Tilkobling pop-up stikkontakter kjøkken

Spurt 8:23 - 26.5.2013 av Kristoffer|Siste svar 9:46 - 7.6.2016 av jj

Kristoffer

Hei
Vi har installert et kjøkken hvor vi har benyttet pop-up stikkontakter på kjøkkenbenken. Anlegget har blitt kontrollert fra lokale el-tilsynet. De kom med følgende tilbakemelding:
Det var i for stor grad lagt opp til feil bruk av skjøteledninger Jf. FEL §16. Gjelder pop-up søyler i kjøkkenbenk, som tilkobles med ledning og plugg. Dette er å anse som en skjøteledning. Tilkobling må derfor utføres i koblingsboks med strekkavlastning.

I dette tilfellet har jo vi installert etter montasjeanvisningen til produktet. Om vi klipper støpslet og fast tilkobler endrer vi jo produktet. Noen som har noen erfaringer rundt denne problematikken?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (19)

MA

Postet 10:30 - 26.5.2013
Det er fra DSB Elsikkerhet publikasjon skrevet at man kan klippe støpsel å koble fast ikke brudd på CE merke dersom man passer på strekkavlstning, godkjente tilkoblinger eller hylser på mangetrådet og ikke større vern foran enn produkt er godkjent for. Ikke glem at NEK 400 tabell 52 E ""mener jeg å huske"" har krav til at det skal være minst 1,5 mm 2 ledning dersom det kobles fast installasjon. Dette gjelder her også om støpsel fjernes. Om støpsel ikke fjernes er det i samme tabell klart at sljøteledninger under 2 meter lengde kan ha 1 mm2. Er en skjøteledning over 2 meter gjelder samme som fast installasjon minst 1,5 mm2. Det finnes unntak men det er kun signal og styrekurser som kan ha mindre tverrsnitt i tavler.

Installat

Postet 16:09 - 27.5.2013
Av ren nyskjerighet så må jeg spørre. Har kjøkenet nylig blitt rehabilitert og da også det elektriske anlegget? Slik at disse stikkene skal tilfredsstille krav til antall punkter i tilknytning til kjøkkenbenk =?

Syntes det er rimelig spesielt å kreve dette fra tilsynet sin side. tanken med en sånn flipp kontakt er jo at de skal være der til bruk av kjøkkenapparater som mixmastere stavmixere og annet rart som måtte finnes på ett kjøkken. For deretter å kunne skjules i benkeplaten etter bruk. Kan virkelig ikke se problemet ved at disse er koblet på plugg med tanke på varmgang osv.

MA

Postet 16:38 - 27.5.2013
Det er nok litt strengt dette avviket og om det er nok uttak ellers er avviket heller ikke korrekt da er det ikke hjemmel noe sted for dette avviket men om disse et endel av antall stikk er avviket kanskje strengt men korrekt.

Installat

Postet 17:35 - 27.5.2013
Da snakker vi samme språk MA. Blir artig å høre forumleders tanker rundt emnet.


Har imidlertid aldri sett avvik på server rack eller patcheskap hvor skjøteledninger brukes som permanent løsning for forsyning av montert utstyr. Disse står jo plassert overalt i norges land på så vell som skoler og bedrifter. Noen som har noen erfaringer på området?

MA

Postet 18:43 - 27.5.2013
Det er og har aldri vært ulovlig å benytte skjøteledninger men når det gjelder boliger skriver DSB at skjøteledninger er
mer utsatt for mekanisk slitasje enn fast installasjon og må derfor sjekkes oftere for skader og varmgang. Å legge til rette for redusert bruk av skjøteledninger vil derfor være et målrettet brannforebyggende tiltak.

Og DSB skriver at skjøteledninger over 1000 watt uansett bør kobles fast.

Men fra dette til og si at skjøtebrett egnet ti formålet som Loe skriver i praksis små belastninger mix mastere osv. er kanskje en streng vurdering men det må selvsagt vurderes opp i mot belastningen hva den kan bli derfor er slike PC rack aldri et avvik men jeg anbefaler trådstarter og lese Elsikkerhet 80 side 5 der kommer det tydelig frem om stikkontakter i boliger og evt. bruk av skjøteledninger og hva som er tillatt i Norge.

