Soner på bad

Spurt 20:22 - 6.10.2008 av forskriftenes dager|Siste svar 5:34 - 9.10.2008 av Forumleder

forskriftenes dager

Sone 1 er det jo ikke tillatt å installere 230V spot uten tilfreldsstillende kapsling. Men når takhøyden er slik at man havner utenfor sone 1 er dette plutselig lov, men ikke anbefalt fordi man skal ta en risikovudering. Kunne ikke loven vært enklere slik at den bare sa at spotter på bad skal uansett utføres som 12v eller med kapslingsgrad min ip44 uansett? Hvorfor så mye fram og tilbake?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (5)

l

Postet 19:43 - 7.10.2008
Pga man skal ta hver situasjon for seg selv og risikovurdere.

Det du etterlyser, var slik det var før med den røde boken. Derimot nå jobbes det mer slik det er blitt idag, minst mulig fastlåste krav på praktiske løsninger.

Veldig kjedelig å ikke kunne plassere stikken ute på 1m slik at bestemor når den. Istede for på 1,8m for forskriftene sa det. Samme hvor teite og ubegrunnende løsningene var så måtte man jo følge de for det var krav.

joa

Postet 20:18 - 7.10.2008
Det gav jo i det miste en enkel forståelse av forskriftene. Er normen så avgjørende eller kan den egentlig fravikes helt på enkelte punkter. Så lenge man skriver i samsvarserklæringen at kunden ville ha stikkontakten i 1 m høyde, er kjent med forskriftene og tar risiko og ansvaret for dette selv så burde det vel være helt greit?

l

Postet 22:29 - 7.10.2008
Skriver du i samsvarserklæringen at du følger NEK400 for å oppfylle loven og forskriftene. Så må du følge alle KRAVENE den setter, dvs ""skal"" og ""må"".

Du kan godt gå vekk fra hele normen, men da må du dokumentere at dine alternative løsninger faktisk er god nok. Det er ikke verdt pengene som må ligges ned i dette i 99,99% av tilfellene.

Ta eksempelet ditt, om du installerer IP20. Så kan ingen komme å si at du ikke fulgte forskriftene. Så du er på loven sin side.

Men om og når utstyret feiler pga vann så er det din feil. Om kunden ikke har vært uaktsom.

Derimot installerer du IP44 og spotten feiler pga vann, så er det produsenten sitt ansvar. Om kunden ikke har vært uaktsom.

Denne installasjonen er likt beskyttet som resten av installasjonen. Så selvom spotten skulle feile på et ""farlig"" vis, så skal menneske og dyr forsatt være trygg. (under 50v eller under 30mA og kort nok utkoblingstid.)

Mont

Postet 19:16 - 8.10.2008
Og så sier kunden nei takk og dere har mistet oppdraget siden kunden ikke ville ta ansvaret for avviket fra forskriftene.

Jeg liker at regelverket idag lar deg tenke litt selv. Det er åpnet for mye mer praktiske løsninger på oppgaver.

Er det så farlig at den stikkontakta står 1,8 over parketten? Kanskje montøren gjorde det inne på et barneværelse i en barnehage på grunnlag av risikovurderingen. To sikkerhetsbarrierer. Pirkesikker stikkontakt som står utilgjengelig til for ungene.

Pluss at det nå kan gå på produsenten av materiellet sine premisser. For eksempel med varmekabler. Om alle varmekabler må lages etter våre spesifikasjoner så blir jo det litt sært. Vi som er så små på verdensmarkedet.

Det er ikke vanskelig i det hele tatt.

Kanskje den lysbryteren er godt beskyttet fra å bli knust i et parkeringshus når den ligger inni en H bjelke.

Risikovurdering gjør installasjonen mer tilpasset omgivelsene og ikke et fastsatt krav som kanskje ikke er gunstig.

Forumleder

Postet 5:34 - 9.10.2008
Skriver du i samsvarserklæringen at du følger NEK400 for å oppfylle loven og forskriftene. Så må du følge alle KRAVENE den setter, dvs ""skal"" og ""må"".""

Sånn forstår jeg det også.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.