Kan tilkobling av jordingsmuffe avløp tilkoblast i sikringskap inne, eller må den koblast i tilkoblingskapet utvendig?
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Det kan du velge
Helt korrekt mener jeg er egentlig kun og koble dette til i 399 skapet på alle bolig / 823 installasjoner pga at avløpsmuffe er egentlig "etterhvert" når den begynner og lede en jordelektrode i praksis. Det er flere eksempler og målinger som viser at denne forbindelsen er blitt bedre enn jordelektroder ellers i boligen.
Enig i at beste løsning er å koble til avløpsmuffe i tilknytningsskapet.
Se forøvrig avklaringer i Elsikkerhet 86 vedrørende NEK 399-1.
Hmm...
Hvorfor er det bedre å koble den til i tilknyttingsskapet?
Hvis jordelektroden feks er 40 ohm og feks avløpsmuffe innvendig er 2 ohm pga at den er blitt god og ledende på sikt vil overspenninger kunne styres rett i bakken direkte om man kobler til i 399 skapet. I slike tilfeller virker faktisk avløpsmuffe direkte som elektroden pga den har best jord. Dette er spesielt gjeldene ved luftstrekk men kan også gjelde ved bakkeanlegg.
Prøver å se for meg hvordan dette blir. En lynstrøm oppfører seg helt annerledes enn vanlig 50hz. Skulle egentlig kjørt en simulering på dette.
Får man virkelig så lav motstand som 2 ohm? Det er jo på samme nivå som det everket har.
Det er vel ikke alltid ønskelig med så lav motstand, da det gir større belastning? Når det er installert overspenningsvern
Vil vi kjøre en lynoverspenning ned til tjømemuffen? Kan noe skje med den eller rørene, når det kommer en lynstrøm?
Virkningen vil vel være det samme både ved luftstrekk som ved jordkabel?
Kanskje det beste ville vært å hatt et jordspyd rett under tilknyttingsskapet?
I henhold til NEK 399-1 er hovedjordskinne plassert i tilknytningsskapet, og hovedutjevningsforbindelser skal tilkobles her. Dette er også beskrevet som elsikkerhetsmessig relevant i Elsikkerhet 86 sin avklaring vedrørende NEK 399-1.
Det er forøvrig anbefalt (som beskrevet i NEK TS 400 bolig:2016) å plassere jordspyd nærmest mulig fordelingstavlen hvor overspenningsvern er plassert.
Litt usikker selv på alt dette men det vil være uheldig om en overspenning skulle tatt veien inn og ut i bakken dersom avløpsmuffe har fått bedre jord en elektroden. Grunn til at jeg nevnte forskjell på luft og bakkenett er at feks la oss si man kobler til avløpsmuffe inne i sikringsskapet og la oss si den etter 5 års tid leder 100 Ohm samtidig er jordelektroden rundt huset lagt i litt dårlig jordsmonn feks i pukk pluss at det er tørke da vil denne være fraværende muligens. Om det da er luftstrekk vil nok overspenninger i noen få tilfeller måtte gå inn via sikringsskapet og ut i jord via avløpsmuffen. Jeg er klar over at det skal en del til men vi må huske at veldig mange elektrikere faktisk ikke etablerer en jordelektrode men en overflateelektrode pga måten de utformer elektroden på og da vil det forumleder sier med at overspenningsvern og hovedjordskinne og tilkobling av utjevninger kunne bli et poeng visse steder. Men dette er mer teoretisk sett fordi systemjord på bakkenett og vanlig jordelektrode fra 399 skapet jordklemmer bør teoretisk være bedre jord enn avløpsmuffe i plast. Men som et lite apropo: Dødsulykken i Horten ble avløpsmuffe i plast og dritten inne i røret ble verifisert til og være kun 2 Ohm, dette viser at på sikt kan man egentlig regne dette som en ren jordelektrode men da i praksis. Rent teoretisk er nok ikke Tjømemuffe pliktig og tilkoble i 399 skapet pga den er vel ikke pr definisjon en elektrode men kan altså bli det ser man av min utdypning her i praksis.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.