Krav til minimum tid opplæring FSE?

Spurt 13:45 - 2.11.2011 av Thomas Blix|Siste svar 18:45 - 28.1.2013 av Trond

Thomas Blix

Hei, jeg ser igjennom forskjellige kurstilbud på nett i forbindelse med FSE lavspenning (for elektrofagfolk) og ser at kurstid varierer fra 3 til 7 timer.

Er det noen satt norm om kursets varighet eller er dette opp til kursarrangør?

Et annet problem jeg har er at vi har en person her på lab som henter in kurs og slikt for bedriften, hun har nå satt i gang et FSE kurs for instruert personell og mener dette er godt nok for oss på vedlikehold som er elektrofagfolk (hun sier at arrangør også sier dette). Jeg protesterer såklart på dette og mener det er myntet på personer som kun skal inn i skapet for å sette på en skring/motorvern igjen.

Hadde vært fint med litt input her fra andre.
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (7)

MA

Postet 16:09 - 2.11.2011
Instruert personell og elektrofagfolk skal ha opplæring i den del av forskriften som er relevant for det man driver med for at arbeid skal utøves i tråd med sikkerhetsforskriften.

I førstehjelp og førstehjelp med spesiell vekt på strømulykker er det greit å ha felles HLR og førstehjelp opplæring for både instruerte og sakkyndige.

Når det gjelder sikkerhetsforskriftens krav er det vidt forskjellige krav for å etterleve disse for instruerte og sakkyndige fagfolk det sier seg helt av seg selv fordi instrurte jobber kun iht. Elsikkehet 73 mens fagfolk skal selv risikovurdere, planlegge og velge forskjellige arbeidsmetoder og andre tiltak derfor blir det etter min vurdering helt ute av sin plass om en kurs opplærings virksomhet sier at felles opplæring av instruerte og sakkyndige er foreslått som heklt OK, man kan nesten ikke la to vidt forskjellige grupper med helt forskjellige arbeidsbehov iht. FSE forskriften gå på samme kurs, det er ikke formålstjenelig for verken instruerte eller sakkyndige.

Videre så finnes ingen krav til kurstidsvarigheten men det skal årlig innen 12 mnd eller oftere ved behov være en oppdatering i FSE krav og denne oppdateringen skal være såpass omfattende at FSE kan etterleves på en forsvarlig måte, hvor lang tid dette tar er en sak i mellom den som holder oppdateringen / kurset og eier av virksomheten.

Man skal huske på at det skal gis god opplæring fortrinnsvis med en anerkjent virksomhet som driver med slikt arbeid.

Så jeg ville snakket med damen hos dere igjen det viktige her er sikkerheten til deres virksomhet sine ansatte.

Thomas Blix

Postet 17:12 - 2.11.2011
Takker for svar.

Skal ta dette videre og håper på at personen skjønner sammenhengen i det hele.

MA

Postet 21:10 - 2.11.2011
Bra :) Jeg har selv vært på Trainor sine kurs mange ganger og der er det etter mitt syn generelt svært gode instruktører og dykige instruktører som formidler riktig og kvalitetsikrede opplæring helt i tråd med FSE og andre forskrifter og normer. Trainor vet jeg også har helt egne kurs for instruerte som kjøres separat og ikke i sammen med elektrofagfolkene. Jeg håper Trainor støtter svaret jeg ga deg over om at instruerte og fagfolk bør på forskjellige kurs for meg virker alt annet unaturlig.

Forumleder

Postet 6:55 - 3.11.2011
Er helt enig med MA i at opplæring i FSE skal tilpasses behovet til den enkelte.

I veiledningen til § 2 står det følgende: En instruert person vil omfattes av relevante krav i denne forskriften.
I henhold til § 7 må derfor alle instruerte ha opplæring minst hver 12 måned.

Det viktigste i opplæringen for instruerte er å gi en god forståelse av farene, samt å gi tydelig informasjon om hvilke begrensninger som gjelder (gjennomgang av instruks).

I kurs for instruerte er det ikke formålstjenlig å ha en gjennomgang av hvordan arbeid i elektriske anlegg skal utføres i henhold til § 10 til § 19, siden instruerte ikke har lov til å utføre noe annet i elektriske anlegg enn det som fremgår av vedkommendes instruks.

Instruksen må ta utgangspunkt i Elsikkerhet 73, hvor det blant annet står: Instruert person er en person som har fått opplæring (instruert) i å gjøre enkle drifts- og vedlikeholdsoppgaver som å skifte sikringer, resette vern / motorvern, i et forøk på å opprettholde nødvendig drift.

