Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hei etter hva jeg forstår her nå,vert mye frem og tilbake.
Jeg som Automatiker med over 3 års praksis ifra bygging og vedlikehold av lavspenningsanlegg kan etter hva jeg leser gjøre installasjoner i egen/ fritidsbolig.
Men jeg må kontakte DSB og få godkjenning om dette?
Isåfall er det (runar.rosbekk@dsb.no) man skal kontakte?
Nei, du skal ikke kontakte DSB.
Om du har lov blir avgjort av DLE, med bakgrunn i hva slags praksis du kan dokumentere. Har du kun jobbet på automatiserte anlegg, så får du ikke lov å installere i egen bolig. Har du mer allsidig praksis på lavspenningsanlegg får du tillatelse.
Så dvs at de kun godkjenner praksis ifra installasjon i boliger?
Eller vis bygging, vedlikehold og prosjektering innen industri kunne være tilstrekkelig?
Er det noen som har overlevert dokumentasjon og fått godkjennelse som kan vise til hvilke type de har overlevert til DLE?
Praksis behøver ikke ha vært i bolig. Dokumentasjon må bestå av beskrivelse av dine arbeidsoppgaver fra nåværende, og eventuelt tidligere, arbeidsgiver(e).
Den er god.
Har du noe kontakt info for DLE i Akershus?
Mesteparten av Akershus dekkes av Hafslund Nett (tlf. 06815), minus Nesodden, Ski og deler av Aurskog-Høland. Ski og Nesodden dekkes av Energi 1 (tlf. 02179), og deler av Aurskog-Høland av Høland og Setskog Elverk (tlf. 63 85 47 00).
Hei!Har fulgt denne tråden, og har i dag selv sendt inn søknad til DLE.
Jeg jobber som flyelektriker (Fagbrev Avionikk) (Driftspenning 200V AC), skal bli interessant å se om dette kan tas i betraktning. Ønsker å legge opp noe strøm i huset.
Legg gjerne ut tilbakemeldingen fra DLE her, men jeg blir svært overrasket om fagbrev innen avionikk blir betraktet som relevant.
Venter i spenning. Som avioniker jobber man med mye det samme som en elektriker. En legger opp nye innstallasjoner, feilsøker osv.
Vi har også kompetanse på tilkoblinger av store kabeldiameter og strømføringer på flere hundre ampere.
Det er jo et helt annet regelverk vi forholder oss til,men en elektriker må uansett slå opp i NEK når han skal beregne,og en avioniker klarer også å åpne den boken.
Sen store forskjellen er at man som elektriker legger skjulte installasjoner i plastrør og klamrer det til treverk som oftest.
Hei!
Fikk for et par dager siden vite at jeg ikke hadde lov til å utføre arbeid på egen bolig/fritidsbolig av en ansatt i det lokale everket. Etter litt googling endte jeg opp på denne siden og glad er jeg for det.
Jeg tok fagbrev som automatiker i 2000, jeg startet så som lærling elektro hvor jeg jobbet både med andre ansatte og selvstendig på serviceoppdrag og nybygg. Hvis jeg ikke husker helt feil så tok jeg fagbrev elektrofag i 2003. Jeg jobbet så både på boliger og industri. I februar 2004 kjørte jeg av veien og ble hardt skadet. Jeg forsøkte meg igjen på jobb etter ulykken, men pga. skadene jeg fikk i ulykken så klarte jeg ikke å fortsette i yrket.
Jeg ble så omskolert til teknisk tegner elektrofag og fikk meg jobb ved en ingeniørbedrift hvor jeg tegnet el anlegg i nybygg og rehabiliteringer. I 2010 startet jeg eget tegnefirma og driver nå å tegner alt fra o-planer til arbeidstegninger for el-installasjonen i nybygg for el-entreprenører rundt om i landet.
Jeg har med andre ord fagbrev som både elektriker og automatiker. Så for å sette det litt på spissen. Hvis vi ser bort i fra fagbrevet som elektriker så hadde jeg over 3 år relevant praksis etter at jeg tok fagbrev som automatiker, men da for det meste som lærling.
Jeg har hele tiden vært i den tro at dette var en av de "gulrotene" jeg hadde med fagbrevene mine. Min far er elektroingeniør, men han har ikke noe relevant praksis som jeg vet om. Han fikk lov til å stå som ansvarlig på eget anlegg i 2004-2007 med meg som utførende i forbindelse med et tilbygg. Han hadde da i tillegg vært faglærer ved elektrolinja i 23 år, så de fleste ved everket her i byen hadde han som lærer i sin tid (min far søkte everket om tillatelse).
Men til stridens kjerne, kan jeg utføre arbeid på eget anlegg?
Hvis du kan dokumentere oppdaterte kunnskaper i NEK 400 og FEL (enklest i form av gjennomført kurs av nyere dato), så tror jeg du har en god sak. Hvis ikke DLE er enig så går det an å prøve saken for DSB.
Med dette innlegget ønsker jeg ikke å skape store diskusjoner, men kun en presisering.
Veldig mange svar i denne tråden omhandler Lavspenningsanlegg opp til 1000V.
FEK forklarer 3års relevant praksis. Enten så arbeider du med bolig, eller ikke. Hvis du prosjekterer de mest avanserte SD-anleggene, automatikk-anleggene, smart-styringene etc. så har vel det ingen ting med relevant praksis av en boliginstallasjon?
Hvilken erfaring har du med de forskjellige NEK400. Hva vet du om de forskjellige delene i NEK400, og hvordan skal du ta avgjørelser for hvilke forskrifter/normer du skal følge jamfør Elsikkerhet 78.
Kan du ta en avgjørelse om du skal bruke beskyttelsesmetode i del 411, 412, 413, 414, og når skal du bruke tilleggsbeskyttelse 415? Dette også med tanke på del 7 og 8.
Jeg instruerer daglig elektrikere som har 15-20års erfaring med boliginstallasjoner. Mange vet ikke hvordan de skal forklare hvorfor de gjør som de gjør. De bare gjør som "alle" andre.
Jeg sier ikke at du/dere ikke har den rette kompetansen til å vurdere når du skal benytte fasesnitt-, faseavsnitt-, potensialfri -dimming, valg av drivere om de skal være strømstyrte, spenningsstyrte, beregning av kabel og vern etter del 823, valg av beskyttelsesmetode for arbeid iht del 753, vurdere tabell 51A, etc. Også er det vel en selvfølge at alle vet hvordan de skal tolke Idn på jordfeilbrytere, Ik2pmin, kontinuitet osv. Jeg har akkurat sett en sluttkontroll hvor alle kursene hadde over 0,5ohm på kontinuitets-målingen på 2,5mm2, og ingen av kursene er over 25m. Likevel mente både den faglige ansvarlige og elektrikeren at de verdiene var helt fine på et helt nytt anlegg. En jordfeilbryter løste ut på test på 14mA, er det riktig når Idn er 1-0,5 på 30mA?
Men hvis du kan svare på alt dette regner jeg med at du har relevant praksis.
Jonas, jeg synes eksemplene dine er dårlige. At du har truffet på flere elektrikere med liten kunnskap og en useriøs faglig ansvarlig, betyr ikke at alle er slik. Når man som elektrofagarbeider som utfører installasjon i egen bolig, tar jeg det for gitt at man kontakter et autorisert elektrofirma når man møter på utfordringer som ligger utenfor eget kompetanseområde, uansett om man er elektriker, automatiker, energimontør e.l.. Man kan jo ikke gjøre en jobb man er usikker på, for å så skrive samsvarserklæring etterpå? Jeg hadde ikke turt å gjøre en jobb i min egen bolig uten at jeg var 100% sikker på at installasjonen var ihh til dagens regelverk.Det jeg synes er merkelig, er at folk som har utdannelse og praksis nok til å ta installatørprøven, blir møtt med avslag hos DLE når de vil installere i egen bolig, pga at de mangler fagbrev som elektriker.Det må kunne brukes sunn fornuft. NEK 400 brukes langt flere steder enn i boliginstallasjoner. De som ikke jobber med boliginstallasjoner daglig, må selvsagt holde seg jevnlig oppdatert på delnorm 823 om de skal installere i egen bolig. F.eks gjennom kurs.
Litt treg med innspill, men interessant tema. Jeg mener ,med 20 års erfaring med husinstallasjon, at automatikere og E- verksmontører ikke har nok kompetanse til å installere i bolig. Ihvertfall ikke med dagens regelverk og mal på hvordan boliginstallasjon skal gjøres. Noen har greie på dette, og satt seg inn i det, men mange finner på en hel masse tull, feil bruk og plasseringer av utstyr, merkelige løsninger og svære fordelinger med kontaktorer for ditt og datt. Helt umulig å komme etter og prøve å nøste opp i ledninger og rør på kryss og tvers, null dokumentasjon. JA, det virker, det er lys i lampa og varme gulvet, men vi kunne aldri levert slike anlegg. Enda mer morro er det når automatikeren skal legge opp eget styringsanlegg for alarm og varme, gjerne i eget skap som de har "fått på Hydro". Men det er bra for oss installatører. Etter at disse tusenkunstnerne har solgt boligene så får vi jobb med å nøste opp, og da blir det kroner i kassa.
