Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hei!
Skal innstallere en popup stikkontakt i en kjøkken øy, som står på bein, men ikke boltet til gulvet.
Denne øyen vil vel da bli vurdert som en bevegelig innstallasjon, som igjen da må innstalleres med bevegelig kabel. Har sett på PMH 3*1,5mm2 kabel, men ser at folk gjennerelt ikke liker denne kabeltypen på noen forum rundtom.
Tanken er at kabelen ut til kjøkkenøyen legges i ett frest spor i parketten, med en buet alu-list over. Ca en meter. Her vil jo kabelen være festet, men utifra ett tidligere elsikkerhet jeg leste, stod det at bevegelig ledning gjerne måtte festes til vegg eller lignende, for å beskytte mot mekanisk påkjenning.Jeg hadde også tenkt å bruke ledig stikkontakt innvendig i kjøkkenskapet ved det freste sporet, men etter å ha lest denne artikkelen/forumposten, ble jeg litt usikker på om det er lovlig. Denne stikkontakten vil ikke bli en del av kravet til stikkontakter ved kjøkkenbenk, men som en supplering, da mangen mindre kjøkkenapparatert ikke har mer enn 1 meter kabel.
Synspunkter mottas med takk.
PMH tåler bare middels mekanisk påkjenning. Hvis din risikovurdering tilsier at kabelen kan bli utsatt for stor mekanisk påkjenning er gummikabel HO7RN-F et godt alternativ.
Løsningen du beskriver (om jeg forstår deg rett) virker forøvrig grei, men avklar gjerne med DLE i forkant om du er usikker.
HeiOkei. Kanskje Gummikabelen er ett bedre alternativ da. Påkjenningen tror jeg blir meget liten, da aluminiums listen beskytter mot mekanisk påkjenning, men skader jo ikke med en bedre kabel kvalitet.
Får ta meg en tur til solar, må kjøpe en fres som passer til kabeldiameteren også.
Tror jeg skal sende med ett bilde til DLE isåfall, slik at det blir litt lettere for dem å se for seg løsningen.Takk for hjelpen.
Jeg antar at grunnen til at dette blir ført opp som avvik er at det i utgangspunktet skal være risikovurdert, OG dokumentert i dokumentasjonen som ble overlevert når anlegget var ferdigstilt.
99% av all dokumentasjon jeg ser på ved kontroll skriver at anlegget er utført ihht. siste utgave av NEK400 (typisk 2010 eller 2014) og det heller ikke er skrevet avvik.
Dersom avvik ikke er skrevet i samsvarserklæringen og risikovurdering er dette feil på dokumentasjon.
Du kan risikovurdere deg fra mye rart, men da kommer dokumentasjonsbyrden over på deg, da du må vise til et tilsvarende eller høyere sikkerhetsnivå enn normen.
Jeg på min side synes det er helt riktig at det skrives avvik på dette.
Plugg kommer til å stå konstant i stikkontakt og svekke fjærene som presser på pluggen, som igjen er her for å sikre god kontakt. Disse er ikke laget for å stå i spenn over tid.
På en annen side er det heller ikke mulig å dokumentere at huseier ikke stapper inn støvsuger her.I tillegg skal risikovurdering ta høyde for antatt fremtidig bruk, derav nye huseiere og endre bruk!
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.