Skjøteledninger

Spurt 22:13 - 28.10.2015 av El|Siste svar 9:54 - 2.11.2015 av Hans Olav Arnesen

El

Hvordan er forskriften rundt bruk at skjøteledninger/grenuttak, det er slik at det ikke kan brukes som en permanent løsning? evt. Hvem norm kan dette sjekkes i?

Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (5)

MA

Postet 6:43 - 29.10.2015

Beveglig ledning er regulert i FEL paragraf 38 det er faktisk lov å montere grenstaver fast uten støpsel dersom støpsel er funnet lite praktisk fornuftig og at man lager strekkavlastning står det å lese i paragraf 38 tekster. Krav til tverrsnitt bevegelig ledning står i NEK 400 og i Montørhåndboka.

El

Postet 7:18 - 29.10.2015

Er det da lov å bruke grenstaver med støpsel permanent? eller må støpsel da fjernes og kabel monteres med strekkavlastning til stikk?

JHS

Postet 7:27 - 29.10.2015

Risikovurdering...

Men ja, dersom produsentens monteringsanvisning sier at dette er lov, samt det MA skrev (Tversnitt bev. ledning)

Elektriker

Postet 14:36 - 29.10.2015

Mulig jeg banner i kirka her nå. Men helt i orden med bruk av skjøteledninger så lenge de brukes riktig. Alltid ta høyde for maks ledeevne over tid. Eventuelt en hjemmelaget skjøteledning med skikkelig tverrsnitt.Lite hensiktsmessig å engasjere installatør for å få lagt opp ekstra stikk for å erstatte grenuttak ved sofakanten for stålampe, lading av bærbar PC og mobil. Men absolutt ikke bra om den skal forsyne to panelovner over lenger tid. Selv om fast stikk selvsagt alltid er det mest ryddige og optimale.

Problemet er at mange ikke vet hva riktig bruk av skjøteledninger innebærer og derfor bransjens vilje til å få de vekk. Jeg klarer ikke se at man praktisk klarer å håndheve dette. Det er merkelig at ikke elsikkerhet har like mye fokus i skolene som det brannsikkerhet har hatt i alle år når de går hånd i hånd. Hadde folk vært litt mer opplyste så hadde problemet vært mye mindre tror jeg. Og det er helt ulogisk at 0,75mm2 skjøteledninger i det hele tatt er lov å omsette over disk når normene for PR kabelen som forsyner den er langt strengere. Mye fornuftig, men litt hysteri samtidig

Hans Olav Arnesen

Postet 9:54 - 2.11.2015

Jeg er enig i mye av det du skriver Elektriker. Jeg vil imidlertid påpeke at DSB i artikkelen Skjøteledninger og forgrenere, som finnes på deres nettside, blant annet skriver følgende: Ikke bruk skjøteledninger eller forgrener som en permanent tilkopling eller forlengelse av det eksisterende elektriske anlegget.

Minste tillatte tverrsnitt for skjøteledninger er 1,0 mm2 for inntil 2 meters lengde, og 1,5 mm2 for lengre (veiledning til avsnitt 524.1 i NEK 400:2014, samt avklaring på side 12 i Elsikkerhet nr. 55).

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.