Til Installatør :-)
Det finnes mange skruer, hadde en avd leder på skolen innen elektro som hadde 3 kurser til hvert rom i huset sitt, det var kontaktorstyring og varmekabler i alle blomsterbed etc...
Det å dra alle automatikere over en kam er jo litt "ræva" gjort da. Blir som om jeg som Automatiker skal fortelle hvor mange ganger jeg har forklart en elektriker om hva holdekontakten er for noe på en kontaktor?
Blir noen tusen i kassa her også på alle som skulle spare penger på å hyre in en elektriker først, for så å ringe etter en Automatiker :-)
Hei,Har fagbrev på at jeg er elektriker, men jeg jobber i skipsindustrien. Så har jeg lov til og ta el anlegget selv i vist jeg skal bygge bolig? Eller må man ha 3 års erfaring på hus installasjon også?
Hei,Har fagbrev på at jeg er elektriker, men jeg jobber i skipsindustrien. Så har jeg lov til og ta el anlegget selv i vist jeg skal bygge bolig? Eller må man ha 3 års erfaring på hus installasjon også?
Nei, det kreves ikke minst tre års praksis med husinstallasjon.
I siste avsnitt i § 7 i FEK står det:Den som har det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg i egen bolig og fritidsbolig skal oppfylle kravene i første ledd eller ha relevant fagbrev og tre års praksis fra bygging og vedlikehold av lavspenningsanlegg.
Som faglig ansvarlig for installasjon i egen bolig må du ha kunnskap om relevante deler av NEK 400, eventuelt forholde deg til NEK 400 Bolig - Teknisk spesifikasjon.
Hei.
Lurer litt på dette med kravet om 3 års praksis for å oppfylle Fek § 7 4.ledd.
Her sier ordlyden ingenting om når praksisen må være utført (før/etter utdanning).
I Fek § 7 1.ledd er det spesifikk nevnt at praksisen må være utført etter endt utdanning.
Så til min bagrunn: Jeg har gr.L fagbrev som første kull etter reform-94.
Lærling fra - 96 til bestått fagbrev i - 99.
Etter fagbrevet avtjente jeg verneplikten og deretter valgte jeg en annen karrierevei enn elektriker.
Ettersom årene gikk har jeg likevel utført arbeid i egen bolig.
Husker ikke nøyaktig årstall men, i 2012-2013 fikk jeg DLE på tilsyn i et rekkehus som vi overtok i 2011. Den gang var det greit for de at jeg stod som ansvarlig og meldte inn retting av feil og mangler så lenge jeg lå ved kopi av fagbrev.
I samme tidsperiode hadde jeg også en del telefonisk dialog med DLE i forbindelse med oppussing og oppgradering/ utviding av el- anlegget i egen bolig. Til tross for at jeg ikke jobbet innen faget lenger, så var dette greit så lenge jeg kunne vise til fagbrev.
Nå er det gått noen år til, og jeg ser at det er blitt noen regelendringer, og for meg muligens en del konsekvenser alt ettersom hvordan en tolker Fek §§ 6 og 7.
For min del er det naturlig å tolke Fek § 7 4.ledd dithen at praksis før endt utdanning (f.eks lærlingetid) også kan være relevant, da dette ikke er spesifikk nevnt som i Fek § 7 1.ledd.
Er det noen uttalelser rundt denne problemstillingen?
Dette må du avklare med DLE (DSB).
Min klare oppfatning er at praksis må være som selvstendig fagarbeider, og at læretid ikke teller med her.
Dette må du avklare med DLE (DSB).
Min klare oppfatning er at praksis må være som selvstendig fagarbeider, og at læretid ikke teller med her.
Jeg er enig med forumleder, og dette fikk jeg beskjed om da jeg søkte opptak til elektroinstallatørprøven. Jeg manglet et par måneder praksis for å få gå opp. Jeg tok fagbrev 2 måneder etter lærligkontrakten gikk ut, (som skyldes at det ikke var fagprøverelatert arbeidet den gangen, altså utenfor min kontroll) men Bjørnar Brattbakk var hard på at praksis opptjenes etter endt utdanning, dvs. i mitt tilfelle, fagbrev som elektriker.
Hei,
Jeg er GR L og har 13 års relevant erfaring med enebolig fra oppstart til sluttkontroll.
Jeg skal nå igang med mitt eget hus. Kan jeg utføre 5 sikre selv uten å ha en installatør i ryggen?
Hvordan er det med bestilling av strøm-tilknytting? På NØK sine sider spørres det installatørens forhåndsmelding. Kan den komme fra meg?
Takk for svar!
Har familie medlem lov og installere og godskjenne et el-anlegg ( familie medlemet er fag utdannet og har mangen år som fagskyndig.
Hei,
Jeg er GR L og har 13 års relevant erfaring med enebolig fra oppstart til sluttkontroll.
Jeg skal nå igang med mitt eget hus. Kan jeg utføre 5 sikre selv uten å ha en installatør i ryggen?
Hvordan er det med bestilling av strøm-tilknytting? På NØK sine sider spørres det installatørens forhåndsmelding. Kan den komme fra meg?
Takk for svar!
Ja, se siste avsnitt i FEK § 7 som du finner her: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2013-06-19-739.
Du må informere (søke) DLE om installasjonsrett, og kontakt med netteier skal foregå som for andre installatører.
Har familie medlem lov og installere og godskjenne et el-anlegg ( familie medlemet er fag utdannet og har mangen år som fagskyndig.
Nei, installasjonsrett for elektriker (samt andre med relevant fagbrev og tre års praksis) gjelder kun for egen bolig og fritidsbolig. Se fjerde avsnitt i FEK § 7 som du finner her: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2013-06-19-739.
Takk for svar :D
I forbindelse med å installere i egen bolig eller fritidsbolig. Hva da med å montere svakstrømsanlegg som brannvarsling, sprede-nett og smarthus styresystemer uten å være godkjent Nkom installatør?
I forbindelse med å installere i egen bolig eller fritidsbolig. Hva da med å montere svakstrømsanlegg som brannvarsling, sprede-nett og smarthus styresystemer uten å være godkjent Nkom installatør?
§ 2.Virkeområde
Forskriften gjelder krav om autorisasjon av virksomhet som utfører installasjon og vedlikehold av offentlige og private ekomnett. Forskriften omfatter ekomnett bygget med fiberoptisk kabel, koaksial- eller parkabel, radio eller annen teknologi.
§3
Det kreves ikke autorisasjon for installasjon av ekomnett når alt installasjonsmateriell og utstyr som inngår i nettet er spesielt fremstilt for å kunne installeres av personer uten særskilt faglig kompetanse.
_________________________
Ekomloven gjelder i hovedsak for virkosomheter, paragraf 3 åpner for privat/hjemme-arbeid, og vurdering av kompetansekrav for utstyr som monteres opp vurderes selv.- Godt mulig leverandør krever autorisasjon.
Det er sikkert automatikere som kan styre litt i egen bolig, men kravet til relevant praksis er ikke uten grunn.
Kjenner jeg et snev av Dunning-Kruger effekten?
Men her er den virkelige galskapen: Skipselektrikere som sitter på gruppe L.
Vi har hatt 2 skipselektrikere i mitt firma og begge har kunnet null-nada om elektrisk utstyr på land.
Det virket som begge manglet forståelse i det hele fundamentale som alle elektrofag omfatter.
Hvor ekkelt er det ikke å bli spurt av en med godkjente kvalifikasjoner om hvordan en 1-polt bryter fungerer..?
Hei.
Lurer litt på dette med kravet om 3 års praksis for å oppfylle Fek § 7 4.ledd.
Her sier ordlyden ingenting om når praksisen må være utført (før/etter utdanning).
I Fek § 7 1.ledd er det spesifikk nevnt at praksisen må være utført etter endt utdanning.
Så til min bagrunn: Jeg har gr.L fagbrev som første kull etter reform-94.
Lærling fra - 96 til bestått fagbrev i - 99.
Etter fagbrevet avtjente jeg verneplikten og deretter valgte jeg en annen karrierevei enn elektriker.
Ettersom årene gikk har jeg likevel utført arbeid i egen bolig.
Husker ikke nøyaktig årstall men, i 2012-2013 fikk jeg DLE på tilsyn i et rekkehus som vi overtok i 2011. Den gang var det greit for de at jeg stod som ansvarlig og meldte inn retting av feil og mangler så lenge jeg lå ved kopi av fagbrev.