Mont

Postet 9:39 - 7.11.2011
Men mens vi er inne på temaet.
Trainor kan kanskje være litt inhabile til å svare på det, men vi har ofte hatt kurs med Harald Aasen fra Aasen consult.
Mitt inntrykk er at han får med kursdeltagerne med humor og godt humør og får igang diskusjoner. Men jeg har begynt å tvile litt på kvaliteten over det faglige. Om man kan anse budskapet som fakta.

Blant annet så er det mye motsigelser mellom ting han kan fortelle og hva for eksempel Trainor sier på dette forumet om samme emne.
Eksempelvis innen kvalifikasjoner der han på et kurs mente at automatikkmekanikere kan forestå installasjon i egen bolig mens Trainor mener denne faggruppen ikke kan det.

Har dere hatt erfaring med han noen gang? Jeg vet han er ganske kjent i bransjen. Lurer bare litt på om jeg skal be min arbeidsgiver bytte kursvirksomhet til Trainor, Nelfo etc.

MA

Postet 22:35 - 7.11.2011
I publikasjonen Elsikkerhet er det opplistet hvem som kan jobbe selvstendig i egen bolig og fritidsbolig. Trainor har helt rett i det de har sagt automatikkmekaniker er ikke opplistet i publikasjonen som er vedlagt nederst i svaret.

Eneste måten en automatikkmekaniker for å kunne jobbe selvstendig i bolig / fritidsbolig lovlig er å forsøke seg iht. siste linjer i publikasjonen under om å søke lokale elverk om tillatelse for å jobbe i egen bolig / fridtidsbolig men det er svært lite sannsynlig at de godkjenner dette for denne gruppen fordi faggruppen har normalt ikke nok arbeiderfaring i boliger ut i fra daglidagse virke som tilsier at de skal kunne utøve forsvarlig arbeid i en bolig sier seg selv i grunn de jobber ofte på industri med helt annet arbeid langt unna boliginstallasjoner.

Jeg tenker også at Trainor ikke kan si noe om Harald Aasen det vil heller ikke jeg, man for rett og slett lage sine egne tanker om det du reflekterer over.


FRA ELSIKKERHET NR 62 PUBLIKASJONEN TIL DSB TIDLIGERE DBE
INSTALLASJON I EGEN BOLIG/FRITIDSBOLIG
I «Elsikkerhet» nr. 54 var det opplistet hvilke fagarbeidere som i
henhold til forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagfolk (fke) § 13 med veiledning ble ansett som kvalifisert til å forstå utførelse og reparasjon av elektriske anlegg i egen bolig/fritidsbolig.
I de senere år har Direktoratet for brann- og elsikkerhet (DBE, tidligere PE) praktisert at også signalmontøren gis tillatelse til å forestå utførelse og reparasjon av egne anlegg. Begrunnelsen for dette har vært den likhet deres fagplan har hatt med andre fagarbeidere på den nevnte listen. Listen over fagarbeidere som er kvalifisert for ovennevnte arbeid er
derfor som følger:
? Elektrikere
? Energimontører
? Heismontører
? Installasjonsinspektører
? Elektro-automasjonsteknikere (skipselektrikere)
? Automatikere
? Signalmontører
I tillegg har fagarbeidere med gamle benevnelser (elektromontører og
elektrisitetsverksmontører gr. A) fortsatt tillatelse til å forestå utførelse og reparasjon av elektriske anlegg i egen bolig/fritidsbolig. Dette gjelder også personer som er kvalifisert i henhold til fke §§ 11 og 12 (elektroinstallatører, heisinstallatører, automatiseringsledere og sakkyndig driftsledere). Annet fagpersonell kan gis tillatelse etter
individuell vurdering etter søknad til DBE. DBE ønsker å gjøre oppmerksom på at vi i løpet av 2003 har til hensikt
å gjøre en totalrevisjon av hvilke fagarbeidere som uten søknad og
individuell vurdering har tillatelse til å forestå elektriske anlegg i egen bolig. Denne revisjonen vil omfatte gjennomgang av fagplan og innhold for alle relevante yrkesgrupper etter Reform 94 og andre yrkesgrupper som pr. i dag har en slik aksept.

Trond

Postet 18:45 - 28.1.2013
Har hatt samme problemet i vår bedrift. Variert mellom nettlæring og nelfo.

Men har funnet løsningen gjennom Solar. De hadde kursholder fra Totaltek Kontroll som hadde veldig god kompetanse. Så mitt tips vil bli å ta kontakt med Solar og høre med dem. Der tok kurset 4 timer (2 timer fse og 2 timer førstehjelp)

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.