Ufaglært assistent under installasjonsarbeid

Spurt 11:52 - 22.4.2010 av Harald|Siste svar 18:39 - 11.5.2010 av Jarle

Harald

Er det tillatt å ha en ufaglært assistent under privat installasjonsarbeid? For eksempel i eget bo.

Jeg tenkte i forbindelse med at min nevø på 14 som har en voksende interesse for elektrikerfaget har lyst til å bistå meg når jeg renoverer eneboligen min. Jeg har fagbrev som montør Gr. L.

Selvfølgelig under tilsyn fra min side (og inspeksjon av koblingspunkter i etterkant.)
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (10)

Forumleder

Postet 11:52 - 22.4.2010
Jeg ville vært meget forsiktig med å benytte meg av ufaglærte til installasjon i egen bolig på den måten som du beskriver det. Jeg hadde nok brukt ham til å hjelpe med trekking av kabler og PN men all kobling hadde jeg gjort selv.

J.D.

Postet 11:53 - 22.4.2010
Er vel ikke noe i veien for å ha en håndlanger, men å utføre selvstendig arbeid har han ikke lov til hvis det ikke dreier seg om ""mindre arbeid"". Det hviler jo selvfølgelig et ansvar på deg i forhold til hans sikkerhet under arbeidet også.


Hentet fra Forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagfol, veiledning § 13:

Mindre arbeid
Med mindre arbeid menes i denne sammenheng:
1. Tilkobling/skifting av topolede plugger til og med 25 A, med og uten jording.
2. Tilkobling/skifting av topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording.
3. Tilkobling og reparasjon av bordlamper/lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere.
4. Tilkobling/skifting av belysningsutstyr opphengt i takkrok eller lignende, og som normalt ikke betraktes som en del av den faste installasjonen, tilkoblet med kroneklemme eller plugg/stikkontakt.
5. Montering og skifting av varmeovner som leveres med bevegelig ledning og plugg.
6. Utskifting av dekklokk for brytere, stikkontakter og koblingsbokser.
Lavvoltsanlegg (under 50 volt) kan utføres/monteres av ikke-faglærte dersom:
1. effekten ikke overstiger 200 VA og
2. monterings- og bruksanvisning følges nøye og
3. hele anlegget er lett tilgjengelig for visuell inspeksjon og kontroll og
4. tilkopling til 230 V-nettet forestås av registrert virksomhet dersom tilkoplingen ikke er forutsatt gjort over transformator med sertifisert plugg/stikkontakt.
For lavvoltanlegg som forlegges i ikke brennbart materiale gjelder ikke begrensningen i pkt. 1 og 3.

Harald

Postet 11:53 - 22.4.2010
Men disse punktene som nevnes her er jo ikke relevant i forhold til hva denne jobben innebærer.

Jeg tenker på arbeid som innebærer fullstendig renovasjon av den faste innstallasjonen i huset.

Det er mye jobber som er en tomannsjobb, samtidig som det går fortere og at han får verdifull erfaring.

Alt arbeid skal jo foregå på spenningsløst anlegg. Ihvertfall de jobbene han skal gjøre.

Men om dette ikke er lov så blir det nok ikke noe av.

Mont

Postet 11:54 - 22.4.2010
Dette mener jeg er helt forsvarlig. Så lenge du ser til at han ikke utsettes for fare og at du lærer han gode holdninger og forhåndsregler under arbeidet.

Jeg tror dette kan være godt for han om han interesserer seg for faget. Vi trenger flere montører.

Det er til syvende og sist du som er ansvarlig for både arbeidet og installasjonene.

Det er jo tillatt at utplasseringselever fra ungdomsskolen får banke litt kabel, så hvorfor skulle ikke dette være tillatt?

LEIF

Postet 15:55 - 26.4.2010
INGENTING ER SNART LOV HVORDAN I ALL VERDEN FIKK DE BYGGET HUS I GAMLE DAGER???

Forumleder

Postet 16:06 - 28.4.2010
Det antas at ca. halvparten av alle branner har elektrisk årsak (feil i elektriske anlegg og utstyr, og feil bruk av elektriske anlegg og utstyr). Hvert år dør det noen titalls mennesker på grunn av dette. Mye av dette skyldes nok fortidens synder: ALT VAR IKKE BEDRE FØR!!!

Det var neppe DSBs intensjon at unntaket fra FKE for elektrikere/automatikere til å få utføre elektriske arbeider på egen eiendom skulle omfatte ansvar for ufaglærtes medvirkning.

Hvis det i forbindelse med en brann skulle komme forsikringsselskapet for øret at ufaglærte har koblet i det elektriske anlegget, så tror jeg nok det ville kunne medføre konsekvenser for størrelsen på forsikringsutbetalingen. Flere forsikringsselskaper er i utgangspunktet skeptiske til at elektrikere/automatikere installerer i egen bolig.

Til slutt vil jeg gjenta tidligere svar i denne lenken:
Jeg ville vært meget forsiktig med å benytte meg av ufaglærte til installasjon i egen bolig på den måten som du beskriver det. Jeg hadde nok brukt ham til å hjelpe med trekking av kabler og PN men all kobling hadde jeg gjort selv.

Fr

Postet 23:54 - 8.5.2010
Der må jeg arrestere deg litt.

Du sier at ca. halvparten av alle branner har elektrisk årsak.