I samme tidsperiode hadde jeg også en del telefonisk dialog med DLE i forbindelse med oppussing og oppgradering/ utviding av el- anlegget i egen bolig. Til tross for at jeg ikke jobbet innen faget lenger, så var dette greit så lenge jeg kunne vise til fagbrev.
Nå er det gått noen år til, og jeg ser at det er blitt noen regelendringer, og for meg muligens en del konsekvenser alt ettersom hvordan en tolker Fek §§ 6 og 7.
For min del er det naturlig å tolke Fek § 7 4.ledd dithen at praksis før endt utdanning (f.eks lærlingetid) også kan være relevant, da dette ikke er spesifikk nevnt som i Fek § 7 1.ledd.
Er det noen uttalelser rundt denne problemstillingen?
Hei Stian!
Jeg har samme utfordringen nå! Jeg tok fagbrevet som elektro montør, deretter jobbet jeg som elektriker et halvt år, før jeg skiftet jobb til å bli brannmann. Føler at jeg kan bare kaste heile fagbrevet mitt. For slik jeg tolker det etter å lest alt dette, kan jeg ikke bruke fagbrevet mitt til noe annet enn å skru stikk kontakter for et elektro firma, men å gjøre noe hjemme. Det er bare å glemme. Jeg skrur no like godt stikk/brytere u name it i mitt eget hus som i hvilken som helst andres privatbolig! Hva er vitsen med å ha et fagbrev? For min sin del som kommer til å bli værende i brann styrken, føler jeg at det kan like godt bare kastes i bosset! For jeg kan ikke bruke det til noe annet enn om jeg skifter jobb.
Hei Stian!
Jeg har samme utfordringen nå! Jeg tok fagbrevet som elektro montør, deretter jobbet jeg som elektriker et halvt år, før jeg skiftet jobb til å bli brannmann. Føler at jeg kan bare kaste heile fagbrevet mitt. For slik jeg tolker det etter å lest alt dette, kan jeg ikke bruke fagbrevet mitt til noe annet enn å skru stikk kontakter for et elektro firma, men å gjøre noe hjemme. Det er bare å glemme. Jeg skrur no like godt stikk/brytere u name it i mitt eget hus som i hvilken som helst andres privatbolig! Hva er vitsen med å ha et fagbrev? For min sin del som kommer til å bli værende i brann styrken, føler jeg at det kan like godt bare kastes i bosset! For jeg kan ikke bruke det til noe annet enn om jeg skifter jobb.
Det avgjørende er det faglige ansvaret. Du kan utføre alt av elektriske installasjoner så lenge en faglig ansvarlig (installatør) går god for deg. På grunn av mangelfull praksis tilfredsstiller du imidlertid ikke krav i FEK til å stå som faglig ansvarlig i egen bolig.
Det avgjørende er det faglige ansvaret. Du kan utføre alt av elektriske installasjoner så lenge en faglig ansvarlig (installatør) går god for deg. På grunn av mangelfull praksis tilfredsstiller du imidlertid ikke krav i FEK til å stå som faglig ansvarlig i egen bolig.
Forklar gjerne hvordan feks jeg om installatør skal kunne "gå god for" arbeid som utføres av en elektriker som selv ikke oppfyller kravene til å installere i egen bolig. Med mindre denne personen er ansatt under mitt ansvar og IK og dette utføres som en hvilken som helst annen jobb gjennom mitt firma ser jeg ikke denne.
Forklar gjerne hvordan feks jeg om installatør skal kunne "gå god for" arbeid som utføres av en elektriker som selv ikke oppfyller kravene til å installere i egen bolig. Med mindre denne personen er ansatt under mitt ansvar og IK og dette utføres som en hvilken som helst annen jobb gjennom mitt firma ser jeg ikke denne.
Dette blir gjort, og den enkelte installatør må selv svare på om de synes dette er greit.
Dette blir gjort, og den enkelte installatør må selv svare på om de synes dette er greit.
Ja det blir gjort, og det går nok bra og i de fleste tilfeller. Er som å kjøre på rødt lys, går bra om du ikke krasjer eller politiet tar deg men lov er det ikke. Jeg mener ikke dette kan være en vurderingssak for den enkelte installatør. Jeg både stusser, og blir nysgjerrig på hvorfor, når du som ellers er ganske presis på rammene våre mener dette er en vurderingssak? Kanskje ønsker du bare å ikke synse rundt "halvlovlige" løsninger på hvordan dette kan gjøres?
Uansett. Noen av mine tanker rundt dette:
For å være i posisjon til å ta ansvaret(er jo det man gjør ved å "gå god for") for dette må man for det første være installatør, samt ha eget registrert foretak/være ansatt i et. Det holder altså ikke å "bare være installatør" da heller ikke installatøren har mulighet til å utføre arbeid hos andre uten underliggende registrert foretak.Man vil videre måtte hevde at det er bedriften som har utført dette i dokumentasjonen etc, noe som blir ren løgn.
Etter FEK 5 er man også som foretak pliktig til å kun benytte personell med tilstrekkelig kvalifikasjoner(les: kompetanse, faglig oppdatert osv), og som er fast ansatt i foretaket ref AML. I praksis må personen "man går god for" dermed også inngå i og være oppdatert på foretakets IK fullt ut, inneha gyldig FSE opplæring etc. Jeg stopper der, poenget mitt er vel tydelig nok.
Jeg kan godt vri på det og enes om at det er vurderingssak for den enkelte installatør, men isåfall da en vurderingssak om han vil drive etter boka eller ikke.
Er det noe jeg overser/ikke kan nok om her som gjør dette mye enklere enn jeg tenker og fortsatt er fullt ut innenfor regelverk?? :)
Du overser egentlig ingen ting, men min mening er at installatører bør være forsiktige med en slik praksis.
Det avgjørende slik jeg ser det er hvem som har det faglige ansvaret. Best er det om installatør tar det faglige ansvaret fullt ut. At en elektriker har ansvar for å bygge det elektriske anlegget hjemme hos seg selv er ikke noe problem, men mange elektrikere er ikke egnet til å ta det faglige ansvaret.
Du overser egentlig ingen ting, men min mening er at installatører bør være forsiktige med en slik praksis.
Det avgjørende slik jeg ser det er hvem som har det faglige ansvaret. Best er det om installatør tar det faglige ansvaret fullt ut. At en elektriker har ansvar for å bygge det elektriske anlegget hjemme hos seg selv er ikke noe problem, men mange elektrikere er ikke egnet til å ta det faglige ansvaret.
Jeg er helt enig.
Den som har det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg, skal ha relevant master- eller bachelorgrad eller toårig utdanning som fagskoletekniker med relevant fagbrev. Vedkommende skal i tillegg ha minst tre års relevant praksis opparbeidet etter endt utdanning.
Den som har det faglige ansvaret for bygging og vedlikehold av andres elektriske anlegg, skal oppfylle kravene i første ledd og ha bestått egen prøve administrert av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap eller den direktoratet bemyndiger. Dersom vedkommende ikke har hatt det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg sammenhengende i minst ett av de siste ti årene eller kan dokumentere annen relevant praksis, må vedkommende bestå ny prøve.
Den som har det faglige ansvaret for drift og vedlikehold av arbeidsgiverens egne lavspenningsanlegg eller små, enkle høyspenningsanlegg, skal oppfylle kravene i første ledd eller ha relevant fagbrev for de aktuelle arbeidsoppgavene og tre års relevant praksis fra de anleggstyper som fagbrevet omfatter.
Den som har det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg i egen bolig og fritidsbolig skal oppfylle kravene i første ledd eller ha relevant fagbrev og tre års praksis fra bygging og vedlikehold av lavspenningsanlegg.
§ 25.Ikrafttredelse og overgangsbestemmelseForskriften trer i kraft 1. juli 2013.
Fra samme tid oppheves forskrift 14. desember 1993 nr. 1133 om kvalifikasjoner for elektrofagfolk og forskrift 22. november 2002 nr. 1323 om registrering av virksomheter som prosjekterer, utfører og vedlikeholder elektriske anlegg.
For person som omfattes av § 7 første eller andre ledd anses kravet til praksis som oppfylt selv om praksisen ikke er opparbeidet etter endt utdanning, så lenge utdanningen fullføres senest 31. desember 2016.
Personer som ved forskriftens ikrafttredelse oppfyller kravene til utdanning etter forskrift 14. desember 1993 nr. 1133 om kvalifikasjoner for elektrofagfolk, anses å oppfylle kravene til utdanning for samme type arbeid etter ny forskrift.
mvh brannmann
Du bør sjekke med DLE, at de har samme forståelse som deg av dette, før du begynner på nytt arbeid hjemme.
