reduksjonsfaktor

Spurt 14:25 - 18.10.2003 av Student|Siste svar 9:54 - 16.6.2006 av Forumleder

Student

Hva er reduksjonsfaktor og samtidighetsfaktor og hvordan brukes/utføres dette/disse
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (4)

Forumleder

Postet 7:51 - 20.10.2003
Våre instruktører er veldig opptatt for øyeblikket, men vil svare på spørsmålet så fort de har anledning. Håper på forståelse for dette.

Forumleder

Postet 17:52 - 21.10.2003
I en elinstallasjon blir ikke alle kursene belastet fullt ut samtidig, og hvor stor del av den totale kapasiteten
som benyttes samtidig, uttrykker vi som en samtidighetsfaktor. Denne avhenger av hvor godt anlegget er dimensjonert, om det er elektrisk oppvarming, bruksmåten osv. Denne er ofte vanskelig å fastsette, men for en enebolig installasjon kan man benytte 0,5 - 0,7.
Denne faktoren bruker du da for å bestemme overbelastningsvernet størrelse. Du tar summen av alle kurssikringene og multipliserer med samtidighetsfaktoren.

Reduksjonsfaktor sett i relasjon til strømføringsevne for kurser, er korreksjonsfaktorer som benyttes for å korrigere strømføringsevnen for omgivelsetemperatur og nær felles føring. Mer om dette finner du i NEK 400:2002-5-52, normativt tillegg 52 A.

Henrik

Postet 13:54 - 4.6.2006
hei. jeg har lagt 5 kurser med forlegningsmåte A1. som er ført til sikringskapet . jeg samlet alle dei 5 kurser med et patent bånd ca 40cm fra tavla. må jeg ta hensyn til reduksjonsfaktoren for strømføringsevnen da? eller er det så kort avstand at jeg ikke trenger å ta hensyn?. dette er enn liten loftleilighet med en 40A hovedsikring. og kursene består av 10A til lys stikk og varme soverom bad. 1 20A koking, 16A varmtvannsbereder. 16A oppvask + stikk. 16 tørketrommel. Er det noen plass i nek 400 som jeg kan bruke for og dokumentere at jeg slipper å bruke reduksjonsfaktoren på grunn av den korte lengden det er snakk om?

Forumleder

Postet 9:54 - 16.6.2006
Dette er en vurdering du må ta selv, den reduksjonsfaktoren som står i tabell 52A-17 i NEK 400: 2006. Er viss alle kablene er fult belastet. Viss det er liten sannsynlighet for at alle er fult belastet samtidig så er det jo mulig og karnskje bruke en litt bedre samtidighet.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.