TNC-S inntak hytte

Spurt 18:53 - 4.8.2010 av Byggelektriker|Siste svar 6:07 - 18.10.2011 av Byggelektriker

Byggelektriker

Hei


Tenkte jeg skulle lufte løsning og teori da jeg sjeldent/aldri driver med husinstallasjon. Driver stort sett bare på bygg.

Skal montere nytt inntaksskap på utvendig vegg på ei hytte.

Litt info;

- TNC anlegg frem til vegg. (TFXP 4G25mm2 AL)
- Inntaksskap av type Moeller I-fix eller hva det heter med DIN skinne og målerfelt. Det gjennomsiktige plastikkdekslet må skrus av med skrutrekker. Her skal det plasseres et 2x50A OV
- Fordelingsskap er montert innvendig i hytta, med 2x63A lastbryter med kun kombiautomater med 30mA utløserstrøm, og kl 2 overspenningsvern.

Grunnen til at løsningen ble enfas var at hytta har blitt tilført strøm av et større dieselaggregat (enfas.)

Nå skulle hytteeieren legge inn strøm, og e-verket la frem TFXP 4G25mm2 AL.

Det jeg tenkte å gjøre, er å sette inn en avdekking i inntaksskapet på dinskinnen (fortsatt god måleravstand/mål) Der plasserer jeg ensto universalklemmer for inngående kabel. Splitter PEN til PE og N ved hjelp av AL-CU sladd som deler PEN til PE og N. Legger så RK 10mm2 fra L1 og N til OV, så 2x10mm2 målersløyfe som går tilbake til nye enstoklemmer. Legger fra utgående enstoklemmer en PFXP (trengte egentlig bare PFSP men hadde tilfeldigvis en stubb PFXP liggende) 3G10mm2 CU frem til fordelingen inne i hytta. Skjøter ringjord som er tur/retur 25mm2 CU wire med en PN 16mm2 med C-press, og tilkobler denne til PE-enstoklemma i skapet. Skapet er dobbeltisolert, derfor jorder jeg det ikke (ikke ferdig jordingspunkt i skapet heller.)

- Altså, jeg benytter ingen dobbeltisolering, jorder ikke det dobbeltisolerte skapet, og grunnet AL kabel kan jeg ikke tilkoble rett på OV og plombere kabelen ubrutt. Jeg setter på plomberingsdeksel på hver av lederene inn på OV, sånn at verket kan plombere vernet om dem ønsker.


Tror i hodet mitt at dette skal være en grei løsning, og har forespeilet plomberingsløsningen i forhåndsmeldingen. Anlegget beregnes selvsagt i FEBDOK ift automatisk utløsning av kurser og berøringsspenning.

Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (15)

Spen

Postet 7:49 - 5.8.2010
Løsningen virker grei etter min oppfatning!

Bare husk at OV (og andre vern) endrer egenskaper når de blir plassert ute. Dvs det kommer til å tåle mer når kulda setter inn, og gjerne da forbruket i hytta er høyest.
Hadde sikkert vært fordel med OSV plassert ute, slik at overspenninger hadde blitt direkte avledet til jordelektroden. Da unngår du å få eventuelle energiutladninger inn i hytta:)

Forumleder

Postet 8:12 - 5.8.2010
Føler ikke at det er et direkte spørsmål her. Dersom du har beregnet anlegget i Febdok og E-verket godtar plomberingsløsningen din så ser jeg ikke noe galt med løsningen sånn umidelbart. Men det høres ut som om du ikke er installatør. Hvem står som ansvarlig installatør for jobben. Det skal utføres en risikovurdering i forkant av jobben og en samsvarserklæring i etterkant av jobben. Det er ikke mulig uten å bruke godkjent installatør eller at du er elektrofagarbeider og eier hytta selv.

mont

Postet 12:18 - 5.8.2010
lurer forsatt på hvor det står at man kan benytte 10mm2 målersløyfe eller generelt 10mm2 på 63A.

bes

Postet 20:45 - 5.8.2010
Enig montør.E... 10mm2 vil vel egentlig være for lite for 63. Men alltid brukt.. også sier everka at 10mm2 er minimumskrav. Står ingen plass at det er minimum, utenom at de kan kreve det kanskje.

Spen

Postet 22:01 - 5.8.2010
OV er jo 50A da.. Lastbryter som er 63A.


Om 10mm2 greit kan benyttes på 63A OV er vel en annen diskusjon.. sikkert aktuell sådan:)

J.D.

Postet 22:05 - 5.8.2010
Man bør(må) rette seg etter nettleverandørens retningslinjer.


For Hafslund se link, punkt 5 i PDF:

http://ekstranett.hafslund.no/arkiv/ekstranettarkiv/xtranett_les/Retningslinjer/01%20Tilknytning/02_Strommaaler/01_02_02_Installatorens_ansvar_maalermontasje.pdf

mont

Postet 2:28 - 6.8.2010
Vet at det har vært universelt godtatt, uten noen særlig begrunnelse bak.

Men er jo en tanke at nettleverandører som ofte er DLE, gir rettningslinjer som ikke er helt gode.