Men som Loe skriver kan heller ikke jeg se helt problemet her, for eksempel mulig at en Micro med 1500 W tilkobles men igjen hvor lenge og i så fall hva er skjøtebrett sine ledninger 0,5 mm2 eller 1,5 mm2? Risikovurdering dette slipper man om man kobler det fast og velger rett ledningstverrsnitt sånn sett et poeng med avviket men skal nok mye til med fare her om ikke utstyret da er brannfarlig og ulovlig i seg selv da:)

Mont

Postet 9:32 - 28.5.2013
Ja, dette var rimelig drøyt.

Jeg har vært borti tilsynet et par ganger.
De har aldri sagt noe om skjøteledningene.
Det er feil bruk av dem som fører til brann. Og ikke skjøteledningen i seg selv. Jeg tror det er der mange kontrollører kan spore av.

Jeg er helt enig i de andre svarene her.
Skjøteledninger kan være helt topp de. Bare de brukes riktig.
Det er jo tydelig, ja, at disse kommer til å bli brukt til småtterier.
Så lenge tyngre laster som oppvaskmaskin etc. har sin egen kontakt.
Jeg kan heller ikke se at det vil bli noen varmgang.

Dette hørtes forresten veldig praktisk ut, da jeg kunne tenke meg en sånn løsning i øya på kjøkkenet. Noen linker til dette produktet? Eventuelt el-nummer.

Kristoffer

Postet 11:17 - 28.5.2013
Hei, dette er en helt ny bolig. Alle faste laster oppvask, micro, stekovn er tilkoblet fast med ""vanlige"" stikkontakter. Dette gjelder kun stikk langs benken.
Vi har benyttet Schneider's pop-up
http://ecatalogue.schneider-electric.no/ProductGroup.aspx?groupid=119155&navid=27218&navoption=6

Men, har vi konkludert noe her? Kan jeg avvise avviket? Hva kan jeg henvise til som argument mot å ikke fast tilkoble disse?

Jimi

Postet 11:39 - 28.5.2013
Hei

Her er det vel snakk om hvordan en installatør skal utføre/prosjektere ihht NEK400:2010-823.? Kan man risikovurdere seg vekk fra kravene gitt i NEK400:2010-823.537.03 og kun montere en enkel stikkontakt under kjøkkenbenk for tilkobling av en pop-up søyle?? Etter mitt skjønn er det mulig, men da må søylen være fast tilkoblet. Dette må/bør fremgå i samsvarserklæring/dokumentasjon som et ""avvik"" fra NEK400:2010-823 (i hvertfall nevnes...). Da har installatøren ""ryggen"" fri dersom huseieren fjerner utstyret senere..

Synspunkter..?

(En skjøteledning er i mine øyne kun beregnet for kortvarig bruk og skal frakobles etter bruk, eller???)

Mh Jimi

MA

Postet 17:44 - 28.5.2013
Dette avviket kan du avvise med hjemmel i Elsikkerhet 80 side 5 dersom produktet er CE merket og egnet for formålet og i tillegg alle større belastninger over 1000 watt er koblet på vanlige stikk. Er ikke dette i orden skal dette avviket etterleves. Dette er dog min tolkning av saken fordi som en skrev her så er i grunn ikke skjøtekontakter og bruk av disse nødvendigvis farlig og som Elsikkerhet skriver ikke ulovlig. Men igjen så krever NEK 400 at hvert faste utstyr skal ha fast uttak så slik sett kan dere jo ende opp i en større diskusjon med verket enn det tar tid å koble disse fast til også.

Forumleder

Postet 6:05 - 29.5.2013
Er enig med MA.

Jeg har selv jobba på tilsynet (DLE) noen år, og kan ikke uten videre se at tilsynets krav her kan hjemles med avvik mot § 16 i FEL.

