skjøteledninger

Spurt 6:06 - 2.12.2013 av robert|Siste svar 6:34 - 5.12.2013 av Forumleder

robert

står det noe sted hvor lenge en skjøteledning for midlertidig/provisorisk opplegg kan være??
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (8)

MA

Postet 17:29 - 2.12.2013
Nei tror jeg ikke men Elsikkerhet 81 beskriver hvordan slike ledninger kan brukes og i Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg kommer det frem at de ikke kan legges hvor som helst feks skal de ligge i samme rom med unntak av bruk til løse elektriske produkter sporadisk som feks en gressklipper og de kan heller ikke legges ubeskyttet mot eventuelle mekaniske farer. Ellers er det etter det jeg vet ikke beskrevet hva du etterspør men i NEK 400 står det i fra 2010 normen at det ikke er bransjens ansvar å stå inne for kortslutningssluttkontroll av skjøteledninger kunden selv putter inn etter anlegg er levert.

Forumleder

Postet 9:33 - 3.12.2013
Følgende er henta fra Elsikkerhet nr. 80, i avsnittet Krav til antall kontakter i boliginstallasjoner:
DSB har utarbeidet «veiledning til bruk av skjøteledninger og elektrisk utstyr» som finnes på DSBs hjemmeside (www.dsb.no). Her angir direktoratet at elektrisk utstyr med effektforbruk på over 1000 W som er tilkoblet kontakt via skjøteledning bare bør benyttes i kortere perioder og under tilsyn. For lavere effekter kan
skjøteledninger benyttes så lenge dette gjøres på en forsvarlig måte.

MA

Postet 11:12 - 3.12.2013
Beklager forrige innlegg viste til Nr 81 skumme vært 80 som forumleder presiserer.

Stig

Postet 14:02 - 3.12.2013
Betyr det at dersom man har utstyr på over 1000W så tar det fyr i skjøteldninger/grenuttak? Hvis det er tilfelle sier det meg at man her i landet tar inn underdimensjonerte skjøteledninger/grenutak...

Robert

Postet 21:55 - 3.12.2013
Hei, takker for svar MA og Forumleder :)

Forumleder

Postet 10:16 - 4.12.2013
Det betyr det selvfølgelig ikke. Problemer er dårlige forbindelser, som kan være i støpte plugger, men først og fremst i form av plugger som ikke er godt nok tilkobla i skjøtestøpselet. Ved store belastninger (derfor maks 1000 W) genererer dette varmgang.

Dårlige tilkoblinger kan det selvfølgelig også være når utstyr kobles direkte i stikkontakt, men problemet har vist seg å være vesentlig større ved bruk av skjøteledninger. Såkalte ""juletre"", det vil si at flere skjøtekontakter kobles i serie, er verstingen. Brannstatistikkene i Norge viser med all tydelighet at skjøteledninger utgjør en brannfare.

Stig

Postet 14:09 - 4.12.2013
Hvis ikke utstyret er underdimensjonert men har dårlige forbindelser så forteller det meg i stedet at utstyret er feilkonstruert...

Forumleder

Postet 6:34 - 5.12.2013
Det har du rett i, men feil bruk er et større problem enn feil på utstyr.

DSB/DLE driver aktiv markedskontroll, og luker fra tid til annen ut dårlig utstyr fra det norske markedet. Dessverre vil det uansett bli omsatt en del dårlig/mangelfullt utstyr.

Utstyr med dårlige forbindelser, enten pga. utstyret i seg selv eller feil bruk (skjøtekontakter som ikke er montert skikkelig sammen), vil naturlig nok utgjøre en større brannfare når tilkobla belastning er stor.

Dette er jo grunnen til at ny bolignorm (NEK 400:2010-823) har regelstyrte krav til antallet uttak i det enkelte rom.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.