stikk varmepumpe

Spurt 11:46 - 20.6.2007 av Installat|Siste svar 16:54 - 1.7.2007 av Mangart

Installat

På ett forskriftskurs jeg var på ble det sagt at stikk til varmepumpe innendørs kan være med jord selv om resten i det rommet ikke er det. Er det noen som har noen erfaringer med dette?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (12)

instllat

Postet 14:44 - 20.6.2007
Dette stemmer. Det lov pga disp. fra DSB.

Forumleder

Postet 14:48 - 20.6.2007
Dette er å betrakte som en utvidelse og forandring av installasjonen, og denne installasjonen vil påvirke eksisterende installasjon. Skal FEL og NEK 400 etterleves må alle stikkontaktene i stuen jordes.

Men vi kjenner til at tilsynet har akseptert, at det kan monteres en jordet stikkontakt som kun er beregnet for varmepumpen.

Leif M.V.

Postet 21:16 - 20.6.2007
Dsb kom med denne veiledningen i Elsikkerhet nr65 (2004) (side 34 og 35 i papirutgaven) anngående jording av luft til luft varmepumper... Der står bl.a. at hvis du kun setter opp en jordet stikkontakt til varmepumpe der de andre stikkontaktene i rommet ikke har jord. Så bør/skal en merke denne stikkontakten at den kun kan brukes for denne varmepumpen...Les mer om dette i Elsikkerhet... http://www.dsb.no/File.asp?File=Publikasjoner/Elsikkerhet/227055_dbe_el-sikkerhet.pdf

Kjellulf

Postet 13:52 - 21.6.2007
Det beste er jo å koble varmepumpen direkte uten bruk av stikkontakt. Da slipper en jo dette problemet.

Elektriker.

Postet 4:33 - 27.6.2007
Man kan ikke koble varmepumpen direkte uten bruk av stikkontakt. stikk/ Plugg er å anse som driftsbryter og du kan ikke gjøre utstyret strømløst uten med mindre du da monterer servicebryter..

Kjellulf

Postet 14:49 - 28.6.2007
I en privat bolig er det godt nok å kunne skru av sikringen for service på pumpen.
I næringsbygg bruker vi sikkerhetsbryter på varmepumpen.

Leif M.V.

Postet 19:54 - 28.6.2007
Jeg mener at det kreves servicebryter i umiddelbar nærhet av varmepumpen uansett om varmepumpen monteres i ett privat hjem eller i ett næringsbygg. Denne servicebryteren er en sikkerhet for bl.a. kjølemontøren når han har service på pumpa... Hvis du bruker støpsel og stikkontakt, så har dette den samme funksjonen som bruk av servicebryter ... Servicebryter skriver også Dsb om i sin veiledning angående varmepumper i Elsikkerhet nr65...link: http://www.dsb.no/File.asp?File=Publikasjoner/Elsikkerhet/227055_dbe_el-sikkerhet.pdf

Mont

Postet 21:01 - 28.6.2007
Det er viktig å merke stikkontakten som dere sier, men det er også viktig å bytte eventuell dobbel ujordet stikk med KUN en enkel jordet stikk og informere kunden om at kun varmepumpen skal brukes i denne, og at man ikke skal benytte padder eller andre strømforgrenere i denne kontakten.

Kjellulf

Postet 19:59 - 29.6.2007
Vi tok opp spørsmålet om nødvendigheten for servicebryter for varmepumper i private hjem med Det Lokale Eltilsyn.
Det ble konkludert at service skal utføres av fagfolk og at en kan sammenligne en varmepumpe med andre faste installasjoner. For eksempel fast installert varmtvannstank, varmeovner osv... Da skal FSL eller forskrift for arbeide på eller nær spenningsatte anlegg følges. Det ble konkludert sammen med Det Lokale Eltilsyn at sikringen kan skrus av, låses og det skal spenningsmåles.
I næring benytter vi alltid servicebryter.

Leif M.V.

Postet 22:41 - 29.6.2007
Den veiledningen som Dsb har gitt ut offentlig i 2004, sier at det skal være servicebryter på alle varmepumper. Angående fast opplegg til ""luft til luft varmepumpe"", skriver de:
""Alternativt kan systemet få fast tilkopling til installasjonen. Her er det viktig å merke seg at en varmepumpe er en maskin og skal derfor tilkoples allpolig bryter med mulighet for låsing (servicebryter)"". Nå er jo Dle (Det lokale eltilsyn) underlagt Dsb (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap). Så visst det ikke har kommet en nyere veiledning eller en rettelse ifra Dsb, så må enn vel gå ut ifra at servicebryter skal monteres i både private hjem og i næringsbygg. Eller?

Kjellulf

Postet 14:48 - 30.6.2007
Jeg er ikke uenig i at det burde vært servicebryter. Jeg bare henviser til en risikovurdering som ble tatt av Det Lokale Eltilsyn.
En automatsikring er jo et allpolig brudd og kan låses.
Og en fagmann skal jo alltid spenningsprøve i henhold til FSL.
Og hvis jeg hadde vært en privatkunde ville jeg ikke hatt en stygg ""industribryter"" som kan låses på stueveggen.

Mangart

Postet 16:54 - 1.7.2007
Mitt syn er at det alltid bør brukes sikkerhetsbryter, hvis du ikke bruker stikkontakt/støpsel. At noen ikke vil ha bryteren på stueveggen, er jo forståelig, men denne bryteren bør jo sitte ute ved siden av utedelen. Denne bryteren er jo først å fremst for mekanisk vedlikehold, og kjøleteknisk. De som driver med dette, behøver ikke være elektrofolk, derfor er bruk av automatsikring som eneste bryter ikke forsvarlig.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.