Hei.
Har hatt en diskusjon angående selektivitet ved automatsikringer. Jeg mener at vi får selektivitet ved å se på vernets I5. Hvis vi har 2 sikringer i serie hvor den ene har I5 = 10*In, mens den andre forankoblede har 20*In. Får vi selektivitet mellom sikringene. Skjønner at vi må se litt nøyere inn i datablad, men tok bare dette som et grovt eksempel. Jeg mener det er dette som er prinsippet bak det hele. Også må vi jo også se på utløser tiden selvfølgelig.
Men en kollega av meg, mener at selektivitet er Icn. Altså hvis det ene vernet har en Icn=6kA, mens det foranliggende har Icn=10kA vil vi få selektivitet, ved at det førstevernet på Icn=6kA vil løse ut før. Siden Icn er mindre. Jeg mener dette er feil.
Jeg mener at Icn er den største kortslutning strømmen et vern tåler, som produsenten garanterer. Hvis vi har en kurs hvor Ik3p maks er 20kA Og hvor vi har 2 sikringer. Den ene har Icn=6kA, mens den foranliggende har en Icn=30kA. Jeg mener dette ikke gir selektivitet. Vi har sørget for at det første vernet ikke løser ut ved maks kortslutting.
Dette er hva jeg har lært. Ønsker å få en oppklaring i dette. Håper jeg kan få litt argumenter for og imot. Og en bekreftelse på hva som er rett. Har dere noen kilder så hadde det vært greit å fått sett de og.
Tusen takk på forhånd :)
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem?
Logg inn
Du har for øyeblikket ikke mulighet til å poste innlegg.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.