Hva er deres praksis ved rørgjennomføringer til yttervegg tim utelampe1. Legger k-rør med fall utover, tetter med silikon mot vindsperre og ved lampemontering tettes røret for å hindre kondensering. Avslutter røret i lampa, bruker vanlig PN. 2. Legger k-rør, fortsatt med fall utover, men bruker PR tetter røret, gjennomføring til vindsperre, klamrer PR på vegg så kabelen kommer nedenfra og opp.3. PFXP rett fra boks, fall utover, rett i lampe. Uten rør
Hvordan legger dere rør ut fra rak vegg innendørs?
1.Borrer igjennom og benytter PN + rør. Drar røret et stykke ut og Fuger rundt røret. Skjærer så kant i kant mot taket. Fester lampa rett over
2.Benytter ted klammer / rør klammer og drar røret ut igjennom taket. Benytter pn og fester lampa rett over
3. Benytter PR og rør. Fuger imellom rør og tak. Og bruker tc.
4. Trer røret igjennom taket og benytter PR/pn. Fester ikke røret men borrer med 16 mm borr.
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Nybygg bruker jeg mansjetter. Men dette er rehab
Fint om noen har innspill til Mads, på hans spørsmål om hva som er vanlig praksis.
Svært mange bruker forskjellige "egen patenterte" løsninger.
Gjennomføring i vegg:
Det som jeg gjør, er å legge rør på "varm side" (inne i boligen) helt til jeg kommer til lyset/stikken, så avslutte røret der jeg går gjennom dampsperren. Dette røret trekker jeg så PVXP gjennom og tetter med egnet tape (eksempevis siga) både på damp- og vindsperre.
Silikon bør ikke brukes til elektriske installasjoner (verken til trekking eller til tetting) dette da silikon og PVC er en uheldig miks.
Masjetter har jeg dårlig erfaring med, da samtlige jeg har brukt løsner over tid.
Alle gjennomføringer bør skrås oppover (sett utenfra og inn) eller tettes mot kledning dette for å unngå at vann følger kabelen og inn i veggen.
Føring vegg til tak inne:
Når det kommer til å trekke fra vegg til tak innendørs vil løsningen variere alt etter hvilke lamper/løsninger kunden ønsker og hvordan utgangspunkt man har.
Rør med PR kan legges ut ved tak for så å spikre kabel, dersom man ikke kan legge røret i taket. (eksempelvis lydhimling, betongdekke, brannskille, våtrom eller ved plassmangel)
Rør med PN kan også legges rett fra vegg og til lampe for så å kobles i lampen. Denne bør dog festes enten med TED-KR under himling/limes. Eller ved Letti over himling. Dette for å gjøre trekking mulig senere, uten at røret forsvinner over taket.
Ved rørgjennomføring på yttervegg bruker vi "vindsperretape" lag 2 biter, lag et snitt i begge og tape fast røren i snittet. (en fra hver side) dette holder mye bedre en mansjetter som til tider kan løsne (spesielt på utvendig GU/gips)
Husk at røren har et fall nedover. Vi bruker konsekvent kabel på utstikk. Dette er av 2 årsaker. En del lamper er beregnet for innføring av kabel, og her blir det ikke tett om vi benytter PN. det er også lettere å få tettet mellom rør og kabel for å unngå "trekk" gjennom røret. (unngå bruk av silikon)
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.