Restaurering av eldre anlegg - plassering av OV og jording

Spurt 19:07 - 2.11.2005 av Elling|Siste svar 11:43 - 18.11.2005 av Forumleder

Elling

Hei,

Driver og restaurerer et elektrisk anlegg fra 1938 med ditto tilhørende sikringsskap. Nettet er 230V IT-nett.

1) Inntaket kommer i kabel fra skap ute i gata, og er av e-verket klamret på husvegg opp til loftet (sikkert plassert her pga luftnett fra gammelt av). Rett innenfor husvegg på loftet står et kombinert OV/KV-vern, men kabelen er også kortslutningssikret av e-verket ute i gata. Ettersom loftet skal brukes til hybler ønsker jeg å flytte vernet mitt ut til gangen i ett flunkens nytt sikringsskap ca. 5m fra husveggen hvor kabelen kommer inn (oppnå tilgjengelighet). Ser dere noe problem med å gjøre dette ettersom kabelen er kortslutningssikret i gata?

2) I samme anlegg er det selvsagt ingen jording fra før. Absolutt ingen. Jeg legger opp nye stikk med jord i hele huset, og trekker naturligvis jordleder fram til den nye tavla. Alle verna i tavla er kombinert automat- og jordfeilbryter (30mA). Ettersom alt er plassert på loftet vil det være ganske mye bryderi å legge helt ny hovedjord, og jeg lurer derfor på om det finnes noe alternativ til dette. Idag er det bare utjevningsjord til rør, og jeg er klar over at dette ikke lenger anses som god nok jording. Men med samtlige vern som jordfeilbrytere er jo kravet til overgangsmotstand relativt overkommelig - finnes det noe godt råd her, eller må jeg bite i det store, sure eple og ""slå ned noe i hagan""?

Takk for hjelpen.

mvh
Elling
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (3)

Forumleder

Postet 10:14 - 11.11.2005
Spm 1.

Ettersom kabelen er kortslutningsbeskytta i gata så kan det etter vårt syn og tolkinga av spørsmålet dit ikke være noe problem og flytte skapet ut i gangen.

Spm 2.

Etter vårt syn bør du slå ned et jordspyd i bakken. Det er jo krav til hovedutjevning til bakken i alle anlegg, selv om du har 30 ma jordfeilbryter på kursene.

Elling

Postet 21:26 - 15.11.2005
Mange takk for svar, er enig i dine vurderinger.

Dersom jeg så skal slå ned et spyd, bruker 25mm2 jordingsleder forlagt i jord inn i kjelleren av huset og ønsker en kobling inne i huset. Dette er ønskelig siden jeg ikke har spesielt lyst å trekke den uhåndterlige wire'n helt opp til loftet, men heller skjøte på en jordkabel av mindre tverrsnitt.

Jeg tolker NEK400 542.3 slik at sålenge jordlederen ikke er forlagt i jord, gjelder 543.1 og dermed 543.2 => Følgelig kan jeg jo bruke 16mm2 når jeg kommer ""innomhus"". Det burde ikke være noe i veien for en slik skjøt, eller hva mener dere?

Men hvis skjøten er ok, så sier 542.3 noe om at den skal være ""varig og beskyttet mot korrosjon"". Dersom jeg lager et solid koblingsstykke i en boks i kjelleren med bra merking - er det ""varig"" nok for en innomhus skjøt etter deres syn? Jeg er klar over at utomhus skjøter ikke kan gjøres på dette viset.

Takk for innspill.

Forumleder

Postet 11:43 - 18.11.2005
Dette høres greit ut, når det gjelder tversnittet på kabelen ned til jordspydet vil jeg henvise til 547.1.1. Den skal være halvparten av den største beskyttelseslederen i installasjonen, bare ikke mindre en 6 mm2.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.