Hei.
Evig diskusjon i vår bedrift følger:
Det skal arbeides med kran innenfor risikoavstanden på ei 66kV-linje mellom to stasjoner, det skal ikke arbeides PÅ selve linja. I begge stasjonene foretas frakopling og endepunktsjording med jordkniv. Jordkniv inspiseres visuelt, brytere blokkeres fysisk mot innkopling, det skiltes med "Arbeid pågår", fjernstyring slås av. I driftssentralen blokkeres betjening av brytere softwaremessig.
Så til problemstillingen: Enkelte mener at det må etableres markeringsjording på begge sider av arbeidsstedet, mens andre mener at det kun er nødvendig med en markeringsjording i dette tilfellet. For å få lagt ballen død ønsker vi et svar på dette.
Til informasjon så er alle våre jordingsapparat fullt ut dimensjonerte, også de som brukes til markeringsjording.
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Det er kun krav om doble markeringsjordinger om frekvensen er høyere enn 17hZ.
Eller, se på under definisjoner i FSE-boka. Både endepunktsjord og markeringsjord. Og om du er i tvil, les om arbeidsjord også.
Markeringsjording/arbeidsjording skal etableres på begge sider av arbeidsstedet, om spenning kan "mates" fra begge sider (som er tilfellet her, slik jeg forstår din beskrivelse).
Også når linja ikkje vert kutta, med endepkt-jord i begge endar?
Dette risikovurderes, og atmosfæriske påvirkninger, berøring av / overslag fra bestående anlegg og induksjon fra bestående anlegg legges til grunn for vurderingen.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.