LED downlights på dimmer

Spurt 12:31 - 14.1.2011 av Jonas|Siste svar 2:35 - 16.1.2011 av Mont

Jonas

Kan man sånn uten videre bytte ut halogenspottene med LED spotter?
Dimmer som er forankoblet er en Elko GL315.
Men det står fra 60W og oppover på dimmeren.
Vil det da si at jeg kan skade dimmeren om den belastes mindre enn 60W?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (4)

MA

Postet 14:18 - 14.1.2011
Du må bytte til feks ELKO GLI 400 W og du må benytte dimmbare LED pærer feks master phillips GU 10 2700 kelvin er slike dimmbare pærer. Om du benytter GLE vil det på disse flimre. Micromatiq har egen trådløs dimming for LED skal du være helt sikker er dette det mange sier er aller best fordi ELKO GLI kan flimre litt i lav lyssetting men det er så lite at det er akseptabelt. Om ikke man finner det akseptabelt kan bunnlast settes inn på krets disse trekker 12-14 watt i tillegg til pærene så ledes forsvinner litt av spareeffekten ved LED pærer. Også ELKO wireless kommer nå til vår med LED dimming de også.

Mont

Postet 15:04 - 14.1.2011
Enig med MA her.

Og når det kommer til spesifikke spørsmål om hva materiellet vil eller ikke vil tåle så ville jeg tatt en prat med Elko i slike tilfeller.

Noen dimmere kan bli fortere slitt om de blir belastet under minstebelastning. Eksempelvis ved dimming av en lysekrone der nok pærer har gått til at totaleffekten for lysekrona havner under dimmerens minimumverdi.

Mont

Postet 15:14 - 15.1.2011
Du kan helt uproblematisk dimme LED pærer på en vanlig dimmer for eksempelvis downlights.

Trikset er å la en av lampene være en vanlig halogenpære slik at belastningen blir stor nok.
Flimring er et typisk tegn på at dimmeren ikke får nok belastning til å fungere optimalt. Dette er det eneste dimmeren ""bryr"" seg om.
Derfor står det ofte en minimumsverdi på dimmeren.
Den bruker lyskildene som ballast. Og om dimmeren får nok ballast så vil den sende de dimmede sinuskurvene den skal. Og de andre lampene som er diodelamper vil lyse deretter. Ingen lampeteknologier idag følger strømmen så presist som LED.

Om sparehensikten da er borte så deler jeg de over meg sin mening om det. Men selv ser jeg på 35 eller 50W fra eller til som peanuts i energiøkonomisering.
Jeg ville heller sett på hvor store deler av varmen blir av om strømregninga er høy. Eller om jeg kunne overlevd å bruke lavere temperatur på vannet når jeg dusjer.

Mont

Postet 2:35 - 16.1.2011
Jeg har ofte selv vært i den situasjonen der en kunde har kjøpt inn LED pærer til downlights vi tidligere har satt inn med vanlig GL315 og halogenpærer.

Der vi har stilt kunden opp mot valget mellom å enten la to av lampene lyse med vanlig halogen og resten med LED for å gi dimmeren tilstrekkelig ballast eller betale oss for å sette opp et nytt system beregnet kun for LED.

Hadde dette vært hjemme hos meg så ville jeg gått for førstnevnte.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.