Stålrør og PN

Spurt 10:29 - 6.8.2012 av Elektriker|Siste svar 8:35 - 4.2.2013 av Petter

Elektriker

Hei.

Har fått sprikende forklaringer av forskjellige installatører på hva som er lov å trekke i gamle stål rør, som ender i stålbokser eller i rør ut av vegg eller tak.

Ene forklaringer er at det er krav til dobbelt isolert leder i stålrør uansett, PNN eller PR.

Den andre er at så lenge det ender i en boks, stål eller ikke så kan man trekke vanlige PN men at man må bruke dobbelisolert om det kommer rør rett ut av vegg.

Er det noe som vet hva som er helt rett og evt har noen forskrifter eller normer og henvise til?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (8)

Mont

Postet 14:13 - 6.8.2012
Jeg kan ikke se hvorfor man må bruke dobbeltisolert leder i stålrør. Ideen bak dobbeltisolering er å gi enda et beskyttelseslag.
Tenk på det. Alle ytre flater blir jordet og utjevningsforbundet. Stikkontakta jorder boksen den sitter i gjennom stålrammen.

Så røret blir jordet og man trenger ikke da kl.II beskyttelse.
Dermed så er det ingen risiko forbundet ved å bruke PN i stålrør.

Forresten så er ikke PR kabel en dobbeltisolert kabel.

Folk må gjerne være så bastante om dobbeltisolert leder som de bare vil, men jeg har aldri fått anmerkning på elkontroll for PN trekt i stålrør i nyanlegg.

Og skulle det bli jordfeil så er en jordfeilbryter et mye viktigere sikkerhetstiltak da man får flere andre sikkerhetsgevinster ved det.

Mont

Postet 14:14 - 6.8.2012
Men en installatørbedrift kan sette egne firmaregler som går utover forskriftene selvsagt. Men jeg mener de kaster bort pengene på å benytte dobbeltisolert leder.

Installat

Postet 8:07 - 7.8.2012
Enig med montør, såfremt stålrøret går fra skap via korrekt skjøtemuffe, og og er jordet på den måten. Ser jeg ikke noen grunn til at ikke dette skal være lov. Tommelfinger regelen er jo at anlegget minst skal være like sikkert etter at de elektriske arbeidene/Oppgraderingene er utført. Om det vill si å trekke ut gammel pn og erstatte det med ny ansees dette som en forbedring av sikkerhet da ledningsnettets isolasjon har begrenset levetid. Så kan det jo diskuteres hvor god kontinuiteten i de gamle rørene blir etter x antall år. Samt at det bør risikovurderes mulighet for skade på PN når den trekkes inn med tanke på skarpe kanter osv.

MA

Postet 9:07 - 7.8.2012
NEK 400 stiller ingen spesielle krav til isolasjon av ledere trukket i metallrør, så lenge disse rørene avsluttes i bokser. I slike tilfeller kan man benytte for eksempel PN. Men metallrørene må i dette tilfelle med PN jordes da de blir å betrakte som en utsatt ledende del fordi PN er klasse 1 og da blir metalliske rør utsatt del.

PN skal også avsluttes i bokser man kan ikke legge PN åpent forlagt noe sted ikke tillatt. Dette kan feks gjelde i gamle anlegg så kommer det noen ganger mange rør samlet ut i tak uten boks i slike spesielle tilfeller anbefales PNN, PFXP eller annen klasse 2 kabel.

Dersom man benytter benytter ledning/kabel som klasse 2 vil metallrørene ikke bli å betrakte som utsatt ledende del, og vil derfor ikke behøves å jordes iht regelverket. Men jeg anbefaler alltid å jorde GUR rør uansett

Installat

Postet 12:02 - 7.8.2012
Det er vell meg bekjent ikke nedfelt i forskriftene at man ikke kan trekke frem rør med pn til ett lampe punkt og tilkoble lampen uten å gå via boks. Det er vell kun hvis man skal overlate lampe montasje til kunde at man ihh til nek 2010 må montere taklokk med lampeuttak.

Mont

Postet 23:56 - 7.8.2012
Om forumet hadde hatt en facebook likefunksjon så ville jeg brukt den.
Helt enig installatør.

Mont

Postet 0:09 - 8.8.2012
HVILKEN fare er det folk er redd for gitt et hypotetisk tilfelle der det skulle vært påbudt med dobbeltisolert leder og man alikevel bruker PN?

Samtlige berørbare flater i bygget er jordet og beskyttet.
Ikke helt en ønskelig situasjon, men om rørene om så skulle vært i 100% kontakt direkte med ledermassen. Hva kan skje?

Som sagt så er brukerne eller beboerne av bygget beskyttet langs alle berørbare flater OG vi har jordfeilbryter.

I dette hypotetiske tilfellet så vil stålrøret enten være en stående jordfeil uten lekkstrøm om det ikke er i kontakt med jord. Bare INNI veggen. Der ingenting kan skades av berøringsspenningen. Fullstendig omgitt av isolerende betong.
Der jordfeilbryteren øyeblikkelig løser ut om noen for eksempel skulle komme borti dette røret med et borr eller ekspansjonsplugg og man får en strømvei mot jord.

Dessuten så skal det latterlig og overdreven dårlig kontakt til i utjevningsforbindelsene til røret (muffene til røret, festet til armeringsjern etc.) for at jordfeilbryteren ikke skal løse ut.
Røret er faktisk i kontakt med mye med jordforbindelse.

Og som installatøren her er inne på så er alle oppgraderinger som innebærer å bytte ut gammelt med nytt en sikkerhetsgevinst i seg selv.

Selvfølgelig så kan utjevningsforbindelsen til røret bli dårligere med tiden. Men så dårlig at jordfeilbryteren ikke kan ta seg av det vil det nok aldri bli.

Jeg har heller aldri sett noe svart på hvitt som sier at vi må bruke dobbeltisolert leder i rør.

Petter

Postet 8:35 - 4.2.2013
http://www.nek400.no/NK64_NEK400_FAQ_view.aspx

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.