Men den fordummende måten å drive statistikk på som i dette landet så skulle en tro at alt var relatert til den faste installasjonen. Altså med våre montører og installatører som uforbeholdne syndebukker. Alt fra trafo til grensesnittet (stikkontakta).

Men en bør huske at alt dette gjelder ALL BRUK av elektrisitet.

Alt fra en kjele som tørrkokes, et Li-Po batteri som blodlades på helt feil instilling på laderen med alt for høy ladestrøm og tar fyr, eller så indirekte som en som står og røyker over et blybatteri som står og lader, skremmende små tverrsnitt på skjøteledninger som permanent løsning (kanskje også en hobbyelektriker har vært her og brukt denne til å drive en 20A komfyr), TV apparater som har stått i 40 år og støvet ned der kontaktsettene i brytere og reléer er omgitt av støv med rikelig oksygen mellom. Som bare venter på en gnist.

Eller tilfeller der brukeren selv har styrtet elsikkerheten til bunns ved å bruke spiker som sikring, ståltråd fra blomsterbuketter til å føre over spenning til en ny stikkontakt (av tvilsomt Biltema fabrikat vel å merke), 150W E27 lyspære i en lampe som er godkjent for maks 15W.
Eller en spiker som er slått tvers gjennom et stålrør og kortslutter ene fasen direkte mot jord med økende varmgang inni trevegg. Puh.... jeg kan sitte her og ramse opp til krampa tar meg.

Med fellesnevneren er at elektrikerne og installatørene i dette landet blir sett på som noen slurvende slamper. Som om alle branntilfeller kan spores tilbake til den faste installasjonen og vår inkompetanse. Det er nesten flaut.

Hvorfor er det plutselig så mye tryggere at videregåendeelever får banke kabel og koble? Hvordan kan det forsvares at lærlinger kan forlegge, koble, feilsøke og til og med drive AUS arbeid på enorme kabelanlegg? De er jo like ufaglærte alle mann. Men de har noen som fører tilsyn med arbeidet. Akkurat som i dette tilfellet.

Jeg kan ikke se problemet med dette så lenge en faglært part kan gå over anlegget i sin sluttkontroll.

Jeg kan ikke se noen risiko så lenge trådstarter som den faglærte parten veileder den unge assistenten litt. Kanskje med noen øvelser der vedkommende skal skru til en stikkontakt på et par PN eller PR stumper for så å studere kobbertampene etterpå. Er kobberet flatklemt så kan man fortelle at dette var kanskje litt for hardhendt skrudd, er det omtrent ikke merke i kobberet så kan man dra litt hardere.

Eller eventuelt brukt skrutrekker med momentinnstilling. Da blir det garantert riktig tilskrudd i henhold til stikkontaktens montasjeanvisning.

Jeg skjønner bekymringen din, Forumleder, over at det er litt ""skremmende"" at en person som aldri har tatt i en kabel skal utføre koblingsarbeid. Og jeg ser tankegangen.

Men jeg mener at ved riktig trening og veiledning i forkant og tilsyn av en elektriker, som dette tross alt er, så vil dette bli riktig utført.

Og en sluttkontroll vil uansett avdekke feil ved anlegget før spenningssetting. Da med tanke på god kontakt mot jord og ivaretagelse av lave berøringsfarer. Skulle man i kjølvannet av dette enda være usikker på koblingene så kan man ta termografiprøver av anlegget under full belastning. Men er alt tilskrudd med riktig moment så vil koblingene være så kalde som de skal være.

Så kanskje vårt arbeidsområde ikke er så stor skyld i all husbrannen alikevel?

Fr

Postet 0:02 - 9.5.2010
For å koke poenget mitt ned litt.

En mikroskopisk del kan skyldes netteier.
En liten del kan skyldes elektrikerne og installatørene.
Og en stor del kan skyldes på brukerne.

Forumleder

Postet 9:23 - 10.5.2010
Jeg er litt usikker på om du leste hele teksten i mitt forrige innlegg. Hvis du ønsker å ""arrestere"" meg bør du først lese dette, som sto der:

Det antas at ca. halvparten av alle branner har elektrisk årsak (feil i elektriske anlegg og utstyr, og feil bruk av elektriske anlegg og utstyr).

Forsikringsselskapene har statistikker på dette, men det er relativt stor grad av usikkerhet knytta også til disse.

Det er altså ingen grunn til tilsynelatende å være så hårsår (frøken eller ikke .....) på egne vegne /bransjens vegne.

Avslutningsvis (og da tror jeg det er sagt nok om dette fra min side) vil jeg bare gjenta mitt første svar angående å benytte seg av ""hjelpegutt"" til å koble i elektriske anlegg: JEG VILLE IKKE LATT EN UFAGLÆRT, UNDERLAGT MITT ANSVAR, KOBLE I ELEKTRISKE ANLEGG.
Så er det opp til den enkelte om de ønsker å ta på seg dette ansvaret.

Jarle

Postet 18:39 - 11.5.2010
En frøken som ikke hadde fått kaffen sin tydelighvis.

Jeg er forsåvidt enig i begge.
Bare at jeg mener man bør anse personen først.

Mange ufaglærte kan være veldig drevne i faget mens andre kan være utrygge. Så ansvaret hviler på den som forestår anlegget.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.