Hei!
Til alle med fagbrev innen Elektro Montør utdanning, uten 3 års praksis etter end fagbrev og fullført utdanning før 31.12.2016.
Kort oppsumering : Tok Fagbrevet Elektro Montør 2008. Halvt års praksis etter endt utdanning. Skiftet yrket til Brann vesenet. Ønsker å instalere stikk/brytere osv i mitt eget hus nå (rehabilitering). Tok en prat med DLE for å ha papirene i orden før jeg startet å oppgradere det elektrisk anlegget til et sikrere å bedre hus. Sendte da inn og spurte om jeg hadde rett å instalere i egen bolig pga det var mang som hadde delte meninger om man hadde rett eller ikke til å gjøre det selv med fagbrev. Henviste da til paragrafene jeg fikk fra DSB.
Fikk svar fra DLE at: Untakene som står i § 25.Ikrafttredelse og overgangsbestemmelse i andre ledd omhandler for § 7.Kvalifikasjonskrav for den som har det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg, mens det som omhandler instalasjon i egenbolig står i fjerde ledd. Kan dermed ikke se at du tilfredstiller kravene i foreskriften.
Da skjønner jeg bare ikke hvorfor jeg ikke oppfyller kravet for paragraf 7. 4 ledd?
Det står jo på svar å hvit i paragraf 7. 4 ledd at så lenge jeg oppfyller kravet for paragraf 7 første ledd, har jeg rett til å instalere i egen bolig.
Er det jeg som er vankelig eller ham? Jeg leser seriøst bare hva som står i loverket og om noen mener det er feil slik jeg tolker det, ønsker jeg å høre et godt argument å ikke bare: Det er slik jeg tolker det. Det er ikke et godt nokk svar.
Slik jeg tolker og henviser til, utfyller jeg paragraf 7 første ledd ved å følge paragraf 25. og som det står i paragraf 7. 4 ledd, at så lenge jeg oppfylle kravene i første ledd i paragraf 7, så vil jeg kunne instalere min egen bolig.
Hva tenker dere?
§ 7.Kvalifikasjonskrav for den som har det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg
Den som har det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg, skal ha relevant master- eller bachelorgrad eller toårig utdanning som fagskoletekniker med relevant fagbrev. Vedkommende skal i tillegg ha minst tre års relevant praksis opparbeidet etter endt utdanning.
Den som har det faglige ansvaret for bygging og vedlikehold av andres elektriske anlegg, skal oppfylle kravene i første ledd og ha bestått egen prøve administrert av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap eller den direktoratet bemyndiger. Dersom vedkommende ikke har hatt det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg sammenhengende i minst ett av de siste ti årene eller kan dokumentere annen relevant praksis, må vedkommende bestå ny prøve.
Den som har det faglige ansvaret for drift og vedlikehold av arbeidsgiverens egne lavspenningsanlegg eller små, enkle høyspenningsanlegg, skal oppfylle kravene i første ledd eller ha relevant fagbrev for de aktuelle arbeidsoppgavene og tre års relevant praksis fra de anleggstyper som fagbrevet omfatter.
Den som har det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg i egen bolig og fritidsbolig skal oppfylle kravene i første ledd eller ha relevant fagbrev og tre års praksis fra bygging og vedlikehold av lavspenningsanlegg.
§ 25.Ikrafttredelse og overgangsbestemmelse
Forskriften trer i kraft 1. juli 2013.
Fra samme tid oppheves forskrift 14. desember 1993 nr. 1133 om kvalifikasjoner for elektrofagfolk og forskrift 22. november 2002 nr. 1323 om registrering av virksomheter som prosjekterer, utfører og vedlikeholder elektriske anlegg.
For person som omfattes av § 7 første eller andre ledd anses kravet til praksis som oppfylt selv om praksisen ikke er opparbeidet etter endt utdanning, så lenge utdanningen fullføres senest 31. desember 2016.
Personer som ved forskriftens ikrafttredelse oppfyller kravene til utdanning etter forskrift 14. desember 1993 nr. 1133 om kvalifikasjoner for elektrofagfolk, anses å oppfylle kravene til utdanning for samme type arbeid etter ny forskrift.
"Slik jeg tolker og henviser til, utfyller jeg paragraf 7 første ledd ved å følge paragraf 25. og som det står i paragraf 7. 4 ledd, at så lenge jeg oppfylle kravene i første ledd i paragraf 7, så vil jeg kunne instalere min egen bolig."
Det er for meg vanskelig å forstå hva du mener her, og hvordan du kommer frem til at du oppfyller FEK7 første ledd. Basert på det du skriver gjør du ikke det, med mindre du har en høyere utdanning du ikke nevner.
FEK7 første ledd kan du ikke på noen som helst måte oppfylle med kun fagbrev, uavhengig av antall år du eventuelt har hatt dette fagbrevet osv.
Videre sier FEK7 fjerde ledd at det er to måter å få installere i egen bolig, enten oppfyller du FEK7 første ledd(noe du ikke gjør, ref. ovenstående) eller du har et relevant fagbrev og tre års praksis.
Du mangler praksis og DLE sier her at du heller ikke kan påberope deg noen "overgangsordning" ihht FEK25. Overgangsordningen har vært aktuell for de som skal opp til installatørprøven og fullfører høyere utdanning innen 2016 men mangler de tre årene med praksis etter nevnte utdanning.
Det er riktig som DLE skriver, du innfrir ikke kravene i 7-4 med bakgrunnen som du viser til. 123456 oppsummerer det veldig fint.
ok. Den er grei. Ser hva dere mener, men hva med Norsk Grunn Lov som sier:
§ 97.
Ingen lov må gis tilbakevirkende kraft.
0Endret ved grunnlovsvedtak 6 mai 2014 kunngjort ved res. 9 mai 2014 nr. 613, vedtak 27 mai 2014 kunngjort ved res. 20 juni 2014 nr. 778.https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1814-05-17
Det er jo litt rart at jeg kunne instalere i min egen bolig i 2012 som jeg gjor, men nå ettersom den nye regelen kom, er det bare å glemme? Jeg har ikke blitt en dårligere elektriker iste 4åra? Kan like godt å skru brytere osv den gang, som nå. Så hva er logikken i det?
Men uansett, Norges Grunnlov er jo det høyeste innen rett systemet eller?
Som det fremgår tidligere i denne tråden har lovavdelingen i Justisdepartementet gjort vurderinger rundt dette, og kommet fram til at krav i FEK er gyldig. Det som imidlertid ble underkjent var avklaring i Elsikkerhet 84, som sier at i praksis vil adgangen til å installere i egen bolig i hovedsak begrense seg til personer med fagbrev som elektriker (samt ingeniører). Det vil si at også de med andre elektrofagbrev, og som kan dokumentere relevant praksis, er innenfor.
Kravet som gjelder nå er altså relevant fagbrev og tre års praksis fra bygging og vedlikehold av lavspenningsanlegg. Og som flere allerede har kommentert er ikke overgangsbestemmelsen i § 25 relevant i denne sammenhengen.
ok. Den er grei. Ser hva dere mener, men hva med Norsk Grunn Lov som sier:
§ 97.
Ingen lov må gis tilbakevirkende kraft.
0Endret ved grunnlovsvedtak 6 mai 2014 kunngjort ved res. 9 mai 2014 nr. 613, vedtak 27 mai 2014 kunngjort ved res. 20 juni 2014 nr. 778.https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1814-05-17
Det er jo litt rart at jeg kunne instalere i min egen bolig i 2012 som jeg gjor, men nå ettersom den nye regelen kom, er det bare å glemme? Jeg har ikke blitt en dårligere elektriker iste 4åra? Kan like godt å skru brytere osv den gang, som nå. Så hva er logikken i det?
Men uansett, Norges Grunnlov er jo det høyeste innen rett systemet eller?
Muligens litt bensin på bålet, men som man spør får man svar. Og bare så det er sagt, jeg tviler ikke på at du har de aller beste intensjoner om å gjøre "ordentlig" arbeid på din egen bolig. Det som følger er heller ikke kritikk av deg, men min mening om temaet.
Jeg er nemlig ganske sikker på at du har blitt en dårligere elektriker de siste årene når du ikke driver aktivt med faget. I tillegg snakkes det her om å stå som faglig ansvarlig for egen bolig, noe som er et helt annet ansvar enn å "kun" være utførende. Du nevner "skru brytere" etc. Det ligger som du helt sikkert vet vesentlig mer bak enn å få greierne opp på veggen slik at lampa lyser.
