Hei,Jeg er skipselektriker per idag, men med fagbrev gr. L fra land.Det har alltid vert planen for meg å starte eget elektrofirma på land, men foreløpig vet jeg ikke når det blir å starte på teknisk. Trodde en gang at eget firma var bare 2 år unnda. Nå er det vist 5 år :(
Prøver å finne ut av de nye kravene til praksisk. Ser en del tråder på forumet her om det samme, men alle havner i kategorien "overgangsbestemmelser".. Det hjelper ikke meg særlig.
Hva er en saksbehandler? Hvor jobber han og hva gjør han? Er det kun 3 år ETTER bestått skolegang som vil godkjennest? Er det kun 100% stilling som godkjennest?Kan jeg starte enkeltmannsforetak og kalle meg saksbehandler, leie meg ut av og til, til de lokale elktro bedriftene, f.eks. ved siden av en offshore jobb og få dette godkjent? (om jeg gjør det etter 2 år teknisk)
Som dere sikkert forstår er jeg ikke kjempe entusiatisk over disse nye reglene. Selv med eget firma har jeg ønske om å jobbe fysisk. Ikke på kontoret HELE tiden.Før noen sier noe. Jada jeg forstår at riktig praksis er viktig og hvorfor det har blitt sånn.Setter pris på all hjelp :)Mvh
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Ja, du trenger 3 års praksis etter fagskole, og du må altså regne med minst 5 år totalt.
Relevant praksis vil være arbeid hvor kunnskapen fra fagskolen benyttes, som arbeid med prosjektering av elektriske anlegg eller tilsvarende arbeid i en installasjonsvirksomhet, eller i et rådgivende ingeniørfirma.
Du må gå ut i fra at praksisen må være i en fulltidsstilling, men dette kan avklares nærmere med Bjørnar Brattbakk hos EnergiNorge.
Som skipselektriker offshore, har du ofte arbeidsoppgaver som en tekniker/saksbehandler har på land. Innkjøp, planlegging, mye kontorarbeid.. I tillegg til at du utfører jobben selv.
Det er også rederier som ikke har egen innstallatør.
Noe av dette burde telle som erfaring etter fagskole?
Grunnen til at denne praksisen ikke teller er fordi skipselektriker kun har lov til å utføre drift og vedlikehold.
Hm, stemmer det? Legger faktisk helt nye kabler og systemer i ny og ne..
Drift og vedlikehold av elektriske anlegg ombord i norske skip er unntatt fra FEK (veiledning til § 2).
For annet arbeid enn drift og vedlikehold gjelder altså krav i FEK til faglig ansvarlig (§ 7 første ledd), samt krav til utførende (relevant fagbrev i henhold § 6 første ledd).
Det er kun 4 fagbrev (elektriker, automatiker, energimontør og heismontør), som sammen med teknisk fagskole kvalifiserer til å avlegge elektroinstallatørprøven. Alternativt relevant bachelor- eller mastergrad innen elektrofag.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.