Skjøteledninger

Spurt 17:28 - 6.3.2013 av Mont|Siste svar 14:59 - 7.3.2013 av Mont

Mont

Hei,

har en jobb i et kontorbygg der det er brukt mye skjøteledninger. Etter en prat med byggeier anbefalte jeg å montere opp kanaler med nok uttak nærmere der utstyret står. På grunn av mye flyttinger og omgjøringer på rommene var dette ikke helt interessant. Vi pratet da om å få lagt opp gitterkanaler i underkant av pult med en forgrener av god kvalitet og godkjent for sikringens merkestrøm.

Er dette en løsning som fortsatt strider imot? - Ser fortsatt problematikken slik som med vvb, men det er jo her snakk om utstyr som trekker mindre.
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (4)

MA

Postet 19:00 - 6.3.2013
DSB har utarbeidet «veiledning til bruk av skjøteledninger og elektrisk utstyr» som finnes på DSBs hjemmeside (www.dsb.no). Her angir direktoratet at elektrisk utstyr med effekt forbruk på over 1000 W som er tilkoblet kontakt via skjøteledning bare bør benyttes i kortere perioder og under tilsyn. For lavere effekter kan skjøteledninger benyttes så lenge dette gjøres på en forsvarlig måte.

Forøvrig skal dere i et firma også legge opp i tråd med forskriftens FEL sine krav som forteller i § 38 at tilkobling med bevegelige ledninger skal ha jordingsplugg. Bevegelig ledning uten jordleder skal ha plugg uten jordingskontakt. Bevegelig ledning for utstyr klasse II skal ikke ha jordleder, men kan ha jordingsplugg. Bevegelig ledning skal være tilkoblet i det rom hvor tilhørende utstyr benyttes. Dette gjelder ikke utstyr beregnet for å flyttes under bruk. Overgang fra fast forlagt kabel til bevegelig ledning for flyttbart utstyr skal i alminnelighet foregå ved stikkontakt og plugg. Er stikkontakttilkobling ikke hensiktsmessig, kan utstyr med bevegelig ledning tilkobles i boks med strekkavlastning.

Så dette du er inne på med hva kobles til av belastningsstørrelse i forhold til type skjøteledning er en viktig vurdering her i denne saken:)

J.D.

Postet 22:18 - 6.3.2013
Det er relativt vanlig med pluggbar installasjon i nye kontorbygg, dette brukes ofte i eksempelvis flyttbare grenstaver og bordmonterte uttaksgrupper for PCer og kontorutstyr. Den store fordelen er fleksibilitet, og muligheten man har for å flytte rundt på arbeidsplasser, delevegger osv.
Etter min mening er dette gode løsninger hvis det gjøres riktig. Feks bør ""skjøteledningen"" festes opp, strekkavlastes, og/eller beskyttes mot mekaniske påkjenninger, slik at folk ikke går og snubler i disse. Dette finnes det gode løsninger på hvis man ser litt rundt; gulvkanaler og gitterrenner er gode eksempler.

Forumleder

Postet 11:29 - 7.3.2013
Gode svar fra MA og J.D.

Mont

Postet 14:59 - 7.3.2013
Jeg har hatt branntilløp i et grenuttak som forsynte moderate laster i TV benken.

Jeg synes det er rart dem er lovlige

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.