Overspenningsvern og Uc

Spurt 13:27 - 14.3.2009 av l|Siste svar 19:40 - 26.3.2009 av Forumleder

l

Etter tabell 53C (side 233 i NEK).
så får jeg verdiene:

Ic ved TT-nett: 1,1 * Uo = 147v

Ic ved TN-S-nett: 1,1 * Uo = 253v

Ic ved IT-nett: fase-fase = 230v

(Jeg går utfra at Uo er fase-jord spenningen, stemmer det?)

Isåfall om dette stemmer for Ic krave til overspenningsvern. Hvorfor finner jeg ingen vern med TT-nett verdien?

Jeg har sett flere anbefalinger.
1. Alle netttyper = Ic 280v

2. Alle nettyper = Ic 385v

3. IT = 385v og TT/TN = 280v

---


Så hva stemmer? Jeg vet at IT nett er som oftest anbefalt til 385V, men det er mye høyere enn tabell 53C. Samme med TT-nett hvor 280v er mye høyere enn tabell 53C.
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (6)

Forumleder

Postet 18:54 - 20.3.2009
Måtte få hjelp av ekspertisen på området her. Svaret vi fikk var følgende:
Som du sikkert kjenner til er vi ganske ensomme i Norge på hvordan vi benytter de enkelte nettsystemer, også TT-nett. TT-nett har stor utbredelse i Europa, men der forsyner man 400V m/N-leder hvilket ikke er tillatt i Norge. På TT-400 V blir Uo lik som for TN-nett, og derfor benytter man vern med den samme tennspenning og driftsspenning. Jeg ser heller ikke det store problemet med denne tennspenningen i de norske 230V TT-system, for man benytter jo utstyr med samme overspenningsholdfasthet (kategorier ihht tabell 44B) i alle nettsystemer.

I tillegg ble kravet til jordfeilbryter innført først i 1991, og derfor er det kanskje ikke mer enn halvparten av anleggene utstyrt med jordfeilbryter. Derfor er stående jordfeil også et problem i en stor andel av våre TT-nett.

Personlig anbefaler jeg i utgangspunktet samme tennspenning for overspenningsvern i IT-nett som i TN- og TT-nett. Dette fordi lavere tennspenning gir lavere restspenning og bedre beskyttelse. Unntaket er der det er høy risiko for jordfeil i en spole som kan føre til høye spenninger mellom fase- og jord.

For mer om temaet så kan du blant annet kjøpe følgende bok:
Overspenningsvern av Jørn Holtan

Mont

Postet 15:07 - 22.3.2009
Takker.

Fikk foressten ""feil"" på fagprøven pga jeg unnlot overspenningsvern i installasjonen. Fagprøve sensor var en av de som mener det er absolutt krav til overspenningsvern i alle installasjoner.

Forumleder

Postet 6:30 - 23.3.2009
Støyk du på prøven?
Da ville jeg i såfall ha levert en klage.

Mont

Postet 12:57 - 23.3.2009
Ja, jøss. Krev full dokumentasjon på hvorfor sensor mener du skal ha overspenningsvern på alle installasjoner og prøv dette opp mot forskriftene.

Det er godt mulig det bare har skjedd en glipp. Men jeg ville selv blitt flyvende forbanna om jeg skulle stryke på feil grunnlag og jeg ville ikke gitt meg før jeg fikk ny vurdering av protokollen.

Mont

Postet 21:19 - 25.3.2009
Nei, jeg stod prøven, men fikk klar bedskjed om at det var 100% krav uannsett. Og at det var bare å fikse til fredagen. Jeg gjorde nå det. Men jeg mener forsatt det ikke er krav. Og det har jeg jo også spurt om her inne før, for lenge siden.

Forumleder

Postet 19:40 - 26.3.2009
Det er ikke et hundre prosent krav. man skal utføre en risikovurdering i henhold til NEK400. Men av og til er det ikke nødvendig å krangle.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.