Først må jeg bare påpeke at lavspenning og høyspenning dekkes av samme forskrift, FSE, fra 2006. Men det er i selve forskriftsteksten beskrevet forskjeller på lav-og høyspenning.
Trafoens utforming og plassering av deksler og hvilke deksler som må fjernes for å få termografert avgjør hva som må gjøres av sikkerhetstiltak. Når det gjelder termograferinger er det nærliggende å regne dette som Arbeid nær ved spenningssatte deler som er beskrevet i FSE §§ 17 og 18 siden termograferingen må gjøres mens anlegget er belastet.
§ 17. Arbeid nær ved spenningssatte deler - etablering av sikkerhetstiltak
Ved arbeid nær ved spenningssatte elektriske anlegg skal følgende sikkerhetstiltak etableres:
a) markering av sikkerhetsavstand, og
b) etablering av avskjerminger og/eller avsperringer.
For å sikre at kortslutning og jordslutning ikke forårsakes av verktøy eller materiell og at ingen kommer i berøring med spenningssatte deler, skal det i nødvendig utstrekning benyttes egnede beskyttelsesinnretninger.
Det skal påses at beskyttelsesinnretningene er egnet for det aktuelle arbeidet, for den aktuelle spenningen og er i forsvarlig stand.
Dersom sikkerhetstiltakene nevnt ovenfor ikke kan gjennomføres fullt ut må en annen arbeidsmetode benyttes.
Veiledning til § 17 Arbeid nær ved spenningssatte deler - Etablering av sikkerhetstiltak
Ved arbeid nær ved spenningssatte deler skal det alltid etableres to sikkerhetsbarrierer. For å markere sikkerhetsavstanden og øvrige grenser som ikke skal overskrides, skal det settes opp avsperring. Egnet utstyr for avsperring er sperrebukker, markeringsbånd mv. Bestemmelsen innebærer også at nabofelt med spenningssatte anleggsdeler må avsperres selv om dør e.l. er lukket eller bom er satt på plass.
For å sikre personellet mot berøring eller mot å komme i farlig nærhet av spenningssatte anleggsdeler skal det, når det utføres arbeid som gjør at risikoavstanden ikke kan forventes å bli overholdt, settes opp egnet avskjerming mot spenningssatte deler.
§ 18. Arbeid nær ved spenningssatte deler ? avvikling av sikkerhetstiltak
Før etablerte sikkerhetstiltak fjernes skal alle som har vært involvert i arbeidet, gis underretning om at arbeidet skal avsluttes og at sikkerhetstiltakene vil opphøre.
Man må tenke på risikoavstand og sikkerhetsavstand i forhold til høyspenningssiden på trafoen og hva som blir avdekket når dekslene fjernes. Dette er beskrevet i §5 i FSE.
§ 5. Definisjoner
Arbeidsjording: Fullt dimensjonert jording og kortslutning av anleggsdeler på det stedet hvor arbeid pågår.
Avskjerming: Del som gir beskyttelse mot direkte berøring fra enhver vanlig adkomstretning.
Avsperring: Markering som angir sikkerhetsavstanden eller andre grenser som ikke skal overskrides.
Endepunktsjording: Fullt dimensjonert jording og kortslutning ved alle frakoblingssteder hvorfra anlegg kan settes under spenning.
Frakobling: En sikkerhetsfunksjon som innebærer å bryte tilførselen til alle eller enkelte deler av anlegget ved at disse delene atskilles fra strømkilden(e).
Høyspenning: Spenning som normalt overstiger 1000 V a.c. eller 1500 V d.c.
Lavspenning: Spenning som normalt ikke overstiger 1000 V a.c. eller 1500 V d.c.
Leder for kobling: Utpekt person som har fått ansvar for at nødvendige koblinger i høyspenningsanlegg blir utført på en sikkerhetsmessig forsvarlig måte.
Leder for sikkerhet (høyspenning)/ansvarlig for arbeidet (lavspenning): Utpekt person som har fått ansvar for sikkerheten på arbeidsstedet.
Markeringsjording: Ikke fullt ut dimensjonert jording og kortslutning av anleggsdeler på eller i umiddelbar nærhet av det stedet hvor arbeid pågår.
Risikoavstand: Minste avstand fra anleggsdeler og omgivelser som befinner seg på et annet spenningsnivå enn personellet, samt andre faser på samme spenningsnivå ved arbeid på én fase. Risikoavstanden er fastsatt for å gi forsvarlig sikkerhet ved arbeid på eller nær ved elektriske anlegg. Angir ytre grense for risikoområdet.
Risikoavstanden for de forskjellige spenningene er fastsatt i tabellen nedenfor. Risikoavstanden for mellomliggende spenningsverdier kan bestemmes ved interpolering.
Tabell 1 Risikoavstand for forskjellige spenninger
Nominell systemspenning (kV) Risikoavstand (mm) Nominell systemspenning (kV) Risikoavstand (mm)
< 1 Ingen berøring 70 750
3 400 110 1000
6 400 132 1100
10 400 150 1200
15* 400 220 1600
20 400 275 1900
30 400 380 2500
36 400 480 3200
45 500 700 5300
60 650
* Omfatter 15 kV ? 16 2/3 Hz for jernbane.
Sikkerhetsavstand: Avstand som angir personellets nærmeste tillatte arbeidsposisjon fra anleggsdeler og omgivelser som befinner seg på et annet spenningsnivå enn personellet, samt andre faser på samme spenningsnivå ved arbeid på én fase. Angir ytre grense for sikkerhetsområdet. Sikkerhetsavstand skal fastsettes for hvert enkelt arbeid og markeres.
FSEDette ble et generellt svar. Hvis du ikke syns dette treffer helt følg gjerne opp med flere spørsmål eller mer info.