Sikkerhetsbarrierer ved utkobling

Spurt 16:51 - 23.11.2008 av Mont|Siste svar 6:02 - 25.11.2008 av Forumleder

Mont

Jeg jobber med rep-vedlikehold på et stort ""varmt"" anlegg.
Jeg vil helst bruke personlig hengelås på den kursen jeg skal jobbe på. Men dette får vi ikke lov til pga. at eieren av annlegget har opplevd at hengelåsen blir hengende igjen når folk reiser hjem på rotasjons fri.
Derfor bruker vi nå gult merkeskilt, festet til bryteren med ei snor.
Vi har i senere tid opplevd at drifts elektrikere har kommet å lagt inn spenning på kursen (fordi det var mørkt) selv om det hang et gult merkeskilt der.
Jeg mener at dette probleme hadde vært eliminert ved at vi fikk bruke personelig hengelås.

Hva sier FSE`en om dette?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (5)

Mont

Postet 23:01 - 23.11.2008
Dette bør tas opp blant alle aktører. Det er et grovt brudd på sikkerhetsforsikriftene å ignorere varselskiltet. Dette kan koste menneskeliv om en er uheldig.

Hvor store kurser snakker vi om? På mindre kurser kan man kortslutte faselederne på tilførselssida mens arbeid pågår. Vedkommende som da prøver å legge inn strømmen igjen gjør det rett på kortslutninga og vernet fyker ned igjen og han som kobler er trygg.

Mont

Postet 23:03 - 23.11.2008
Og, ja. Jeg går så langt som å si at det å legge inn strømmen mens arbeid pågår kan ende med tiltale som drapsforsøk eller uaktsomt drap om det medfører dødsfall.

Forumleder

Postet 6:49 - 24.11.2008
I FSE § 14 står det: Ved arbeid på frakoblet anlegg skal følgende sikkerhetstiltak gjennomføres: frakobling, sikring mot innkobling osv.

Sikring mot innkobling kan være merkeskilt, men i ditt tilfelle har dette vist seg å ikke være tilstrekkelig fordi merking ikke respekteres. Da må man finne andre løsninger som er sikre. Nå er det slik at det står i FSE i § 3 at Eier av virksomhet og eier/driver av anlegg som omfates av FSE skal sørge for at aktiviteter som reguleres av FSE utføres forsvarlig. Kanskje eierne av anlegget bør ta kontakt med en offshoreoperatør og få kopiere en låseprosedyre for dem. Det henger alle som jobber på en kurs både elektrikere, mekanikere, automatikere og prosess folk på hver sin hengelås. Disse jobber jo i turnus og de må jo overlate nøkler til andre når de reiser hjem og jobben ikke er ferdig. Slik det er i dag ivaretar ikke eier sin forpliktelse. Kanskje du skulle ta en utskrift av FSE og vise den til eieren av anlegget. Det står veldig mye intressant om ansvaret i veiledningen til §3 også.

Det må være bedre å klippe en hengelås som henger igjen enn å risikere ulykker med personskader eller dødsfall. Det er veldig psykisk belastende og økonomisk dyrt for bedriften. Mye å spare på å bruke riktig sikkerhetsutstyr. Noen bedre rutiner innad i bedriften vil jo redusere muligheten for at hengelåsene blir hengende igjen.

Stå på, det er bedre med en fight om dette enn å sette liv å helse på spill. Hva med arbeidsgiveren din. Kan ikke han sette krav i avtaler som han gjør med kunder av dere? Se også § 3 her.

FSE

Veiledning til FSE

mont

Postet 23:08 - 24.11.2008
Kursen var en veilyskurs inne på anlegget, TN-S (3-fas+N) 25A.
Det er blitt innrømmet at det har vært en stor glipp i systemet.
Men som sagt så skal det mere til å klippe en hengelås enn å fjerne ei snor med et skilt på.
Det har blitt forbedret rutine, det er en egen mann fra firmaet som står som inn/ut koblings mann med adgangstillatelse (men ikke ledsagertillatelse) til ""kioskene"". Men i tillegg har også driftselektrikerene adgang.
Men etter en slik episode, så tenker vi som jobber ute på anlegget, at det må være bedre at en hengelås henger der om så 4dager for lenge, enn en dag for lite.
Personlig så ville jeg foretrekke å koble ut kursen selv, eller være til stedet når det blr gjort. Særlig når det er jeg som skal jobbe der og at det er jeg som skriver under på arbeidstillatelsen (AT) om at utkoblingen er gjort.
Er det eventuelt noe man kan sette som krav, være med på utkoblingen?

Men FSE`en sier da at gult merkeskilt er tilstrekkelig?, men at det skal være tilstrekkelig prosedyrer ved inn/ut kobling?

Takker for alle svar.

Forumleder

Postet 6:02 - 25.11.2008
FSE er en rammeforskrift og gir ingen eksakte svar. Alle vurderinger om praktiske tilltak er overlatt til bedriftene. Det står bare at man skal sikre mot innkobling.... hva som er tilstrekkelig sikring er opp til den enkelte bedrift.

Godt å høre at rutinene er skjerpet, men er det sikkert at man har sikret mot innkobling? Kanskje disse driftselektrikerene må en ekstra opplæring og holdningsendring når det gjelder merkeskilt. Gule skilt med lapper som man kan skrive på med navn og dato kan kanskje hjelpe dem til å respektere skiltene mer. Når det gjelder skilting så er det nesten like viktig å fjerne dem igjen for som å sette dem opp, slik at alle vet at de skilt som henger oppe er reele.

Hvem er det som er ansvarlig for arbeid på de jobbene du utfører? Er det deg? For da står det i veiledningen til FSE § 14: Før sikkerhetstiltak på arbeidsstedet kan etableres må ansvalig for arbeid forvisse seg om at anlegget er utkoblet og at nødvendige sikkerhetstiltaak er etablert på tilkoblingsstedene.

Å forvisse seg om kan innebære å sjekke at korrekt kurs er koblet ut og at skiltet (evnt hengelåsen :))er satt på riktig kurs.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.