Sikkerhetsbryter

Spurt 8:55 - 7.1.2009 av Automasjonsl|Siste svar 16:53 - 11.1.2009 av Automasjonsl

Automasjonsl

Når må du ha sikkerhetsbryter? Finnes det krav til sikkerhetsbryter om du har feks en liten motor til en pumpe. I NEK kap. 536.2.1.2 står: ""Nødvendige tiltak skal gjøes for å hindre at utstyr utilsiktet blir spenningssatt. Eksempel på slike tiltak er låsbar sikkerhetsbryter, advarselskilt, plassering av koblingsutstyr i låsbart rom eller skap.""

I NEK 536.3.1.1 står at ved vedlikehold av feks pumpe skal en ha nødvendig utstyr for utkobling. Her er låsbar sikkerhetsbryter foreslått. Er ikke en vanlig låsbar automatsikring tilstrekklig her?

Er det krav til at sikkerhetsbryter skal bryte styrestrømmen, eller er det bare krav til hovedstrømmen? Det bør være en hjelpekontakt i sikkerhetsbryteren som tar styrestrømmen til kontaktoren og, ellers kan vi risikere at en motor starter automatisk ved innkobling av en sikkerhetsbryter. Da følger vi ikke maskindirektivet. I NEK 536.3.2.1 står det at en slik utkobling fortrinnsvis skal være plassert i hovedstrømmen. Det står og noe om styrekrets, men det ble jeg ikke så klok på:)
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (8)

Automasjonsl

Postet 10:07 - 7.1.2009
Når jeg tenker meg litt om så vil selvsagt ikke motoren starte igjen automatisk ved tilbakestilling av sikkerhetsbryteren. Vi vil jo miste holdekontakten når vi tar hovedstrømmen til kontaktoren, og da mister vi spenningen på spolen til kontaktoren.

mont

Postet 22:06 - 7.1.2009
Du vil ikke miste holdekontakten dersom ikke styrestrømmen er koblet via klemme 13-14 på sikkerhetsbryteren. Det er opp til dem som lager maskinen og avgjøre om direkte oppstart ved innkobling av sikkerhetsbryteren ikke kan aksepteres. Dette kommer blandt annet ann på om det representerer noen fare med direkte oppstart. En sikkerhetsbryter er for og hindre utilsiktet innkobling ved feks service og dermed må det forventes at den som skal utføre service stanser maskinen på forsvarlig måte før han / hun starter arbeidet.
Videre vil det si at når arbeidet er ferdig startes maskinen på vanlig måte.

Kan føye til at det er mange frekvensomformere som går litt
""bananas"" dersom du bryter hovedstrømmen etter denne under drift. Men det kjenner du sikkert til.

Automasjonsl

Postet 15:13 - 8.1.2009
Trekker tilbake det jeg skrev om at vi mister spenningen på spolen ved å ta hovedstrømmen til kontaktoren, må ha hatt et meget svakt øyeblikk! Men er det noen gang krav til sikkerhetsbryter ved motor til en pumpe feks? En automatsikring er jo låsbar og er ikke dette en god nok barriere i forhold til evt mekanisk arbeid? Sikkerhetsbryter var bare forslått i det punktet som fant i NEK 400, jeg ser at det er klart å foretrekke å bruke en sikkerhetsbryter, men kan ikke en automatsikring som låses gjøre samme jobben?

Forumleder

Postet 7:57 - 9.1.2009
Er usikker på spørsmålet ditt. Men det jeg tror du lurer mest på her er: jeg ser at det er klart å foretrekke å bruke en sikkerhetsbryter, men kan ikke en automatsikring som låses gjøre samme jobben?

Dersom du velger å ikke benytte sikkerhetsbryter så må sannsynligvis mekanikerne/vedlikeholdspersonell, som skal utføre vedlikehold på utstyret, være instruert personell. Instruert er definert i Elsikkerhet nr 73.

Automasjonsl

Postet 9:15 - 9.1.2009
Ok, takk for svar! Men er det vanlig å bryte styrestrømmen og? Slik at vi gjør spolen spenningsløs. Om en mekaniker da bruker sikkerhetsbryteren til å stoppe motoren, vil motoren starte automatisk når han legger inn igjen sikkerhetsbryteren, og det synes jeg er litt på kanten.

Mont

Postet 9:19 - 9.1.2009
Det må man ta en risikovurdering på.

Er maskinen ferdig levert fra leverandør så har de foretatt en risikovurdering på vedlikehold eller nevnt viktige vedlikeholdsprosedyrer i servicemanualen.

Automasjonsl

Postet 7:44 - 11.1.2009
Det ble jammen en risikovurdering her også. Takk for bra svar:)

Automasjonsl

Postet 16:53 - 11.1.2009
Et siste spørsmål. Det ble nevnt her at frekvensomformere kunne gå ""banans"" om du brøt hovedstrømmen etter frekvensomformeren. Vil du da plassere sikkerhetsbryteren foran frekvensomformeren? Og hvorfor vil en frekvensomformer gå ""bananas"" om du kutter hovedstrømmen etter frekvensomformeren?

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.