Spenningssetting før samsvar og sluttkontroll

Spurt 20:43 - 20.3.2017 av K|Siste svar 20:39 - 8.4.2017 av Ferro

K

Hei,

Ved arbeid på større prosjekt velger en ofte å spenningsette kurser, før arbeidet med det elektriske systemet er ferdig og samsvarseklæring,for å minske bruk av skjøteledninger og midlertidig utstyr, og gjerne for å få belysning på arbeidsstedet. Dette gjøres ved at alt merkes godt med "spenning påsatt"

Finner ikke noe plass i elsikkerhet hvor dette er beskrevet.

Hvor hjemler vi at det er lov å spenningsette før sluttkontroll og samsvar foreligger?

Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (11)

MA

Postet 21:04 - 20.3.2017

Grunnen til at dette ikke er beskrevet er at det motsatte er beskrevet nærmere bestemt i FEL paragraf 12: § 12.Kontroll. Erklæring om samsvar. Dokumentasjon

Før nytt anlegg tas i bruk og etter hver endring skal den som er ansvarlig for utførelsen eller endringen av anlegget sørge for at det er kontrollert og prøvet for å sikre at det tilfredsstiller forskriftens krav.

Enhver som er ansvarlig for prosjektering, utførelse eller endring av anlegg skal utstede erklæring om samsvar med sikkerhetskravene i kapittel V.

Som underlag for slik erklæring skal det være utarbeidet dokumentasjon som gjør det mulig å vurdere om anlegget er i samsvar med forskriftens krav.

Erklæring om samsvar og dokumentasjon skal overleveres eier av anlegget.

EnToTre:)

Postet 21:20 - 20.3.2017

Dette er en klassisk oppgave på installatørprøven. Byggherre ønsker å koble bort byggestrømmen. Hva må du gjøre før du kan sette spenning på det som er ferdig montert, som lys og stikkontakter.

I praksis så har vi ikke noe som heter provisorisk anlegg. Ikke i den form at vi ikke skal oppfylle FEL, bare fordi dette bare skal fungere i 2 måneder.

Det er mye vi må gjøre før vi spenningssetter tavlene. Kanskje kunne låse døren, om den står i eget rom/sjakt. Må sikre mot innkobling av kurser osv. Her kommer FSE inn!

montør

Postet 8:55 - 21.3.2017

Så ved en installatørprøve så er det rette å svare at samsvarsærklering må foreligge før spenningssetting?

EnToTre:)

Postet 9:11 - 21.3.2017

Ting er like rett om du skal svare på en installatørprøve, som i virkeligheten!

Jeg skal ikke si dette for bastant, men jeg mener samsvarserklæring er underordnet her. Det er noe vi i ettertid leverer til kunden. F.eks. at en legger opp en ny kurs hos fru Hansen. Da venter vi ikke med å legge inn sikringen før samsvarserklæringen er klar. Ville nok ventet med den til bygget er ferdig, før jeg sender den til kunden.

§12 i FEL sier noe om dette:

"Før nytt anlegg tas i bruk og etter hver endring skal den som er ansvarlig for utførelsen eller endringen av anlegget sørge for at det er kontrollert og prøvet for å sikre at det tilfredsstiller forskriftens krav"

Så en skal sørge for at anlegget er sikkert. En skal kjøre kontroll på anlegget og kunne dokumentere dette.

Videre må man sørge for at de delene av anlegget som ikke er klar for spenningssetting ikke kan spenningssettes. Avdekninger på skap må på. Kanskje låse fordelingene. Låse sikringene som ikke skal legges inn enda. Må ha kontroll på når kabler kan kobles til osv. Alt dette går på FSE.

AAA

Postet 14:54 - 21.3.2017

I offshore industrien har de noe de kaller "LUR", husker ikke hva bokstavene står for i farten. Men dette er en "midlertidlig" samsvarserklæring som blir brukt for spenningsetting og testing av deler av ny installasjon. Da blir aktuell kurs kontrollert og testet på samme måte som på en sluttkontroll. Om det finnes noe lignede på landindustri vett jeg ikke. Men er en interresang problemstilling. Kan fort komme borti tilfeller der hvor det hadde vært ønskelig å ta i bruk deler av anlegget som er bygget, før alt er ferdigstilt og samsvarserklæring er utfylt. Men er vel kanskje ikke verre enn at man samsærserklærer de deler av anlegget som blir sayr i drift?

