Kvalifikasjonskrav for elektriske arbeider på maskin levert av virksomheten

Spurt 13:54 - 30.10.2020 av Knut|Siste svar 6:06 - 21.9.2021 av Hans Olav Arnesen

Knut

Viser til tidligere tråd om drift og vedlikehold av elektrisk anlegg i maskin, og hvilke krav som stilles til kompetanse når ansatte fra maskinprodusenten skal utføre elektriske arbeider på maskin levert av virksomheten:

https://www.trainor.no/cms/Forum/Forskrifter-og-normer-DSB/Drift-og-vedlikehold-av-maskin

Konklusjonen i denne tråden var at DSB forholder seg til §15 i FKE som lød slik:

§ 15. Kvalifikasjoner for den som skal forestå og utføre reparasjon av fabrikkferdige apparatanlegg.Den som skal forestå og utføre reparasjon av fabrikkferdige apparatanlegg fra egen bedrift, skal kunne dokumentere nødvendige kvalifikasjoner.

Dette ble også utdypet i Elsikkerhet 81, på side 6:

2.1 Maskinprodusent Produsent av maskin kan utføre alle typer elektriske arbeider på maskiner som er levert av virksomheten, jfr. § 15 i forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagfolk (fke). Forskriften oppstiller imidlertid ikke formelle krav til kvalifikasjoner og det vil være opp til maskinprodusenten å kartlegge dette på bakgrunn av maskinens art, størrelse og kompleksitet.

Alt dette peker på FKE som i 2013 ble erstattet av FEK. FEK omhandler ikke denne problemstillingen på samme måte som §15 i FKE.

I kapittel 1, §2 Virkeområde, fremgår det at FEK ikke gjelder for elektriske anlegg på maskiner som omfattes av forskrift om maskiner, forskrift om utførelse av arbeid eller produsentforskriften. Som i den henviste tråden gjelder det i dette tilfellet integrerte logistikkløsninger, som overleveres kunde som en CE-merket maskin i henhold til maskindirektivet.

Hvilke forskrifter og ordlyder er relevante for kvalifikasjonskrav til personer fra maskinprodusent som skal utføre elektrisk arbeid på maskin levert av virksomheten, nå som FKE §15 ikke lenger er relevant?

Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (6)

Knut

Postet 14:02 - 30.10.2020

DSB har en relevant presentasjon Maskiner og krav til kvalifikasjoner: https://www.nek.no/wp-content/uploads/2018/10/JWGrav-DSB-Kvalifikasjonskrav-gjelder-FEK-ved-maskininstallasjoner.pdf

Der fremgår på side 9 at "Ingen formelle krav til el-kompetanse eller utdannelse" og at "Produsent benytter det personell som ansees mest egnet og gir nødvendig opplæring".

Kan disse påståndene forankres i andre uttalelser fra DSB, for eksempel i Elsikkerhet?

Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 14:03 - 30.10.2020
Instructor contact card

DSB skriver følgende på side 8 i Elsikkerhet 84: Kravene til de som skal bygge og vedlikeholde elektriske anlegg er i hovedsak uendret. Med andre ord er kvalifikasjonskravene i FEK tilnærmet de samme som i FKE.Dette tilsier at avklaring i Elsikkerhet 81 fortsatt er gjeldende. Det vil si at ansatte hos maskinprodusent og dennes representant må ha relevante kunnskaper/kvalifikasjoner for jobben de skal utføre.

Knut

Postet 5:42 - 2.11.2020

Tusen takk for gode referanser.

Mye av dagens regelverk tar utgangspunkt i at maskiner er CE-merket. Enkelte maskiner vi har levert er fra før det ble krav om CE-merking. Tolker Trainor det også slik at produsent fortsatt kan benytte egnet personell uten formelle krav til elektrokompetanse ved arbeid på eldre maskiner som ikke er CE-merket?

Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 7:35 - 2.11.2020
Instructor contact card

Ja, jeg forstår dette slik at produsent kan benytte egnet personell, uten formelle krav til elektrokompetanse, også ved arbeid på eldre maskiner, som ikke er CE-merket.

Lasse Midtsand

Postet 5:50 - 21.9.2021

Leter etter forskriften i Maskindirektivet som sier at en en ufaglært servicetekniker har lov til å jobbe med 230V på en maskin bak tilførsel. Er det noen sommhar link? Har leita lenge nok..

Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 6:06 - 21.9.2021
Instructor contact card

Leter etter forskriften i Maskindirektivet som sier at en en ufaglært servicetekniker har lov til å jobbe med 230V på en maskin bak tilførsel. Er det noen sommhar link? Har leita lenge nok..

Virksomhet som på generell basis tilbyr vedlikehold og reparasjon av maskiner, inkludert det elektriske anlegget i en maskin, må tilfredsstille krav i FEK.

Unntak er gjort for ansatte hos maskinprodusent, samt dennes representant i Norge, ref. Elsikkerhet 81.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.