Jeg er av den mening at regelverket som det er blitt i dag er helt nødvendig, og overhodet ikke for strengt. Kanskje burde det vært enda strengere? Det er nok dessverre svært mange elektrikere med både tre og femten års erfaring, og som således oppfyller kravene, som ikke har nok kompetanse og forståelse til å å stå som faglig ansvarlig for en hel boliginstallasjon. (Det skal selvsagt også nevnes at det nok er en del som er dyktige nok og, som både skjønner og kan utfylle rollen)
Men med et gammelt fagbrev og et halvt års praksis er jeg sterkt tvilende til at du har gode nok fagkunnskaper for dette.
Men hva betyr da §25 siste ledd?
Personer som ved forskriftens ikrafttredelse oppfyller kravene til utdanning etter forskrift 14. desember 1993 nr. 1133 om kvalifikasjoner for elektrofagfolk, anses å oppfylle kravene til utdanning for samme type arbeid etter ny forskrift.
Betyr ikke det at de som oppfylte kravene i FKE, skal ha samme rettigheter, selv etter at FEK er trådt i kraft? Så en automatiker som kunne installere i egen bolig iht FKE, kan fremdeles installere i egen bolig etter FEK? Så sant han/hun var ferdig med utdannelsen før FEK ble gjort gjeldende.
Anders
Kopi av det som er nevnt tidligere i tråden:
Unntakene som står i § 25.Ikrafttredelse og overgangsbestemmelse i andre ledd omhandler for § 7.Kvalifikasjonskrav for den som har det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg, mens det som omhandler innstalasjon i egenbolig står i fjerde ledd.
Ja, § 25 har kun relevans for § 7 første og andre ledd (ikke fjerde ledd som gjelder egen bolig).
Nå blei jeg irritert! At du skriver at du muligens kaster litt bensin på bålet har du jaggu bra rett i! Jeg har for 4års siden installert et helt nytt elektrisk KNX anlegg i huset mitt. Å de som jobber med KNX vet også at det er ikke like lett som å skru ei stikk kontakt på veggen!
Du vet jo ikke en dritt om mine kunnskaper ang elektrisk anlegg, når du får vite at jeg har dette i bunnen: 2år videregående skole innen elektro fag, 3år lærling tid for å ta fagbrevet og et halvt år jobb som selvstendig elektriker. Som du sier at jeg ikke har praktisert på så lenge, betyr ikke at jeg glemmer alt jeg lærte de 5,5åra med elektro! Og ja! Det kommer nye lover å regler! Men det er da mitt ansvar å holde meg oppdatert, det er ikke så vanskelig å åpne NEK:400!! No e vi gjor på skolen 1000 ganger om dagen.
Jeg har jo faktisk et fagbrev, der du også skjønner jeg tok en fagprøve på, som sier at jeg har kunnskap nokk til å installer elektrisk anlegg!
Så den kommentaren at du tviler på at jeg har gode nokk kunnskaper, kunne du godt droppet å skreve. Det blir bare tåpelig.Jeg har faktisk et bevis på veggen som tilsier at jeg har gode nokk kunnskaper innen elektro til å installere i bolig!
Om jeg har jobbet 2,5år til som elektriker, der jeg kanskje hadde ligget på et gulv å skrudd stikk kontakter, er ikke det sikkert at kunnskapen min hadde blitt så sinnsykt mye bedre, men da om jeg hadde tatt de 2,5åra og det går 20år uten å praktisere elektro kan jeg godt installere i egen bolig.? Det er bare rart! Da burde heller love sakt noe om at man skulle jobbet/praktisert elektro installasjon de 2 eller 3 siste år for å kunne installere i egen bolig.
Å at du skriver at: som man spør får man svar. Hva svarte du på?
Jeg spurte deg hva rettighete mine sier om Norges Grunnlov! Du svarer jo ikke på det. Du bare kritiserer meg og andre å mener at jeg/vi er blitt rusten å dårlig i faget!
Så jeg spør igjen! Hvordan vil de nye reglene forholde seg til den tilbakevirkende kraften for mitt /vårt sitt tilfelle, der jeg/vi har fått lov å installere i vårt eget hus å etter ny lov får vi ikke!
For dette sier Norsk Grunnlov:
§ 97.
Ingen lov må gis tilbakevirkende kraft.
Så hvor er logikken?
Det er bare helt bak mål å mening at jeg godt kan installere i en annen mans sitt hus med en instalatør i ryggen som bare skriver under et papir uten å sjekke arbeidet som blir gjort, for det er det som skjer i alle elektrofirmaer i Norges land som sender en elektriker på oppdrag! Det er ingen instalatør som åpner opp hver tilkobling i ettertid å sjekker at det er ok for den personen har jo tross alt fagbrev! Men mitt eget hus må jeg leie en elektriker? Kanskje faktisk en som ikke har fagbrev men en som er lærling? Så må jeg med fagbrev stå på siden å se noen gjøre et arbeid jeg tidligere hadde lov å gjøre å har fagbrev på? Tåpelig!
Det blir mye diskusjoner om forskjellige elektro kompetanse, men det er bra! For jeg kan tenke meg det er mange som er irriter å ikke skjønner hvorfor noen har bestemt at dette er smart! Jeg er ening i at vi må gjøre Norge tryggere, men hallo? Det er noe som er smart å noen ting er bare helt på tryne. Jeg beklager for at jeg muligens tråkker noen på tærne nå å skriver mye unødvendig på dette forumet, men kan tenke meg at det er mange som er endten i samme situasjon eller en lignende en.
Husk Norges Grunnlov Paragraf 97!
Om dere i elektro bransjen kan bytte om å trikse til reglene slik som det har blitt gjort i forhold til Norsk Grunnlov, begynner jeg å lure.... Mange av oss hadde rett til å installere i vårt eget hjem å fritidsbolig før, nå har den rette blitt tatt ifra oss!
Jeg er ikke jurist, men vil minne om at mange rettigheter har blitt endret på grunn av endringer i lover og forskrifter. Et godt eksempel er pensjonsforliket, hvor alle som er yngre enn ca. 50 år får en meget vesentlig reduksjon i sine offentlige pensjonsrettigheter.
Se forøvrig: https://snl.no/tilbakevirkende_kraft.
Jeg vil anbefale deg å la dette ligge nå.
Nå blei jeg irritert! At du skriver at du muligens kaster litt bensin på bålet har du jaggu bra rett i! Jeg har for 4års siden installert et helt nytt elektrisk KNX anlegg i huset mitt. Å de som jobber med KNX vet også at det er ikke like lett som å skru ei stikk kontakt på veggen!
Du vet jo ikke en dritt om mine kunnskaper ang elektrisk anlegg, når du får vite at jeg har dette i bunnen: 2år videregående skole innen elektro fag, 3år lærling tid for å ta fagbrevet og et halvt år jobb som selvstendig elektriker. Som du sier at jeg ikke har praktisert på så lenge, betyr ikke at jeg glemmer alt jeg lærte de 5,5åra med elektro! Og ja! Det kommer nye lover å regler! Men det er da mitt ansvar å holde meg oppdatert, det er ikke så vanskelig å åpne NEK:400!! No e vi gjor på skolen 1000 ganger om dagen.
Jeg har jo faktisk et fagbrev, der du også skjønner jeg tok en fagprøve på, som sier at jeg har kunnskap nokk til å installer elektrisk anlegg!
Så den kommentaren at du tviler på at jeg har gode nokk kunnskaper, kunne du godt droppet å skreve. Det blir bare tåpelig.Jeg har faktisk et bevis på veggen som tilsier at jeg har gode nokk kunnskaper innen elektro til å installere i bolig!
Om jeg har jobbet 2,5år til som elektriker, der jeg kanskje hadde ligget på et gulv å skrudd stikk kontakter, er ikke det sikkert at kunnskapen min hadde blitt så sinnsykt mye bedre, men da om jeg hadde tatt de 2,5åra og det går 20år uten å praktisere elektro kan jeg godt installere i egen bolig.? Det er bare rart! Da burde heller love sakt noe om at man skulle jobbet/praktisert elektro installasjon de 2 eller 3 siste år for å kunne installere i egen bolig.
Å at du skriver at: som man spør får man svar. Hva svarte du på?
Jeg spurte deg hva rettighete mine sier om Norges Grunnlov! Du svarer jo ikke på det. Du bare kritiserer meg og andre å mener at jeg/vi er blitt rusten å dårlig i faget!
Så jeg spør igjen! Hvordan vil de nye reglene forholde seg til den tilbakevirkende kraften for mitt /vårt sitt tilfelle, der jeg/vi har fått lov å installere i vårt eget hus å etter ny lov får vi ikke!
For dette sier Norsk Grunnlov:
§ 97.
Ingen lov må gis tilbakevirkende kraft.
Så hvor er logikken?