Snakket med et tavleverksted og de sa at før brukte de alltid 10mm2 på 63A, men nyere år så er de gått helt vekk fra det.

(men dette var litt off topic)

Byggelektriker

Postet 7:39 - 6.8.2010
Hei igjen.

Grunnen til at jeg valgte 10mm2 var på grunnlag av 50A OV. En 10mm2 RK har langt høyere strømføringsevne enn f.eks 10mm2 PN, da RK'en er fintråndet og leder strøm bedre. Tommelfingerregelen er at man kan gå ned en str og man bruker fintrådet kontra flertrådet (Må selvfølgelig beregnes.)

Enig at løsningen med overspenningsvern bør plasseres i inntaksskap på utvendig vegg, da dette blir kortest mulig strekk til jordwire i bakken. Men er svært usikker om det blir plass til dette i inntaksskapet.

Har nå snakket med E-verket (Mye ferieavvikling, og lite bemanning, så jeg fikk ikke hjelp før i går.).
De forlanger maks OV på 4p25A eller 4p32A, så jeg søkte om 4p32A. Måler skal være 3p+N. Skal tilstrebe meg IP30 kapsling i inntaksskapet sånn at dette kan defineres som ""ikke sakkyndig"", sånn at eier kan vippe påå igjen OV om dette løser ut.
E-verket sørger for KV i nærmeste bakkeskap.

Fikk vel ""Go"" for løsningen min hos E-verket, når jeg bruker 4p OV og målersløyfe.

Med plombering mente verket at jeg skulle benytte et vern som betjeningsvippe kunne plomberes i nedre stilling, og ikke plombering av ubrudt kabel for å unngå avtapping før måler.

Forumsleder; Jeg er faktisk installatør iht FKE, men ikke reg. iht DSB's register da jeg jobber som prosjektleder under en annen installatør i bedriften. Grunnen til at jeg er usikker på hvordan det utføres på hus/hytter mht inntak, er at vi har 99% nye industribygg med litt størreforhold, og har ikke vært borte i husinstallasjoner på ca 10 år.

Byggelektriker

Postet 19:56 - 6.8.2010
Hei igjen


Ser nå som jeg har begynt å pakke opp komponentene ift inntaksskapet at kapslingen/avdekkingen som fulgte med (IP30) ikke er stor nok ift å bruke ALU/CU overgang som man setter rett på OV. Skal derfor bruke AL/CU med tilkoblingsledning. Men da må jeg avmantle TFXP'n i innføringsnippelen, og legge AL/CU overgangene nedenfor kapslingen (Bak det gjennomsiktige lokket på Moellers I-box).

Jeg ringte Moeller for å høre om dem hadde en løsning hvis jeg fikk plass til alt bak kapslingen, men det hadde de ikke, men han sa at det ikke var forskriftstridig og avmantle kabelen utenfor kapslingen/avdekkingen.

Noen som har noen synspunkter her.
Se på tegningen ovenfor. Vil da avmantle kablene etter inføringsnippel, men før kapsling.

Vil kanskje tro at dette ikke er forskriftstridig da målersløyfe også er tigjengelig for berøring i de fleste skap (og på TN anlegg er denne bare enkeltisolert.)

Byggelektriker

Postet 20:12 - 6.8.2010
Fant faktisk bilde på nettet av stort sett det samme som jeg skal montere, bortsett fra at jeg legger opp målersløyfe, og ikke kabel til fordeling rett til måler;

Byggelektriker

Postet 20:15 - 6.8.2010

ss

Postet 10:37 - 16.8.2010
10mm2 er godkjent i tavler med OV 63A, sjekk tavlenormen

mont

Postet 10:50 - 16.8.2010


ikke etter denne, ihvertfall.

Har ikke tilgang til tavlenorm.

Byggelektriker

Postet 12:15 - 17.10.2011
Har utført skapet på eksakt samme måte som avbildet
i det ene innleget mitt (bortsett fra AL/CU overgang på PEN/N leder).

Har også sett at mange andre hytter i samme område har samme løsning
på inntaksskap.

Tilsynet hadde nykontroll av hytta og jeg fikk mangel på enstoklemmene
pga de ikke hadde kapsling IP20XC/IP30. Her er det nok flere som synder.... Jeg setter på ZK avdekking så skal saken være ute av verden.

Byggelektriker

Postet 6:07 - 18.10.2011
Har utført skapet på eksakt samme måte som avbildet
i det ene innleget mitt (bortsett fra AL/CU overgang på PEN/N leder).

Har også sett at mange andre hytter i samme område har samme løsning
på inntaksskap.

Tilsynet hadde nykontroll av hytta og jeg fikk mangel på enstoklemmene
pga de ikke hadde kapsling IP20XC/IP30. Her er det nok flere som synder.... Jeg setter på ZK avdekking så skal saken være ute av verden. Man må jo benytte verktøy for å komme til klemmene, men siden OV er plassert i inntaksskapet ser jeg at det ikke er egnet til forutsatt bruk. Bruker av hytta vil jo operere overbelastningsvernet i inntaksskapet om dette løser ut.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.