Har noen spørsmål:
- Hvis kortslutningsvernet er plassert hos nettselskapet i stolpen, er det inntakmåte B eller C?- Hvis tilknytningsskapet er få meter fra sikringsskapet, skal overspenningsvernet plasseres kun i tilknytningsskapet, eller i sikringsskapet også?- Og holder det med 6mm2 utjevningsforbindelse mellom PE-skinnene mellom disse skapene så lenge den er over bakken?- Jeg har aldri koblet datapunkt før. Jeg forstår hvordan vi kobler de bak TV'en for eksempel. Men hvordan kobler vi på motsatt ende av kabelen? Er det et dataskap, og skal vi isåfall koble vanlig med kroneverktøy, sånn på B måte? Jeg skal ta fagprøve, men ser svært mørkt på spesielt dette punktet
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
(Det kommer jordkabel fra kraflagets kabelskap inn til boligens tilknytningsskap)
1) Forstår ikke spørsmålet.
2) Tilstrekkelig med overspenningsvern bare i tilknytningsskap.
3) Beskyttelsesleder i hovedkabel ivaretar også utjevning mellom skapene.
4) Kan lite om dette, og håper andre i forumet kan svare.
Den vanligste måten og koble nettverk i bolig er datauttak ved TV, og andre enden avsluttes i kombiskap (sikringsskap med svakstrømmsdel) på er lite patche panel. Da er det plug n play for sluttbruker. Husk at elektriker ikke kan koble svakstrøm uten at firma har ekom autorisasjon fra nkom, og at svakstrømmsinstallasjonen skal følge nek700
Takk for svar!Uff, jeg fikk stryk i dag.
Så leit Mads, føler med deg.Dette fikser du neste gang!
Har du mer du lurer på er du velkommen til å stille flere spørsmål her i forumet.Men regn litt tid på å få svar. Det er ikke alltid jeg (eller andre) svarer raskt, og mine svar kan i verste fall drøye inntil en uke.
Lurer på noe:Det er et lite bad på 2,45 m2, med vifte, varmekabel, lys. Skal varmekabelen ha egen sikring, eller kan hele badet ha felles?Og det står oppgitt i oppgaven OV 32 A. Men burde jeg ikke regnet ut dette selv, etter at jeg har plusset alle sikringenes strøm + tar med samtidighetsfaktor, da kan jeg vel finne OV. Hvordan skal jeg gå frem nå for å finne alle sikringene jeg skal bruke i boligen.
Og en liten ting til.. Kan jeg bruke 4mm2 PN ledninger for en 15 Ampere sikring? Planen var 2,5mm, men det går ikke opp når jeg regner ut krav Krav 2) I2 ? Iz = 21 ? 14,5.
Hele badet kan nok fint være på samme kurs, mest sannsynlig også sammen med andre nærliggende rom, f.eks. soverom. Men du vet vel effekten på varmekabelen så dette bør vel være greit å finne ut. Hvert rom trenger ikke egen kurs, men alt avhenger av type oppvarming og forutsatt bruk. Stikk over kjøkkenbenk er greit å ha på egen kurs i tillegg til Vvb, vaskemaskin o.l., ellers er det sunn fornuft som gjelder.
Den strømføringsevnen (Iz) du har funnet er feil. I tabell 52b-2 er Iz for PN 3G2,5mm2 i rør i vegg (A1) 19,5A, ikke 14,5A.
Ib < In
I2 < Iz = (15x1,3=19,5) < 19,5 Helt OK I2 må du vite, kommer ann på prod. Schneider og Eaton har 1,3
Les montørhåndboka i kapittel om tverrsnitt. Der står det viktigste. Dette MÅ du ha koll på før fagprøve. Lykke til!
Ok takk
Jeg har et lite spørsmål til, ang. kraftkabel (stikkledning). Altså jeg tror jeg har regnet ut alt, funnet OV (32 A), inntakledninger (10 mm PN i rør mellom tilknytningsskapet og sikringsskapet), KV (100 A, fant den i tabellen i Store Blå). Men jeg antar at det lokale Kraftlaget skal trekke kabel selv inn i tilknytningsskapet, derfor trenger jeg ikke tenke på den? Det står ikke hva den er i oppgaven.
Du har rett Mads; det er netteier som har ansvaret for tilførsel inn i tilknytningsskapet (grensesnittet går ved klemme for tilkobling av stikkledning, og netteier har også ansvaret for tilkobling av stikkledning på denne klemmen).
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.