Det er bare helt bak mål å mening at jeg godt kan installere i en annen mans sitt hus med en instalatør i ryggen som bare skriver under et papir uten å sjekke arbeidet som blir gjort, for det er det som skjer i alle elektrofirmaer i Norges land som sender en elektriker på oppdrag! Det er ingen instalatør som åpner opp hver tilkobling i ettertid å sjekker at det er ok for den personen har jo tross alt fagbrev! Men mitt eget hus må jeg leie en elektriker? Kanskje faktisk en som ikke har fagbrev men en som er lærling? Så må jeg med fagbrev stå på siden å se noen gjøre et arbeid jeg tidligere hadde lov å gjøre å har fagbrev på? Tåpelig!
Det blir mye diskusjoner om forskjellige elektro kompetanse, men det er bra! For jeg kan tenke meg det er mange som er irriter å ikke skjønner hvorfor noen har bestemt at dette er smart! Jeg er ening i at vi må gjøre Norge tryggere, men hallo? Det er noe som er smart å noen ting er bare helt på tryne. Jeg beklager for at jeg muligens tråkker noen på tærne nå å skriver mye unødvendig på dette forumet, men kan tenke meg at det er mange som er endten i samme situasjon eller en lignende en.
Husk Norges Grunnlov Paragraf 97!
Om dere i elektro bransjen kan bytte om å trikse til reglene slik som det har blitt gjort i forhold til Norsk Grunnlov, begynner jeg å lure.... Mange av oss hadde rett til å installere i vårt eget hjem å fritidsbolig før, nå har den rette blitt tatt ifra oss!
Gratulerer med dagen. Du har montert et KNX anlegg i en bolig. Mener du at det at du har evnet å sette deg inn i hvordan dette skal kobles sammen gjør deg skikket til faglig ansvar for egen bolig? Fordi dette er generelt mer komplisert enn å "skru ei stikk" som du kaller det?
Jeg skjønner også at du en gang for noen år siden hadde nok kunnskaper til å stå på fagprøven. Gjør det deg automatisk skikket til faglig ansvar i egen bolig? Nei mener jeg. Og heller ikke etter de 0,5 årene du har erfaring fra. Det spiller jo heller ingen rolle, for kravet er tre år som du nå har skjønt.
Gjennomgående i ditt innlegg viser du at du ikke skjønner dette temaet. På så mange måter, og med alt du skriver. Du vet rett og slett ikke hva det innebærer å stå faglig ansvarlig. Og du skyter fra hofta som om du har blitt utsatt for noe virkelig galt. Jeg understreket at jeg virkelig tror at du har de beste intensjoner om å gjøre godt arbeid og at dette var generelt om temaet. Det mener jeg fortsatt, men du klarer ikke å godta dette og tar det som en fornærmelse. Det er bare det at man kan ha så lyst man bare vil, men det hjelper ikke om ikke kompetansen er på plass. DLE sier til deg at kompetanse/kvalifikasjoner hos deg ikke er tilstrekkelig. Hør på de og gjør som forumleder Hans Olav sier, la dette ligge.
Forøvrig vil jeg skyte inn at det er du som her kommer med fornærmelsene. Du fornærmer hver og en av de som har lagt ned både innsats og hardt arbeid i å bygge riktig kompetanse og forstå dette temaet og faget generelt. Lykke til med Norges Grunnlov paragraf 97.
Fint om siste ord kan være sagt i denne saken nå.
Dei som har gr L fagbrev som alltid har hatt lov til og innstalere sitt eige hus kan dei ikkje gjere noko med?
Dei som har gr L fagbrev som alltid har hatt lov til og innstalere sitt eige hus kan dei ikkje gjere noko med?
Vedkommende får fortsette å forestå arbeid i egen bolig gitt at han oppfyller FEK 7 fjerde ledd. Med andre ord må det kunne dokumenteres minst tre års praksis fra bygging av lavspentanlegg. En med "gammelt" gruppe L fagbrev som ikke har denne praksisen oppfyller ikke lenger kravene.
Alternativet er at vedkommende har høyere utdanning i tråd med FEK 7 første ledd.
Riktig; elektrofagarbeidere må ha minst tre års praksis fra bygging og vedlikehold av lavspenningsanlegg.
For de med fagskole og ingeniørskole er det krav til minst tre års praksis som saksbehandler/prosjekterende.
Hei,
Jeg har fagbrev gr L fra des 2009 med et halvt års praksis etter bestått fagprøve. I de 3 årene jeg var lærling/montør jobbet jeg i næringsindustrien (lavspente bygningsinstallasjoner) om dette er av betydning. Tok så elkraftingeniør utdanning på høgskole, og var ferdig utdannet i 2013. Fra august 2013 har jeg jobbet som elkraftingeniør i oljerelatert virksomhet, altså over 3 års praksis etter endt utdanning. Har her hovedsaklig jobbet med lavspente utstyrsleveranser med tilhørende prosjektering (lavspent tavler, trafoer, frekvensomformere, motorstartere etc). Har lest gjennom denne tråden, samt tilleggs informasjon i elsikkerhet nr 84, men er fortsatt litt usikker på om jeg har lov å installere i egen bolig, håper du kan svare meg på dette.
Du må avklare med DLE om de vurderer din praksis som relevant i henhold til FEK § 7, første ledd.
I Elsikkerhet 84 er dette beskrevet som kompetanse som dekker lavspenning bygningsinstallasjoner.
Har med stor interesse fulgt denne tråden over en periode, og er imponert over hvordan norsk regelverk har utviklet seg. Og, ikke minst, hvor tålmodig admin er... Mye har skjedd siden FEB-91 som var min første befatning med bygningsinstallasjoner på GK Elektro back in the days. :-)
Som Automatiker har jeg i flere år stått som selvstendig installatør på egen bolig i forbindelse med renovering: Skal jeg forholde meg til tidligere aksept fra DLE fra 2013 fortsatt, eller må jeg nå innjustere meg etter nye regler? I så fall - hvordan vil dette i praksis bli med et halvferdig, men godt dokumentert, anlegg? For å ikke snakke om det økonomiske aspektet som vil bli en heftig utfordring... (Totalrenovering av enebolig med smarthus etc.)
Er min frykt for å kontakte DLE berettiget? Når strømmåler flyttes må jeg jo ta en bit av det sure eplet uansett: Anlegget må dessuten meldes inn som ferdigstilt på et eller annet tidspunkt: Hva bør jeg gjøre? (Foruten å forholde meg til NEK400:2014?)
Du bør uansett ta kontakt med DLE. Har du "tre års praksis fra bygging og vedlikehold av lavspenningsanlegg", som beskrevet i FEK § 7 fjerde ledd, er du uansett innenfor.
Oppfyller du ikke krav til praksis så må DLE avklare om deres aksept fra 2013 fortsatt gjelder, eller om du må finne andre løsninger.
Hei
Jeg lurer på om jeg som automatikker har lov og installere i egen bolig?
Hørte det var noen nye tolkingger av teksten i Elsikkerhet 84 at ikke bare elektrikkere men også de som har hatt fagbrev og praksis i lavspenningsanlegg i mer enn 3 år stemmer dette?
Jobber på landbasert anlegg, har årlig FSE og jevnlige oppdateringskurs på nek400.
har hatt fagbrev siden 2008.
jeg kontaktet nylig det lokale eltilsynet, men fikk til svar der at automatikere ikke har lov og installere i egen bolig.
Hei
Jeg lurer på om jeg som automatikker har lov og installere i egen bolig?
Hørte det var noen nye tolkingger av teksten i Elsikkerhet 84 at ikke bare elektrikkere men også de som har hatt fagbrev og praksis i lavspenningsanlegg i mer enn 3 år stemmer dette?
Jobber på landbasert anlegg, har årlig FSE og jevnlige oppdateringskurs på nek400.
har hatt fagbrev siden 2008.
jeg kontaktet nylig det lokale eltilsynet, men fikk til svar der at automatikere ikke har lov og installere i egen bolig.
Du finner svar fra Justisdepartementets lovavdeling lenger opp i denne tråden.Siden det er svært mange innlegg i denne tråden kan det være vanskelig å finne det du søker etter :-). Du finner dette i innlegg fra Ronnie Markussen datert 4. februar 2015.
Det viktigste i svaret er følgende:Avdelingen vil imidlertid påpeke at regelverket kun medfører at automatikere normalt ikke vil tilfredsstille kravene til å arbeide på elektriske anlegg i egen bolig eller fritidsbolig. En person utdannet automatiker vil kunne være kvalifisert for slikt arbeid, forutsatt at vedkommende oppfyller kravet til praksis fra arbeid på lavspenningsanlegg.
Du bør fremlegge dette for DLE, og hvis de ikke gir seg kan du klage til DSB.
Arbeid på lavspenningstavler og kurser i boligkvarter ombord på skip/offshoreinstallasjoner må vel gjelde som relevant praksis eller tar jeg feil?Er jo lys, varme, stikkontakter, varmtvannsberedere, bysse og vaskeri utstyr osv der som man finner i bygg på land også.
