NEK 400-2010

Spurt 11:13 - 26.8.2011 av J|Siste svar 15:30 - 6.9.2011 av MA

J

IT-systemer 531.1.3. Nasjonal tilpassning. ""IT-systemer, i tilfelle av jordfeil nummer 2, skal overstrømsvernet frakoble alle spenninsførende ledere"".Ut av refererte tekst kan det se ut som om smeltesikringer, som patroner og høyeffektsikringer ikke lenger er anvendbare i elinstallasjoner med unntak av det som er nevnt i etterfølgende tekst. Kan man tolke det dit hen at det er kun effektbrytere som kan anvendes i en fordeling iht NEK400-2010-531.1.3.
Man kan tenke seg en fordeling med avganger til underfordelinger motorstartere, prosessutstyr osv.
Dette er en industrifordeling, forsynt fra egen transformator på et lukket område. Overstrømsvern kan kun betjenes av sakkyndige og instruerte personer. Muligens kunne man utføre en risikovurdering med de opplysninger som er nevnt over. Er det synspunkter på dette? Eller er det slutt på å anvende smeltesikringer i elinstallasjoner?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (11)

Forumleder

Postet 11:57 - 26.8.2011
Ja, det er slutt på å bruke smeltesikringer i IT-anlegg med spenning til og med 400 V, og som ikke er installert i fordelingsnett.

Unntaket er hvis det er jordfeilvern på kursen. Da vil jo alle spenningsførende ledere blir frakoblet ved jordfeil, og kravet i nasjonal tilpasning i avsnitt 531.1.3 vil være ivaretatt.

Hvis ikke er det altså bare tillatt med vern som har allpolig brudd, som automatsikringer og effektbrytere.

Bl

Postet 22:17 - 26.8.2011
Gjelder dette i inntakskap også?

Forumleder

Postet 5:38 - 29.8.2011
Hvis inntaksskapet er installert i fordelingsnettet (er en del av netteiers anlegg) er det i henhold til avsnitt 531.1.3 fortsatt slik at smeltesikringer kan benyttes.

Det samme vil gjelde i et fordelingsnett med en annen sakkyndig eier (for eksempel en industrivirksomhet).

Inntaksskap tilgjengelig for en usakkyndig eier skal uansett ikke utføres med smeltesikringer, dette på grunn av berøringsfaren.

bes

Postet 8:04 - 29.8.2011
Hva skjer da med nye luftinntak? Knivsikringer på loft skal jo uansett ha trekantnøkkel nå, men de er vel ikke en del av fordelingsnett så lenge de er innenfor husvegg.

Forumleder

Postet 6:16 - 30.8.2011
Det har du rett i.

For nye luftinntak i IT-systemer kan dette løses på to måter. Det kan benyttes knivsikringer hvis disse plasseres på netteiers stolpe, mens det ved plassering på loft ikke kan benyttes knivsikringer (det finnes effektbrytere som tilfredsstiller kravene i NEK EN 60898-serien, og som dermed kan betjenes av usakkyndige).

bes

Postet 12:40 - 31.8.2011
Ja, og da har man ofte et problem med tilgjengelighet igjen, da denne effektbyrteren kanskje blir ansett som et ""Kombivern"", og tilgjengeligheten bør være god (med tanke på luftinntak som kommer inn på fjent loft etc.). DLE har vel vært strengere på tilgjengeligheten til kombivern kontra knivsikringer, og akseptert at de ikke har vært så lett tilgjengelige?

MA

Postet 21:21 - 3.9.2011
I en bolig er det tillatt å montere knivsikringer på loft og på grunnmur ennå selv om dette ikke er tillatt iht NEK 400 2010 for usakkyndige.
Dette fordi disse inntakskapene er tillatt å merke å låse med kun adgang for sakkyndige / evt. instuerte også i boliger.
Dette står omtalt retningslinjer for i Elsikkerhet nr 70. Elsikkerhet 70 anbefaler ikke effektbrytere men Elsikkerhet anbefaler knivsikringer også i boliger fordi det kan være / bli fuktige miljøer feks på et loft og dette liker ikke effektbrytere i lite tette kapslinger som ofte her blir benyttet.

Forumleder

Postet 5:50 - 5.9.2011
Det er viktig å få med seg siste setning i avsnitt 531.1.3.

Avsnittet medfører at smeltesikringer ikke kan benyttes i installasjoner hvor utkobling av første feil ikke er ivaretatt.

Det er altså fortsatt tillatt å benytte knivsikringer på inntak på loft, med adgang kun for sakkyndige, i boliger med dobbelisolert inntakskabel.

MA

Postet 20:07 - 5.9.2011
Vil skyte inn at man i boliger ikke trenger dobbelt isolert kabel i dette tilfelle man kan feks legge en PFSP klasse 1 kabel dette av to grunner.

1.NK 64 har i egen tolkning kommet med følgende utsagn som er gjeldende: Krav om allpolig utkobling av 2. Jordfeil i installasjoner tilknyttet et IT fordelingsnett gjelder ikke for kursen oppstrøms installasjonens hovedfordeling

2. I 2006 ble det i NEK 400 versjon tillatt å legge klasse 1 kabel oppstrøms hovedfordeling til inntak uten varsling eller JF bryter i inntaket selv om man ikke legger klasse 2 kabel.

Forumleder svarer så mye bra generelt at jeg nesten er litt glad han ikke alltid har fått med seg absolutt alt som er sagt og gjort, men det viktige her er at man ikke nødvendigvis må legge dobbeltisolert fordi det er så liten fare ansett akkurat med denne type installasjon se forøvrig linken som omtaler dette videre http://www.nek400.no/NEK400_RET/533-3-1_Allpolig-utkobling-av-2-jordfeil-i-IT-installasjoner.aspx

Forumleder

Postet 5:25 - 6.9.2011
Takk for avklaring MA!

Da er det altså ikke krav til dobbeltisolert kabel.

Ofte er det vel greit å bruke dobbeltisolert uansett, jeg tenker i forhold til veiledning til avsnitt 411.6.2.01 (for å redusere kravet til jordelektrodens overgangsmotstand).

MA

Postet 15:30 - 6.9.2011
Ja det kan være greit å benytte PFXP fremfor PFSP pga jordresistanse krav dette er klart i visse situasjoner.

Man skal forøvrig huske på at ved bakke inntaks kabler er den hvite PFXP som er merket 500 V ikke er tillatt å legge rett i bakken, men PFXP den grå som er merket 1000 V er tillatt å legge rett i bakken.

Mange har trodd at man i bakken kun kan legge PFSP men dette er ikke korrekt.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.