Hei
Jeg har et spørsmål rundt kravet fra NEK399:2022 6.11.1.
At alle tilknytningsskap skal være utført for ikke-sakkyndig betjening. Dette kravet kommer også frem i REN blad 4100 pkt. 7.5 hvor de da henviser til NEK 399 igjen. Gjelder disse kravene for når tilknytningsskap et oppbygd et metode A og B? Dette er jo da tilknytningsskap som kan ha forankoblet vern opptil 1250A.
Ikke-sakkyndig betjening betyr vell at tavlen ikke skal ha et forankoblet vern som er høyere enn maks 250A? Jeg har dessverre ikke tilgang til NEK439 akkurat nå, men det er vell også en god del andre krav som IP grad og kortslutningsstrømmer som skal opprettholdes for at tilknytningsskapene kan klassifiseres som beregnet for ikke-sakkyndig betjening.
Ser mye av forskjellige varianter av tilknytningsskap som er benyttet til metoden A og B. Noen med lav IP grad, noen med effektbryter bak et deksel hvor du må ta av skruer for å komme til og noen hvor hele effektbryteren/OV er helt synlig ved åpning av skapdør.
Håper mitt spørsmål å det jeg lurer på kommer frem i teksten.
Takk på forhånd for alle svar.
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
RENblad 4100 pkt 7.5 viser til metode A, og gjelder da for anlegg opp til og med 125A. Slike anlegg skal bygges for ikke-sakkyndig betjening, altså iht NEK 439-3 (se utklipp).
Ved tilknytning iht. metode B/C sier NEK 439 kap 7.1.1 at fordelingen sikres slik at ikke-sakkyndige personer kan ferdes i området. Det tolker jeg som at fordelingen skal ha låsbare dører.
Ja, alle tilknytningsskap (metode A) skal være utført for ikke-sakkyndig betjening i henhold til NEK 439-3. Og ja, det er flere krav som gjelder i NEK 439-3 som må ivaretas, for at tilknytningsskapene kan klassifiseres som beregnet for ikke-sakkyndig betjening.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.