Ja, hvis du kan dokumentere (fra arbeidsgiver) minst 3 års praksis fra lavspenningsanlegg.
Hvilke fagbrev er inkludert under definisjonen elektrofag?
Elektriker, automatiker og energimontør.
Hei,
Jeg har mastergrad i elkraft og ca 5 års praksis med prosjektering, bygging, drift og vedlikehold av lavspentanlegg (industrielt). Har søkt DLE om tillatelse (vedlagt vitnemål og praksisattester fra arbeidsgiver), men tilbakemeldingen er at "Tilsendt dokumentasjon viser ikke at du har praksis som dekker lavspenning bygningsinstallasjoner".
Jeg mener jeg oppfyller kravene, men antar at praksisattesten min kanskje ikke har riktig ordlyd. Det jeg lurer på er; hvordan skal formatet være på dokumentasjon på relevant praksis? Kan noen vise meg et eksempel på praksis-dokumentasjon som har blitt godtatt?
Kravet i FEK § 7 er tre års relevant praksis (første halvdel av fjerde ledd i § 7 viser til første ledd). Det står ikke nevnt krav til praksis i bygningsinstallasjoner.
Praksisen din er helt klart innenfor kravet. Det enkleste vil vel uansett være å få arbeidsgiver til å dokumentere at du har praksis på lavspennings bygningsinstallasjoner.
Hei.
Jeg er utdannet elektriker (fagbrev 2008) og har jobbet som det i mange år nå. Da jeg kontaktet DSB fikk jeg til svar at jeg kunne utføre selve installasjonen, men at jeg måtte få det godkjent av en installatør da jeg ikke hadde den kompetansen
TK, hvilken praksis har du? Og som du viste til når du kontaktet DSB?
Så ingeniør/sivilingeniør uten fagbrev eller praktisk erfaring kan installere egen bolig selv? Dette henger ikke sammen.
Mange er enig med deg, men ikke DSB.
Noen som har fått godkjennelse av DLE som elektriker offshore? Etter ordlyden på elsikkerhetsportalen så høres det ut som jeg som elektriker på plattform (pluss bachelor i elkraft, men ikke benyttet utdanningen) ikke tilfredsstiller kravet.
"?Det stilles ofte spørsmål om automatikere, energimontører, heismontører, tavlemontører, telekommunikasjonsmontører, togelektrikere, skipselektrikere eller personer med andre type fagbrev kan foreta installasjon i egen bolig og fritidsbolig.
Personer med denne type fagbrev vil normalt ikke kunne dokumentere minst tre års praksis fra bygging og vedlikehold av elektriske lavspenningsanlegg i bygninger, bygget etter gjeldende teknisk forskrift om elektriske lavspenningsanlegg og eventuelt gjeldende norm, da disse ikke har relevant fagbrev i forhold til å bygge og vedlikeholde denne type elektriske anlegg. Dette medfører således at de ikke kan ha det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg i egen bolig og fritidsbolig, og heller ikke kunne bygge og vedlikeholde elektriske anlegg i egen bolig og fritidsbolig.
Dersom du ikke har de rette kvalifikasjonene til å foreta installasjonsarbeider i egen bolig og fritidsbolig, kan du kun utføre "mindre arbeider"."
Jeg jobber med lavspenningsanlegg i både industriområder og boligkvarter, men det er lite nybygg her ute etter nyere tekniske forskrifter.
Hei
Jeg ønsker å godkjenne og gjøre el installasjons arbeid i egen bolig. Jeg er automatiker med 16 års praksis på lavpennings anlegg etter fagprøve. Denne praksisen har jeg attest på.
Ifbm med at jeg skulle søke til DLE kontaktet jeg DSB for å få en bekreftelse på at kunne gjøre dette. Jeg fikk et veldig tvetydig svar, og jeg tolker det egentlig som at jeg ikke får lov.
Her er svaret ifra DSB:
Viser til deres henvendelse om automatiker kan utføre installasjoner i egen bolig.
I tidligere forskrift om kvalifikasjoner (fke) så var det mulighet for en automatiker å forestå installasjoner i egen bolig. Sommer 2013 som kom forskriften fek, den har ikke samme muligheter som nevnt over.
Det sentral her er om du har et relevant fagbrev. Vi er ikke kjent med om ditt fagbrev, det vil si utdannings og opplæringsplan til automatiker også inkluderer bygningsinstallasjoner.Dette vil du se ut av den dokumentasjonen du fikk sammen med fagbrevet. DSB vurderer ikke kvalifikasjoner til enkeltpersoner lengre.
Praksis alene vil ikke kunne danne grunnlag for å arbeide med elektriske anlegg slik du ønsker, det må alltid ligge et relevant fagbrev i bunn.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hvordan skal jeg gå videre nå? Er det bare å søke til DLE å gå ut i fra at jeg har lov?
Ja, jeg vil anbefale deg å søke DLE.
Lenger opp i denne tråden står det flere innlegg av Ronnie Markussen, som tok opp dette temaet med Justisdepartementet (via en stortingsrepresentant) våren 2014.
4. februar 2015 har Ronnie lagt inn svaret fra lovavdelingen i Justisdepartementet, hvor det blant annet står:Avdelingen vil imidlertid påpeke at regelverket kun medfører at automatikere normalt ikke vil tilfredsstille kravene til å arbeide på elektriske anlegg i egen bolig eller fritidsbolig. En person utdannet automatiker vil kunne være kvalifisert for slikt arbeid, forutsatt at vedkommende oppfyller kravet til praksis fra arbeid på lavspenningsanlegg.
Hei jeg er utdannet høyspent montør og har jobbet i med dette i over 3 år frem til 2009. Har vært i kontakt med det lokale kraftverket og de har pr telefon opplyst meg om at jeg kan oppgradere el-installasjon i eget hus. Er dette feil? grunnen til at jeg spør er at naboen som er elektriker mener jeg ikke har lov
Naboen har rett her.
Den som har det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg i egen bolig og fritidsbolig skal ha relevant fagbrev og tre års praksis fra bygging og vedlikehold av lavspenningsanlegg.
Praksis som energimontør er ikke godkjent.
Hei
Jeg finner ikke ut hvor definisjonen på bygging og vedlikehold av anlegg står. Jeg har energimontørfagbrev og teknisk fagskole, men har over 10 års erfaring i prosjektering av elektriske anlegg (inklusive Febdok, Tracecalc, lysberegninger).
Hvis definisjonen kun inkluderer fysisk skru opp en stikkontakt, så har jeg vanskelig å skjønne hvorfor en med bachelor skal få lov.
Se § 6 tredje ledd, og § 7 fjerde ledd her; https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2013-06-19-739.
Det jeg mener er hva defineres som praksis: fysisk skru opp en stikkontakt? Eller design av hele det elektriske anlegget som stikkontakten er en del av?
Det er spesielt denne setningen jeg lurer på: relevant praksis opparbeidet
En ting er at automatiker og energimontør ikke er det samme som elektriker, men ordlyden fra DSB er jo at disse fagene normalt sett ikke medfører relevant praksis. Så, når du har en som meg, som har energimontørfagbrev og teknisk fagskole, blir spørsmålet hva som er relevant praksis. Jeg har unntaksvis jobbet som energimontør etter jeg fikk fagbrevet, stort sett har jeg gått på elektroinstallasjon i næringsbygg til jeg startet som prosjektingeniør. All min praksis er jo elektrorelatert, jeg har aldri prosjektert energimontørrelaterte installasjoner, og jeg finner det derfor rart at min arbeidsgiver og våre kunder synes det er greit at jeg kan stå som fagansvarlig for elektroinstallasjonen, men at en fra DLE kategorisk sier at energimontørfagbrev ikke regnes som relevant fagbrev. Spesielt når jeg for få år siden oppgraderte det elektriske i halve huset mitt. Jeg blir rimelig frustrert, for å si det mildt.
Det er derfor jeg lurer på definisjonen av relevant praksis, for det finner jeg ikke.
Praksis etter § 7 er som saksbehandler/prosjekterende.
Praksis etter § 6 er allsidig elektrikerarbeid.
Etter 9 år i elektro bransjen som elektriker i boliger er min konklusjon, aldri kjøp et hus som en elektriker eller automatiker har bodd i. I 90% av boligene jeg har vært i er det mye dårlig arbeid som er utført.
Merkelig innspill dette Kjetil, hva vil du oppnå med dette?
Hvis målet er å advare boligkjøpere er dette feil kanal, da de aller fleste av våre brukere er elektrofagfolk.
Dessuten er det statistiske grunnlaget du bygger på svært mangelfullt. Jeg har jobbet med kontroll i DLE i mange år, og deler absolutt ikke ditt syn på dette.
