Tilkobling av solcelleanlegg

Spurt 6:56 - 7.10.2019 av Torbjørn Austarheim|Siste svar 9:14 - 10.10.2019 av Hans Olav Arnesen

Torbjørn Austarheim

Hei. Jeg ønsker litt opplysning angående ansvarsfordeling ved tilkobling av solcelleanlegg. Et solcelleanlegg på ca 100kW skal monteres på et næringsbygg, dette er prosjektert og levert av et firma som kun er oppført med prosjektering av el anlegg i Elvirksomhetsregisteret. Firmaet setter opp hele anlegget og terminerer DC-kabler fra celler til inverter. Installatør trekker DC-kabler, legger utjevningsforbindelser og tilkobler AC-forsyning fra inverter til tavle.(TN-fordeling)

Når jeg leser elsikkerhet 91 tolker jeg det slik at installatør må stille med samsvarserklæring på hele det elektriske anlegget. Er dette riktig forstått? Og da er det vel naturlig å be om samsvarserklæring på prosjekteringen slik at installatøren ikke sitter med det bygningsmessige ansvaret?

Siste spørsmål er ang jordfeilvern: NEK 400 sier at det skal være jordfeilvern type B på forsyningskursen fra tavlen til inverter. prosjekterende firma sier denne må være min 300mA. Hva skal denne beskytte og hvordan finner man ut hvor stor utløsestrøm denne skal ha?

Har folk synspunkter til dette?

MVH Torbjørn Austarheim

Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (5)

Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 10:49 - 7.10.2019
Instructor contact card

Slik jeg forstår avklaringen fra DSB i Elsikkerhet nr. 91 må du ta på deg alt som påvirker elsikkerheten ved montasjearbeidet (også grensesnittet mot mekanisk arbeid). Eventuelle bygningstekniske utfordringer må avklares med virksomhet som har kompetanse på dette. Det er naturlig at en solcelleleverandør, registrert som prosjekterende i Elvirksomhetsregisteret, tar ansvaret for/samsvarserklærer prosjekteringen de har utført.

Om det stilles krav til strømstyrt jordfeilvern i henhold til avsnitt 712.530.4.101 i NEK 400:2018, så skal disse være type B. For TN vil størrelsen neppe være kritisk, siden feilstrømmen normalt er stor. Fungerer det med 300 eller 500 mA, uten utidig utkobling, er forskrift og norm ivaretatt.

Torbjørn Austarheim

Postet 11:40 - 7.10.2019

Takk for raskt svar.

Frank Bentzen

Postet 8:06 - 8.10.2019

For å skyte inn et spørsmål her;

Har solcelleleverandøren lov til å montere dette anlegget om dem kun er registrert som prosjekterende i elvirksomhetsregisteret?

I elsikkerhet 74 er det klart og tydelig understreket at andre kan ikke installere utstyr for så å få installatør til å godkjenne dette.

Torbjørn Austarheim

Postet 6:28 - 9.10.2019

Det er et viktig poeng du kommer med her, Frank. Slik jeg ser det er solcellebransjen i Norge fortsatt ung og har mye å gå på før det blir utarbeidet klare retningslinjer. Slik jeg ser det er det mest hensiktsmessig at solcellefirmaene etter hvert må skaffe seg tillatelse til å montere selv, slik at det blir klart skille mellom installatørene og solcelleleverandørene.

Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 9:14 - 10.10.2019
Instructor contact card

Dette er omtalt i Elsikkerhet nr. 91.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.