Imidlertid mener jeg Jimi har et viktig poeng i forhold til samsvarserklæring. Denne løsningen avviker fra delnorm 823 i NEK 400:2010. Så, hvis tilsynet godtar en slik løsning (går jo an å ta en prat med dem da) må det uansett skrives avvik mot avsnitt 823.537.03. Nettopp fordi, som Jimi beskriver, disse søylene ikke er en del av den faste elektriske installasjonen.

elektrobert

Postet 11:16 - 30.5.2013
Dette blir knskje litt overordnet, men:

Som registrert elektroinstallatør er vi gitt myndigheten direkte av DSB med å forestå og utføre elektriske anlegg (inkl. risikovurderingen)

DSB engasjerer derretter DLE som en instans som skal sjekke at vi etterlever krav i forskrift og lov (og eventuelt Norm)

DLE delegerer gjerne denne kontrolljobben til et annet selskap (typisk Rejlers ol.) som, på vegne av DLE kontrollerer våre elektroinstallasjoner.

Dersom disse kontrollørene mener at vi har valgt en løsning som avviker fra krav i lov eller forskrift, kan de anføre dette som et avvik.

Vi får da anledning til å vurdere dette avviket og enten:
*endre løsningen slik at den tilfredsstiller kontrollørs foretrukne valg, eller
*vi kan bestride at det er et avvik (f.eks skrive i kontrollrapporten at ""løsningen er iht. NEK 400.""

Vår vurdering, som elektroinstallatør står da som gyldig, inntil eventuelt en tingrettsdommer kjenner den som ugyldig.

Dette er selvfølgelig å sette vår rett ""litt på spissen"" (vi vil kanskje endre løsningen før saken kommer så langt, dersom det blir gitt klare indikasjoner fra DSB på at den bør endres)Men: Vår myndighet og rett til å velge løsninger er ganske uangripelig. Her forutsetter jeg selvsakt at vi utfører og vurderer etter beste evne og forsøker å tilfredsstille krav i både lov, forskrift og norm.

Dersom ""tilsynet "" har vært på besøk, er det altså ikke noen automatikk i at vi må rette oss etter deres mening, tolkning og vurderinger...

Forumleder

Postet 13:11 - 30.5.2013
Enig, men som du skriver er dette å sette installatørs rett ""litt på spissen"". Det blir opp til den enkelte å vurdere hva som er formålstjenlig i det enkelte tilfelle.

Jimi

Postet 20:38 - 5.6.2013
Hei igjen.

Jeg synes diskusjonen sporet litt av..

Det vi diskuterer er vel om elektrikeren/installatøren kan avvise det punktet i en nyanleggsrapport som omhandler manglende uttak på kjøkkenbenk ref. NEK400:2010-823.537.05. Slik det fremkommer her, er popupsøylen montert i stedet for faste uttak over kjøkkenbenk. Etter min mening skal dette utstyret da være fast tilkoblet og løsningen være dokumentert som et avvik fra NEK400:2010-823.537.05 i samsvarserklæringen.

Det henvises her til Elsikkerhet 80 side 5-6, Der står at det er lov å fravike normen, men at det må dokumenteres at sikkerhetsnivået i regelverket opprettholdes. (Se nest siste avsnitt..) Trådstarter opplyser ikke noe om det ble påpekt avvik ifbm dokumentasjon eller samsvarserklæring.. Hvordan er den overordnede risikovurdering og prosjektering foretatt? Er valgt løsning blitt beskrevet i samsvarserklæring?? Jeg tror ikke det, for da hadde dette ikke vært et tema.. Det jeg påpeker her er, etter min mening, ganske relevant for hvordan vi skal svare på spørsmålet.

Jeg mener at denne tilsynsingeniøren har full rett til å skrive det avviket dersom det ikke er montert uttak ihht 823, men kun en enkel stikkontakt (i underskap) for popup-søyle og løsningen ikke er beskrevet i samsvarserklæringen.

Bare så jeg ikke blir misforstått: Løsningen med en popupsøyle i kjøkkenbenk o.l. er en flott løsning! Og når det i tillegg gjøres riktig, dokumenteres riktig og ihht Elsikkerhet 80 side 5-6, kan det ikke bli bedre!!

Skjøteledninger kan vi gjerne diskutere ved en senere anledning:-)

Mvh Jimi
(Tilsynsingeniør m/installatørbevis)

Forumleder

Postet 6:27 - 6.6.2013
Ikke vanskelig å være enig i oppsummeringen din her.