Hei,
Har fagbrev som elektriker med ca 2,5 års erfaring etter fagbrev.
Har lest gjennom tråden og ser at dere mener at praksisen skal være opparbeidet etter endt fagbrev jmf § 7 fjerde ledd.
Finner ingen sted i lovteksten hvor det presiseres at praksisen skal opparbeides etter endt fagbrev? Derimot er det spesifisert i første ledd. Er dere sikre på at jeg må ha attest på 3 års praksis etter endt fagbrev, og at ikke læretiden også gjelder som praksis?
Merkelig innspill dette Kjetil, hva vil du oppnå med dette?
Hvis målet er å advare boligkjøpere er dette feil kanal, da de aller fleste av våre brukere er elektrofagfolk.
Dessuten er det statistiske grunnlaget du bygger på svært mangelfullt. Jeg har jobbet med kontroll i DLE i mange år, og deler absolutt ikke ditt syn på dette.
Ikke for å blande meg så mye, men vet med sikkerhet at en del elektrikkere og automatikkere som installerer i eget hus har noen løsninger langt utover det du forventer å finne i en bolig... alt er gjort på lovlig vis men det er nesten på nivå med Fleksnes som får lyset i taket på badet til å slå seg av og på ved å vri på vannkrana ved vasken.
Det kan du sikkert ha rett i Robert, men det var ikke poenget mitt. Alle bransjer har mennesker med ulike holdninger til sikkerhet, og alle kjenner til "skomakerens barn".
Mitt poeng er imidlertid at innlegg, som Kjetils og ditt, ikke vil endre på dette. Dette kan bare endres gjennom holdningsskapende tiltak. Aller viktigst er det at alle kjenner sine begrensninger, og forholder seg til krav i forskrifter og normer.
Dessuten minner jeg gjerne alle som utfører arbeid i egen bolig om følgende; en brannfarlig installasjon kan i ytterste konsekvens føre til en dødsbrann. De 15 siste årene har det i gjennomsnitt omkommet 50 personer i boligbranner i Norge hvert år (samt 12 personer i andre branner), og det antas at opp i mot 50 % av brannene har elektrisk årsak.
Det kan du sikkert ha rett i Robert, men det var ikke poenget mitt. Alle bransjer har mennesker med ulike holdninger til sikkerhet, og alle kjenner til "skomakerens barn".
Mitt poeng er imidlertid at innlegg, som Kjetils og ditt, ikke vil endre på dette. Dette kan bare endres gjennom holdningsskapende tiltak. Aller viktigst er det at alle kjenner sine begrensninger, og forholder seg til krav i forskrifter og normer.
Dessuten minner jeg gjerne alle som utfører arbeid i egen bolig om følgende; en brannfarlig installasjon kan i ytterste konsekvens føre til en dødsbrann. De 15 siste årene har det i gjennomsnitt omkommet 50 personer i boligbranner i Norge hvert år (samt 12 personer i andre branner), og det antas at opp i mot 50 % av brannene har elektrisk årsak.
Hei,
Har fagbrev som elektriker med ca 2,5 års erfaring etter fagbrev.
Har lest gjennom tråden og ser at dere mener at praksisen skal være opparbeidet etter endt fagbrev jmf § 7 fjerde ledd.
Finner ingen sted i lovteksten hvor det presiseres at praksisen skal opparbeides etter endt fagbrev? Derimot er det spesifisert i første ledd. Er dere sikre på at jeg må ha attest på 3 års praksis etter endt fagbrev, og at ikke læretiden også gjelder som praksis?
Følgende avklaring er gitt om lærlinger i Elsikkerhet 86:Forskriften (FEK 2013) omtaler verken lærlinger eller hjelpearbeidere innen elektrofagene. Disse er å betrakte som ufaglærte på lik linje med alle andre ufaglærte uten relevant fagbrev for de arbeidsoppgavene som skal utføres innen elektrofagene.
Lærlinger har ikke lov til å utføre selvstendig arbeid (ref. Elsikkerhet 55), og praksis som lærling gjelder ikke med tanke på praksiskrav i FEK.
Hei alle!
Et gammelt emne så jeg håper forumlederen ikke blir sur ;)
Men absolutt relevant!
Jeg har mastergrad som elektroingeniør (2012) og mange års erfaring med elektro installasjoner og arbeid offshore.
Jeg ville gjøre noen små endringer i elektro installasjoner hjemme hos meg så jeg sjekket med DLE om jeg kan stå som ansvarlig og utføre elektro arbeid i egen bolig.
De ba meg sende diploma med tillegg, men erfaring fra offshore installasjoner var ikke relevant. Etter at de fikk sett på diplomaen kom de med konklusjon at jeg KAN stå som ansvarlig og utføre arbeid i eget hjem siden jeg fikk diploma før 1.1.2017 og utarbeidet praksis etter endt utdanning ikke er nødvendig.
Jeg er godt kjent med NEK 400 2022 (har selv en kopi) og jeg utførte arbeidet fagmessig.
... og nå er det på tide å fylle ut og signere samsvarserklæringen :)
... det svaret fra DLE fikk jeg i 2020, og så fikk jeg samme svar/bekreftelse fra en annen person i DLE for et par mnd siden.
Begge jeg og mitt DLE har samme tolkning ... fikk også tilgang til søknadsportalen ... men skulle jeg sjekke med DSB og?
Jeg vil ikke gjøre noe ulovlig som kan anses som problematisk, men det er DLE som har siste ord her?
DLE refererte seg til "Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr" hvor det er skrevet:
Den som har det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg, skal ha relevant master- eller bachelorgrad eller toårig utdanning som fagskoletekniker med relevant fagbrev. Vedkommende skal i tillegg ha minst tre års relevant praksis opparbeidet etter endt utdanning.
Den som har det faglige ansvaret for bygging og vedlikehold av andres elektriske anlegg, skal oppfylle kravene i første ledd og ha bestått egen prøve administrert av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap eller den direktoratet bemyndiger. Dersom vedkommende ikke har hatt det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg sammenhengende i minst ett av de siste ti årene eller kan dokumentere annen relevant praksis, må vedkommende bestå ny prøve.
Den som har det faglige ansvaret for drift og vedlikehold av arbeidsgiverens egne lavspenningsanlegg eller små, enkle høyspenningsanlegg, skal oppfylle kravene i første ledd eller ha relevant fagbrev for de aktuelle arbeidsoppgavene og tre års relevant praksis fra de anleggstyper som fagbrevet omfatter.
Den som har det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg i egen bolig og fritidsbolig skal oppfylle kravene i første ledd eller ha relevant fagbrev og tre års praksis fra bygging og vedlikehold av lavspenningsanlegg.
Forskriften trer i kraft 1. juli 2013.
Fra samme tid oppheves forskrift 14. desember 1993 nr. 1133 om kvalifikasjoner for elektrofagfolk og forskrift 22. november 2002 nr. 1323 om registrering av virksomheter som prosjekterer, utfører og vedlikeholder elektriske anlegg.
For person som omfattes av § 7 første eller andre ledd anses kravet til praksis som oppfylt selv om praksisen ikke er opparbeidet etter endt utdanning, så lenge utdanningen fullføres senest 31. desember 2016.
Personer som ved forskriftens ikrafttredelse oppfyller kravene til utdanning etter forskrift 14. desember 1993 nr. 1133 om kvalifikasjoner for elektrofagfolk, anses å oppfylle kravene til utdanning for samme type arbeid etter ny forskrift.
Du har spurt DLE, og fått det svaret du ønsker. Da er det ingen grunn til å gå videre med saken.
Hvorfor du nevner "søknadsportalen" forstår jeg ikke noe av. Man skal ikke søke om å få utføre arbeid på eget elektrisk anlegg, men lurt å sjekke med DLE om man er usikker.
Du har spurt DLE, og fått det svaret du ønsker. Da er det ingen grunn til å gå videre med saken.
Hvorfor du nevner "søknadsportalen" forstår jeg ikke noe av. Man skal ikke søke om å få utføre arbeid på eget elektrisk anlegg, men lurt å sjekke med DLE om man er usikker.
Takk for et kjapt svar! :)
Og beklager for at jeg postet i begge det og nytt emne. Jeg trodde at jeg ikke kunne opprette et nytt emne da jeg ikke kunne finne den på forum.
Og beklager forvirring med søknadsportalen. Det har ingenting å gjøre med mindre arbeid i eget hus. Jeg fikk tilgang til søknadsportalen ifm installasjon av solceller et par mnd siden. Da sjekket de igjen om jeg oppfyller krav, og konklusjon, denne gangen av en annen i DLE var ja.
Det er betryggende å høre at jeg kunne utføre den jobben selv!
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.