Pg

Postet 22:31 - 21.3.2017

Eller LUN..?

http://cmshelp.pims.no/static/files/liveningupnotice/LUN.pdf

MA

Postet 14:31 - 22.3.2017

Jeg anbefaler sluttkontroll før spenningsseting av mindre deler av installasjoner og en meget enkel midlertidig erklæring som bare beholdes internt i tilfelle noe farlig skulle oppsto så har man det juridiske på stell.

Ferro

Postet 1:38 - 27.3.2017

Det burde vel holde å foreta normal sluttkontroll av anleggsdelene som ønskes benyttet til arbeidsstrøm inntil anlegget i sin helhet er klar for sitt egentlige bruk. Og så utstede dokumentasjon på det, rent midlertidig, slik at anlegget tilfredstiller de krav som kreves. Så nevne i foreløpig samsvarserklæring hvilke anleggsdeler dette gjelder for. For eksempel "Varmekurser 4 og 5, østlig del i 4. etasje".

For å hindre innkobling av uferdige kurser så kunne man ventet med å koble de ned på automatene og kveilet dem sammen og merket ledningene med planlagt kursnummer for senere referanse ved komplettering.

Om anlegget skal brukes i 20 år eller to uker spiller ingen rolle. Det er underlagt de samme krav uansett.

Det er kanskje lett å tenke pytt pytt. Men hva ville skjedd i kjølvannet om det oppsto brann eller en bygningsarbeider får strømgjennomgang? Da er det veldig kjekt å ha papirene i orden som om det skulle vært et ferdig anlegg. For ikke å snakke om kjekt å vite at anleggsdelen faktisk er trygg å bruke og at noen kan gå god for, overfor prosjektet, at det er sikkert.

Ferro

Postet 1:50 - 27.3.2017

Og en annen ting som er vesentlig:

Med så mange forskjellige faggrupper og mannskap tilstede så må midlertidig bruk skje under veldig kontrollerte former. Da burde en fra elektroentreprenøren utpekes som ansvarlig for kommunikasjonen mot alle firmaene om hva som kan brukes og hva som ikke kan brukes av anlegget. Dette burde isåfall basen styre. I det minste bør kursen som skal gi byggstrøm være ferdig i sin helhet.

Ingen bruk av stadig flere og flere anleggsdeler må skje uten vedkommendes samtykke. Låsing av tavler, hindre innkobling av alt annet etc. En kan dessverre ikke stole på at alle bruker anlegget fornuftig når man først har åpnet opp for det. På mange byggeplasser ser jeg så stygg mangel på respekt for strøm som ikke likner grisen.

Er det ikke like greit å få opp byggestrømssentraler man kan plassere rundt omkring? Så kan hvert arbeidslag stille med eget arbeidslys og varmeovner. Kostnader skal aldri trumfe elsikkerheten i arbeidet.

Hans Olav Arnesen

Postet 6:58 - 27.3.2017

Enig Ferro. Det avgjørende er at elsikkerheten er ivaretatt til en hver tid, og at ansvarsforholdene er tydelige. Det er absolutt å anbefale å ha dokumentasjonen "på stell" om noe galt skulle inntreffe.

Ferro

Postet 20:39 - 8.4.2017

Lenge siden jeg har vært innpå her og så ikke før nå at det hadde blitt svar. Men et siste ord og en god metafor på dette er det med bil. Du skrur og mekker på bilen din. Og det siste du gjør i prosjektet er jo å få skilter på den og et vognkort i hanskerommet. Men i mellomtiden vil du kanskje ta den ut på veien og prøvekjøre den litt for å teste den. Hva gjør man da? Da tar man en tur til veivesenet og får prøveskilter på den. Skulle en ulykke inntreffe da, så vil du fortsatt ha ryggen fri. Du har alt på det rene.Det er vel ikke særlig ansvarlig gjort å sette bilen på veien uten noen av delene, vil det vel? Jeg vil ihvertfall ikke bli innblandet i en ulykke bak rattet i en bil uten verken skilter eller prøveskilter på. For da sliter jeg!Det samme med et elektrisk anlegg om noen skulle bli skadet av bruken av det

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.