MA

Postet 15:25 - 7.6.2013
Enig med Jimi og forumleder her: Så lenge det er slik at popupsøylen montert i stedet for faste uttak over kjøkkenbenk og det ikke er beskrevet noe avvik fra antall stikk iht. NEK 400 2010 823 er dette avviket korrekt. Godt oppsummert av Jimi. Men som jeg skrev tidligere husk klipper man støpsel og kobler fast blir det nye krav til tverrsnitt minimum 1,5 mm2 på fast tilkoblet utstyr, pass dere slik at ikke det blir et nytt avvik. Mange skjøteledninger er ofte laget med 1 mm2 og det er tillatt under 2 meter lengde men ikke tillatt lengre om man kobler fast ref. tidligere innlegg i saken.

Automatikeren

Postet 5:59 - 31.5.2016

Hei!

Skal innstallere en popup stikkontakt i en kjøkken øy, som står på bein, men ikke boltet til gulvet.

Denne øyen vil vel da bli vurdert som en bevegelig innstallasjon, som igjen da må innstalleres med bevegelig kabel. Har sett på PMH 3*1,5mm2 kabel, men ser at folk gjennerelt ikke liker denne kabeltypen på noen forum rundtom.

Tanken er at kabelen ut til kjøkkenøyen legges i ett frest spor i parketten, med en buet alu-list over. Ca en meter. Her vil jo kabelen være festet, men utifra ett tidligere elsikkerhet jeg leste, stod det at bevegelig ledning gjerne måtte festes til vegg eller lignende, for å beskytte mot mekanisk påkjenning.Jeg hadde også tenkt å bruke ledig stikkontakt innvendig i kjøkkenskapet ved det freste sporet, men etter å ha lest denne artikkelen/forumposten, ble jeg litt usikker på om det er lovlig. Denne stikkontakten vil ikke bli en del av kravet til stikkontakter ved kjøkkenbenk, men som en supplering, da mangen mindre kjøkkenapparatert ikke har mer enn 1 meter kabel.

Synspunkter mottas med takk.

Hans Olav Arnesen

Postet 8:00 - 6.6.2016

PMH tåler bare middels mekanisk påkjenning. Hvis din risikovurdering tilsier at kabelen kan bli utsatt for stor mekanisk påkjenning er gummikabel HO7RN-F et godt alternativ.

Løsningen du beskriver (om jeg forstår deg rett) virker forøvrig grei, men avklar gjerne med DLE i forkant om du er usikker.

Automatikeren

Postet 6:04 - 7.6.2016

HeiOkei. Kanskje Gummikabelen er ett bedre alternativ da. Påkjenningen tror jeg blir meget liten, da aluminiums listen beskytter mot mekanisk påkjenning, men skader jo ikke med en bedre kabel kvalitet.

Får ta meg en tur til solar, må kjøpe en fres som passer til kabeldiameteren også.

Tror jeg skal sende med ett bilde til DLE isåfall, slik at det blir litt lettere for dem å se for seg løsningen.Takk for hjelpen.

jj

Postet 9:46 - 7.6.2016

Jeg antar at grunnen til at dette blir ført opp som avvik er at det i utgangspunktet skal være risikovurdert, OG dokumentert i dokumentasjonen som ble overlevert når anlegget var ferdigstilt.

99% av all dokumentasjon jeg ser på ved kontroll skriver at anlegget er utført ihht. siste utgave av NEK400 (typisk 2010 eller 2014) og det heller ikke er skrevet avvik.

Dersom avvik ikke er skrevet i samsvarserklæringen og risikovurdering er dette feil på dokumentasjon.

Du kan risikovurdere deg fra mye rart, men da kommer dokumentasjonsbyrden over på deg, da du må vise til et tilsvarende eller høyere sikkerhetsnivå enn normen.

Jeg på min side synes det er helt riktig at det skrives avvik på dette.

Plugg kommer til å stå konstant i stikkontakt og svekke fjærene som presser på pluggen, som igjen er her for å sikre god kontakt. Disse er ikke laget for å stå i spenn over tid.

På en annen side er det heller ikke mulig å dokumentere at huseier ikke stapper inn støvsuger her.I tillegg skal risikovurdering ta høyde for antatt fremtidig bruk, derav nye huseiere og endre bruk!

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.