Sporadisk lading på schuko

Spurt 9:57 - 4.12.2023 av Philip Eliassen|Siste svar 8:18 - 6.12.2023 av Hans Olav Arnesen

Philip Eliassen

Jeg har 2 spørsmål vedørende lading på Schuko.

1.

Etter at nye NEK 400 2022 kom så ble det forbudt med lading på Schuko på nye anlegg.
Jeg ser flere steder på nettet at folk påstår at dette gjelder for "faste ladeplasser" som f.eks. hjemme og på jobb. Og at de fortsatt er tillat å "nødlade" på schuko, så lenge det ikke er din faste ladeplass. Jeg ser ikke helt hvor i NEK det åpnes for dette.

Det eneste jeg finner må være i 722.1 hvor det står at 722 gjelder

"for kurser beregnet til å forsyne energi til elektriske kjøretøy hvor merkestrømmen for ladeutstyret er > 5A"

Vil dette da si at dersom kursen ikke er beregnet for lading av elbiler så gjelder ikke 722 i det hele tatt? Jeg synes det virker litt pussig.

Eller er det andre åpninger for lading på Schuko som jeg ikke finner?

2.

Hvis lading på schuko er helt forbudt, også som nødlading, betyr det da at schuko-laderen med Mode 2 "ladekladd" i praksis er forbudt? (Sett bort i fra eldre anlegg som er bygget etter NEK 400:2014/2018 hvor denne fortsatt kan brukes)

Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (4)

Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 11:47 - 4.12.2023
Instructor contact card

Begrepene fast biloppstillingsplass og nødlading er benytta i avklaring publisert på DSB sin nettside allerede i mars 2017 og oppdatert i mars 2020: https://www.dsb.no/lover/elekt....


Meningen med unntaket for nødlading var at man unntaksvis kunne akseptere lading f. eks. på besøk hos bestemor på 86 år. I dag er det sjelden langt til nærmeste offentlige ladestasjon, og dette unntaket bør ha liten relevans. Men som alltid kan "gamle" uttalelser fra myndighet misforstås og/eller utnyttes.


Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 11:51 - 4.12.2023
Instructor contact card

Unntaket for nødlading kan nok uansett aksepteres for installasjoner fra før NEK 400:2022, men dette er det opp til DLE å følge opp.

Philip Eliassen

Postet 19:22 - 4.12.2023

Hei. Takk for kjapt svar.
Du skriver at "meningen med unntaket var..."


Betyr det at unntaket ikke gjelder lenger? Jeg fant den siden til DSB som du linker til før jeg la ut spørsmålet. Men den siden virker å være veldig gammel og lite oppdatert (de referer bl.a. til TEK10 (snart TEK17)) så jeg tok utgangspunkt i at denne siden ikke lenger var særlig gjeldene. DSB burde nok enten ta ned, eller i det minste oppdatere denne siden med nyeste regelverk, spesielt på et felt hvor det skjer såpass mye.

Så, slik jeg forstår det, kan det da aksepteres å lade på schuko en sjelden gang, f.eks. som gjest på en gammel hytte på fjellet, uten å bryte loven/normen?

Så skjønner jo vi som elektrikere at dette ikke er lurt eller anbefalt. Men for Ola Normann som "bare skal lade litt", så kan vi ikke med loven i hånd si at det ikke er greit?
Man møter også argumenter som "de selger jo denne ladekabelen (mode 2) så det må jo være lov å bruke"


Jeg skulle nok ønske at NEK var enda litt tydeligere og sa noe om at lading på Schuko kun var tillat på anlegg som var bygget for det etter gammelt regelverk (2014/2018 med 10A og JFB type B)


Definisjonen i innledningen til 722 som jeg referer til tidligere er også litt uheldig. Her kan man si at


"Stikkontakten hos bestemor er ikke beregnet for å forsyne elektrisk kjøretøy, ergo gjelder ikke NEK 722. Men det er mulig å forsyne elektrisk kjøretøy fra denne stikkontakten, så da er greit for denne ene gangen"


Det er meningen å sette det litt på spissen her, fordi det er sånne utsagn og argumenter man møter hos folk som ikke ønsker å innrette seg.

Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 8:18 - 6.12.2023
Instructor contact card

Unntaket for "nødlading" kan fortsatt aksepteres.
Det er DLE som tar seg av eventuelt misbruk av unntaket.


Elektrovirksomheters rolle er å informere kunder om at lading på Schuko kan medføre brannfare, og at det er myndighetskrav (FEL § 16) til elbilkontakt/elbilplugg Type 2 for "jevnlig" lading av elbil.


Det er også vesentlig å huske på at NEK og DSB har ulike roller. NEK beskriver i bl. a. NEK 400:2022 krav til nye installasjoner, som er anbefalt metode for å innfri myndighetskrav i FEL (ref. veiledning til § 10). DSB som myndighet kan gi tilbakevirkende kraft, som for ladeinstallasjoner, i henhold til FEL § 16.



Installasjonsbransjen skal altså fronte myndighetskrav til sine kunder, og være en god rådgiver, men det er DLE som kan gi pålegg om krav fra myndighet ikke hensyntas.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.