Hei
Stiller spm i forbindelse med valg av overspenningsvern.
Mange produsenter lager overspenningsvern med egenskap: Godkjent for anlegg uten godkjent distribuert jord. Hva ansees som godkjent distribuert jord, alle anlegg med jordkabel? Er det kun luftstrekk som ikke er godkjent? Kan jeg velge vern som ikke har denne egenskapen, uten å sette jfb forann, så lenge jeg har inntakskabel i jord der jording følger kabel?
Takk
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Det er mange leverandører som har overspenningsvern med beskyttelse mot havari ved hjem av en intern smeltesikring. F.eks. PRD Vernet til schneider. Disse benyttes spesielt der det ikke er distribuert jording fra traoen. Hvis det er bakkekabel fra boligen til gateskap som igjen er forsynt via bakkekabel pleier jeg å vurdere det til distribuert jording..
Alltid tenkt det er hvor man kobler seg på everkets jord.
Om det er fra trafoen, så er det vel bare for TN?
Ja i IT er ikke jordingen tilkoblet fysisk på viklingen i trafoen, men den kan jo ligge bort til trafoen (uten å være tilkoblet). Akkurat hvor stor del av installasjonen på forsyningsiden som må ha beskyttelsesleder for å kunne kalle det distribuert jord vet jeg ikke, men et høyst relevant spørsmål mtp valg av overspenningsvern.
Krav i avsnitt 534.2.4 i NEK 400:2014 gjelder kun for IT og TT hvor netteier ikke fører PE frem til kunden.
Vanligvis gjelder dette bare for luftstrekk, men i enkelte tilfeller ønsker ikke netteier å levere PE via kabel (TT med sammenhengende jord), og da vil det også være krav til brannreduserende tiltak ved mulig havari av overspenningsvern.
Er det krav til at netteier skal levere distribuert PE dersom kabel i bakke?
Hvordan kan man som installatør vite om PE er distribuert eller ikke og er det installatør sitt ansvar og finne ut av dette?
Har alltid benyttet overspenningsvern med gnistgap på luftstrekk og overspenningsvern uten gnistgap på kabel i bakke.
Man må jo benytte gnistgap hver gang da kanskje?
Om netteier leverer PE til kunden, og ikke gir beskjed om at denne skal isoleres fra kundens jordingssystem, skal denne tilkobles. Se Veiledning 1 til avsnitt 542.4 i NEK 400:2018.
For TN-installasjoner må PE fra netteier alltid tilkobles kundens jordingsanlegg (ellers er det pr definisjon ikke et TN-anlegg, men et TT-anlegg).
For TT-anlegg er det ganske vanlig at netteier ikke har full oversikt over sitt jordingsanlegg (vet ikke alltid om det er sammenhengende jord fra trafoens nøytralpunkt), og derfor gir beskjed om at PE levert fra dem ikke skal kobles inn på kundens jordingssystem.
For IT-anlegg skal PE fra netteier normalt kobles inn på kundens jordingssystem, om ikke netteier gir annen beskjed.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.