Referanseinstallasjonsmetode

Spurt 15:34 - 28.8.2016 av Andreas Lundesgaard|Siste svar 12:44 - 30.8.2016 av Hans Olav Arnesen

Andreas Lundesgaard

Hei,

Har en kunde som har ett eksisterende anlegg hvor det går en PFXP 4G10 fra hovedfordelingen til en underfordeling. Denne kabelen er forlagt fra sikringsskapet ca 5 meter i ett 50mm k-rør i en uisolert innvendig delevegg og går videre åpent forlagt i en uisolert krypkjeller ca 15M, for deretter gå igjennom en vegg og inn i underfordelingen. Hele veien går denne kabelen ca 10-15cm unna andre strømførende kabler.Kunden ønsker mer kapasitet i underfordelingen enn dagens 3x40A sikring i hovedfordelingen.Tidligere installatør har skrevet ref.inst metode C i dokumentasjonen (FebDok) for denne kabelen, uten å korrigere for temperaturer eller andre strømførende kabler.Kortslutningsstrømmer i anlegget har jeg målt og alt er innenfor.

Ut fra tabell 52B-1 sier forlegning A2 at en 3 leder kobber tåler 39A og C 57A.Hvor vil folk si hvor grensen går for hvem forlegningmetode som er gjeldene for denne type installasjon?

På forhånd takk-Andreas

Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (2)

JR

Postet 16:33 - 28.8.2016

NEK sier bare ved gjennomføring av vegg over 35cm skal den være gjeldende. Normalt sett vil vel annen referanseinstallasjonsmetode i ca 1m mht reduksjonsfaktor/korreksjonsfaktor ikke spille noen særlig rolle.

Hans Olav Arnesen

Postet 12:44 - 30.8.2016

Normen sier at de ugunstigste forholdene skal legges til grunn (avsnitt 523.8 i NEK 400:2014).Merknad til samme avsnitt beskriver at føring gjennom vegg, under 35 cm, normalt ikke behøver å tas hensyn til. Normguiden har noen fornuftige kommentarer til dette avsnittet.

Litt langt å generelt åpne for inntil 1 meter, og uansett må alt over 35 cm beskrives som avvik fra normen.

Andreas beskriver i eksempelet sitt 5 meter forlegning i k-rør i en uisolert vegg, og dette må det jo taes hensyn til. Dette er imidlertid ikke ref.inst.metode A2, men B2 i henhold til installasjonsmetode 42 på side 180 i NEK 400:2014. Tabell 52B-4 gir en strømføringsevne på 46 A. Temperaturen inne i denne veggen er neppe høyere enn romtemperatur. Ved korreksjon for 22,5 grader etter tabell 52B-14 blir strømføringsevnen på drøyt 50 A. Om dette kan forsvares må den enkelte selv risikovurdere.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.