Overgangsmotstand til jord

Spurt 8:30 - 15.12.2016 av Kalle|Siste svar 11:54 - 16.1.2017 av Hans Olav Arnesen

Kalle

Jeg har en stor kunde som lurer på om jeg kan måle overgangsmotstand til jord. . Første byggetrinn er fra tidlig på 70-tallet og det har vært utbygninger og ombygninger helt frem til i dag, bygget er vel ca 500m langt og 60m bredt.Når det gjelder jordelektroden så finnes det i dag ingen dokumentasjon på hvor den ligger eller hvor lang den er. Har noen tips om det i hele tatt er mulig å få dokumentert denne overgangsmotstand til jord på dette IT-anlegget

Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (9)

JR

Postet 10:23 - 15.12.2016

En løsning er å kontrollere (fysisk se) skjøten fra hovedjordlederen over til jordelektroden. Deretter måle overgangsmotstanden til jord vha spyd eller annen godkjent metode mot hovedjordskinna. Dokumenteres dette på sluttkontrollen som leveres til kunden er alt i boks. Spiller ingen rolle hvor den ligger eller hvor lang den er så lenge overgangsmotstanden er lav nok til å gi maks forventet berøringsspenning 50 V på hele anleggets utstrekning under alle forhold (frost, fuktighet...)

Hans Olav Arnesen

Postet 11:10 - 15.12.2016

Se siste innlegg i denne tråden: https://www.trainor.no/cms/Forum/Forskrifter-og-normer-landbasert/Hvor-ofte-maaler-dere-overgangsmotstand-paa-jordelektroden.

JHS

Postet 7:46 - 16.12.2016

Ble ikke helt klok på reklamen for HIOKI 3143.

Begrensningene som er listet opp?

Videre vil jeg anta at dette apparatet kan fungere på mindre anlegg, men at denne blir for liten på større anlegg? Derav begrensningene..

På et slikt anlegg er du i større grad avhengig av en mer korrekt måling, noe det står i manualen at du ikke kan oppnå.

Eller har jeg misforstått?

Hans Olav Arnesen

Postet 13:35 - 16.12.2016

Ja, dette instrumentet har sine klare begrensninger.

Som dokumentasjon av overgangsmotstand i henhold til del 6 i NEK 400 er ikke dette en akseptabel metode. Da er trepunktsmetoden, eller helst kurvemetoden, tingen. Dette krever imidlertid at jordspyd stikkes ned i bakken, noe som ofte er vanskelig for eksisterende installasjoner.

JHS

Postet 6:04 - 20.12.2016

Vet ELIT har endel erfaring med måling av overgangsmotstand på større anlegg, du kan jo eventuelt ta kontakt med dem

Ole Petter Sørensen

Postet 9:38 - 20.12.2016

Trainors oppdrag omfatter alt fra måling av jordingssystemer på linjenett til måling i store, komplekse industrianlegg og kraftstasjoner. Vi utfører måling av overgangsmotstand for jordelektroder, jordforbindelser og resistivitet, og dokumenterer i henhold til forskrifter og normer.

Vi bruker moderne, effektive målemetoder for kontroll av jordelektroder og jordforbindelser, og stiller med alt nødvendig utstyr og høyt kvalifisert personell til å forestå hele måleoppdraget. Alle våre ingeniører og hjelpearbeidere gjennomfører årlig oppdatering på FSE (høy- og lavspenning) og førstehjelpskurs, og om du ønsker kan dine medarbeidere delta i måleoppdraget for å lære noen av grunnprinsippene i måleteknikkene.

https://www.trainor.no/cms/Tjenester/Kontroll-og-maaling

Ta kontakt med Tom Abrahamsen eller Tore Solhaug så hjelper de deg.

Hans Olav Arnesen

Postet 9:53 - 20.12.2016

Vet ELIT har endel erfaring med måling av overgangsmotstand på større anlegg, du kan jo eventuelt ta kontakt med dem

Du kan også kontakte Terje Hansen, hos Elma Instruments, som kan mye om dette temaet.

Elma leverer instrumenter som kan måle overgangsmotstand med totangsmetoden, som er en forenklet metode for måling i bestående anlegg.

Ellers er det som min kollega, Ole Petter Sørensen, skriver svært stor kompetanse på nøyaktige målinger for større installasjoner hos Trainor kontroll og måling (som er søsterbedrift til Trainor Elsikkerhet, hvor Ole Petter og undertegnede arbeider).

fundus

Postet 9:55 - 14.1.2017

Er dette instrumentet godt nok til og dokumentere overgangsmotstanden på jordelektroden i forbindelse med nybygg/ rehab. Av sikringsskap osv, sålenge det er everksjord inn i bygget?

https://www.ikmwebshop.no/hioki-ft6380-jordtang

Det må jo itilfelle være mye raskere på nybygg, og rehab uansett om det er fysisk mulig og bruke spyd eller ikke?

Hans Olav Arnesen

Postet 11:54 - 16.1.2017

Generelt vil dette avhenge av hvor nøyaktig måling du må ha, f.eks. vil det være avgjørende forskjell på om det skal dokumenteres for en ny bolig (akseptert inntil 1666 ohm, om enn ikke ønskelig) kontra en ny TN-installasjon for næring.

Ellers er det (som alltid) leverandøren av måleutstyret som må definere nøyaktigheten mer spesifikt.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.