Holder på med planleggingsdelen til fagprøven, jeg skal ha rehab av ett sikringsskap bla.
Dette sikringsskapet står i en lavblokk. Vil det være nødvendig å måtte måle overgangsresistansen her?Hvordan ville du ha løst dette isåfall? Jeg kan jo ikke bare fjerne jordingen til hele blokken eller ta av strømmen for alle etasjene for å måle med en trepunktsmåling.
Takk.
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Det er greit å bruke tabeller fra Montørhåndboken for dette.
Tabeller i Montørhåndboken gjelder strengt tatt kun hvis du selv har lagt ned jordelektroden, eller har sett hvordan dette blir gjort (og hvis alle forbrukerkurser har jfb ikke større enn 100 mA, men det blir jo ivaretatt her).
En akseptabel måte for verifikasjon av jordelektroden er imidlertid å benytte installasjonstester for å fastslå utkoblingstid og utkoblingsstrøm for den enkelte jfb.
Takk for svar, arbeidet utført idag. Det ble nok å dokumentere via eurotester at JFB fungerte innenfor kravene. En digresjon, sensor kom snikende opp trappen bak meg, heldigvis hadde jeg slått av og låst OV samt dekket med 1000V matte og klype :)
Arnesen. Kan du forklare litt mer om hvorfor det er ok å kun sjekke at jfa løser ut riktig for å verifisere god nok overgangsmotstand til jord. Vil det også si at vi har god nok kontinuitet i beskyttelsesleder og at kontinuitetstesting strengt tatt ikke er nødvendig?
Jeg vil oppfordre til å utføre kontinuitetstest uansett.
Nedenfor gjengir jeg svaret jeg nettopp ga i en annen tråd om samme tema.
For IT-systemer er jordelektrodens overgangsmotstand helt avgjørende for å ivareta krav til maksimal berøringsspenning på 50 V.
Det beste er å måle overgangsmotstanden med dedikert måleinstrument/metode (som f.eks. 3-punkts metoden).
En alternativ metode er, som du beskriver, å benytte strømtenger. Dette kan være et godt alternativ for eksisterende installasjoner, med kun en installasjon tilknyttet jordelektroden.
Et tredje alternativ kan være å måle impedansen i feilsløyfen, hvor overgangsmotstanden for jordelektroden vil utgjøre den klart største delen. Denne målingen vil dermed gi en tilnærmet verdi på jordelektrodens overgangsmotstand til jord, som i mange tilfeller vil være nøyaktig nok.
Hvis ikke noen av de ovennevnte metodene er praktisk gjennomførbare så må man jo finne andre løsninger. En mulighet (i mangel av andre betraktningsmetoder) kan være å verifisere utkobling av jordfeilbrytere (tid og strøm). For installasjoner med 30 mA jordfeilbrytere på alle kurser, som f.eks. nye boliger, vil dette kunne gi en indikasjon på at tilstrekkelig lav overgangsmotstand er oppnådd for jordelektroden (normen aksepterer inntil 1666 ohm, men jeg vil anbefale en vesentlig lavere overgangsmotstand - slik at en defekt jordfeilbryter ikke kan medføre høye berøringsspenninger i installasjonen).
For nye boliger, og andre installasjoner med største jordfeilvern på inntil 100 mA, aksepterer (så langt jeg har kunnskap om) DLE fortsatt verifikasjon av jordelektrodens overgangsmotstand ved hjelp av forenklede tabeller (som oppgitt i Montørhåndboka og Normguiden). Forutsetningen er at man selv har lagt jordelektroden, eller at man har forvisset seg om at den er forlagt som forutsatt.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.