Uhell og ulykker knyttet til strøm

Spurt 8:12 - 2.2.2010 av Verneombud.|Siste svar 8:38 - 4.2.2010 av Forumleder

Verneombud.

I forbindelse med uhell/ ulykker med strøm, hvordan skal man håndtere disse?
Så vidt jeg kan se er det så langt forefinnes kun anbefalinger hvordan disse skal behandles.
Om man har en ulykke hvor for eksempel en person er bevistløs er vel saken grei, denne personen kommer da mest sannsynlig under kyndig behandling.
Men! Hva med de mer udefinerbare hendelsene. Svært mange elektrikere har opplevd slike. Du får for eksempel støt i en finger i forbindelse med arbeid på en stikkontakt.
De får en liten vekker, men arbeidet fortsetter videre uten at verken du selv eller andre stiller noe spørsmål med hva som egentlig skulle ha vært gjort.
Det jeg ønsker er å få redegjort litt rundt disse hendelsene.
Hvordan skal/ bør disse behandles ut i fra et medisinsk synspunkt.
Hvordan skal slike meldes, om de skal meldes i det hele.
Hva kan konsekvensen bli om man forholder seg normalt passiv?
Osv osv.
Håper å kunne få noen gode innspill her som videre kan brukes i for eksempel et verneombudsmøte. Elektro er i mange fall en egengruppe som øver sin egen selvjustis. Dette betyr at vi utenforstående kjenner lite til faget, og de sikkerhets regler som gjelder innenfor dette fagets rammer.
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (4)

Forumleder

Postet 9:05 - 2.2.2010
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ønsker å få en oversikt over det totale antall hendelser med elektrisk årsak. Det er derfor opprettet en sms-tjeneste for såkalte ""karameller"", det vil si strømgjennomgang mellom fingre på samme hånd. Tjenesten går ut på å sende melding om slike mindre alvorlige hendelser som ""karamell"" til 1933. Dette gjøres anonymt.

Strøm gjennom kroppen (strøm gjennom hjertet)kan være svært alvorlig, og alle som er utsatt for dette skal derfor til sykehus for overvåking i ca. 24 timer (med EKG), og videre oppfølging. Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), som har høy kompetanse på dette området, anbefaler på det sterkeste at alle som har vært utsatt for lavspent strømgjennomgang med sannsynlig strømvei gjennom kroppen (hånd til hånd eller hånd til fot) skal til sykehus umiddelbart etter nødvendig førstehjelp. Det beste er å ringe 1-1-3 umiddelbart etter (eller samtidig med hvis flere personer yter hjelp)livsreddende førstehjelp. Se også stami.no, hvor det bl.a. står om mulige langtidsskader som følge av strømgjennomgang.

Personskader skal uansett meldes til DSB via elektronisk skjema på deres hjemmeside dsb.no.

Harald

Postet 12:45 - 2.2.2010
Dette høres ut som en fin og etterlengtet løsning for å få bukt med mørketallene. Anonym innrapportering. Kanskje man her også kunne skrevet litt informasjon om foranledning, kontaktpunkter mot kroppen etc. Går dette an?

Folk lurer til stadig på hvorfor elektropersonell ikke melder ifra når de får mindre alvorlige støt.
Men grunnen er vel ganske åpenbar når du ved å melde ifra kan risikere å få bot for brudd på FSE. De skyter seg litt i foten med slik praksis. Men det er en annen diskusjon.

Verneombud

Postet 13:21 - 2.2.2010
Ok, det er da ikke strengt tatt nødvendig med legesjekk for mindre strømgjennomganger som feks gjennom fingre.
Etter å ha gjort et forsøk på å sette meg inn i dette, virker det som at DSB faktisk ønsker at alle strømmuhell meldes inn offisielt.
Det er disse små hendelsene jeg i hovedsak ønsker å få en god håndtering av, og dette er grunn til innlegget.

Forumleder

Postet 8:38 - 4.2.2010
Du har helt rett i at DSB ønsker melding også om mindre alvorlige hendelser/uhell. Virkeligheten er imidlertid at det i 2008 ble meldt inn ca. 150 hendelser/ulykker til DSB, disse er beskrevet i Elsikkerhet nr. 75, som er tilgjengelig for nedlasting på dsb.no. Antallet meldte hendelser til DSB er garantert bare toppen av isfjellet. De ""lærde"" strides om hvor mange hendelser det faktisk er i Norge årlig. Statens arbeidsmiljøinstitutt anslår ca. 3000 hendelser årlig, dette basert på intervjuer/spørreskjema retta mot mange elektrofagarbeidere. Andre anslår at antallet hendelser kan være mange ganger høyere enn dette.

En god håndtering av slike hendelser internt i den enkelte virksomhet baserer seg for manges vedkommende på bruk av RUH (rapport om uønsket hendelse). Det er i den sammenheng viktig å poengtere for alle ansatte (bør fremgå av instruks) at absolutt alle hendelser med elektrisk årsak skal meldes inn. Det er så opp til arbeidsgiver (men viktig med dialog med arbeidstakerne) hva som skal meldes videre til DSB. Uansett skal alle hendelser som medfører personskade, eller skade på anlegg eller eiendom meldes til DSB i henhold til § 8 i FSE (Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg). I henhold til veiledningen til samme paragraf skal også andre myndigheter ha melding om ulykker (med personskade). Dette gjelder vanligvis politiet og arbeidstilsynet. I tillegg må det meldes fra til NAV.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.