Hei, jeg skal ha en presentasjon om ohms lov og effektloven. Jeg skal blant annet vise hvordan man knytter desse lovene opp mot effekttrekanten, spenningsfordeling over 2 og 3 fase og komme med ulike eksempler og reknestykker på dette. jeg skal også utdjupe mer om effekttrekanten og hva funksjoner den har osv.. noen som har nyttig informasjon om dette området som burde vert tatt med? (ps er ganske ny på dette og vet ikke så mye.)
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Går du på VG1 elektro?
hei, eg går på vg2 automasjon
Ohms lov beskriver hvordan strøm, spenning og motstand henger sammen. R=U/I. Denne formelen kan du snu på slik at du får I=U/R eller U=I*R. Men husk at det ofte er snakk om spenningen og strømmen over en motstand.
Hvor U=spenning, I=Strøm, R=motstand, P=effekt(Aktiv)
Effekt loven er vel den som er P=I*U som beskriver hvor mye effekt en motstand omsetter (ofte i form av varme)
Effekttrekanten er den som beskriver hvordan effekt som er i en spole, motor, kondensator, i vekselstrøms krets. Der har vi S(nominell(VA)), P(Reell(Watt)), og Q(reaktiv(VAr)). Dette kan være utfordrende å forstå, men i spoler og kondensatorer så får man en reaktiv effekt. Denne effekten gjør ingen arbeid, men er der likevel for at det skal fungere. Den oppstår ved at strøm og spenning ikke er i fase. Som gjør at den tar opp effekt og leverer den igjen uten å gjøre arbeid. Noen kaller denne effekten for tomgangseffekt, siden den belaster strømnettet. Vi betaler normalt ikke for reaktiv effekt, men kraftselskapet kan kreve at vi betaler likevel hvis vi har mange store motorer som går på et anlegg. Ofte må vi fasekompensere på større anlegg. På motorer bruker vi kondensatorer, siden de fører den reaktive effekten i motsatt retting enn en spole.
du kan se mer om det her:
https://www.trainor.no/cms/Forum/Automasjon/Motor-utrekninger
https://www.trainor.no/cms/Forum/Forskrifter-og-normer-DSB/El.-forbruk-Watt-Cos-Phi-VA-VAR#reply_11891
https://www.trainor.no/cms/Forum/Automasjon/Stroem-foer-og-etter-frekvensomformer
Det er her cos phi kommer inn i bilde. Det er forholdet mellom aktiv(watt) og nominell(VA(Volt Ampere))
Cos phi er et tall mellom 0 og 1, som beskriver faseforskyvningsvinkelen. Hvis du tar å skriver cos^-1 og deretter verdien(cos phi) på en kalkulator, får du opp vinkelen i grader. Det du kommer til å jobbe med i praksis er cos phi på motorer, og da blir formelen for effekt slik: P=I*U*cos phi(feks 0,7)
Cos phi = P / S som gjør at den aldri kan overstige 1.
Det jeg har beskrevet til nå er generelt. Til 3 fase anlegg er det litt spesielt siden vi har en ekstra fase. effekten omsatt i en motor forsynt fra et 3 fase nett er: P=I*U*cos phi*rot(3).
Rot(3) betyr kvadratroten av 3(ca. 1,73). Dette gjør at vi kan omsette 1,73 ganger mer effekt i feks. en motor.
https://no.wikipedia.org/wiki/Trefase
Spenningsfordelingen over 1 og 3 fase er som følger:
I TN(terra nøytral) nett er det slik at vi har 400V mellom fase lederne og 230V mellom faselederne og Nøytralleder(Blå leder).
I IT(Isolert Terra) og TT(Terra Terra) nett, hvor IT er mest brukt, ikke har noen nøytralleder. Dette gjør at vi bare forholder oss til fasespenningen som kan være 230V(kommer også i 400V og 690V)
Det heter egentlig en fase selv om vi faktisk bruker 2 faseledere. I TN nett kan vi bruke 1 faseleder og nøytralleder da blir det 1 fase.
Kan også være greit og ikke forveksle effekt(Watt) og arbeid(Watt timer)
https://www.youtube.com/watch?v=LpMoOFLPogc
Håper dette ga deg noe:)
Gikk selv automasjon for mange år siden, så skjønner godt det kan være vanskelig
Tusen takk, dette hjelper mye:)
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.