Hei.
Har vært og utført en tredjepartsvurdering på en elektrisk installasjon i en leilighet som er i et borettslag.
Personen som borettslaget annonserer til når det kommer til arbeid med det elektriske er elektriker med fagbrev og har sitt eget AS, i tillegg er han beboer i samme borettslag. Virksomheten er ikke registrert i EL-virksomhetsregisteret og personen er ikke installatør.
Fakturaen ble sendt fra den nevnte personen sitt AS direkte til forbruker. Når forbruker etterspurte nødvendig dokumentasjon kom dette fra en helt annen bedrift til forbruker sin store overraskelse.
I etterkant hevder personen som har utført tjenesten at han var innleid til bedriften som utstedet nødvendig dokumentasjon.
I etterkant av denne episoden har borettslagets styre gått ut med et skriv der de sier at beboere i borettslaget fortsatt skal kontakte virksomheten som ikke er registrert i EL-virksomhetsregisteret og personen er ikke installatør direkte og at han utfører arbeidet vegene av godkjent EL-virksomhet.
Hva mener dere om lovligheten av denne praksisen?
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Det er vel bedriften som er så dum å påta seg ansvaret som får skylda om noe skulle oppstå. Det er de som må garantere for kompetansen til "sine montører" via ik-systemet sitt ihht FEK.
Den registrerte elektrovirksomheten, som påtar seg ansvaret (ved eier og faglig ansvarlig), bryter trolig med andre ledd i § 5 i FEK: Alt kvalifisert personell som benyttes skal være fast ansatt i foretaket, jf. arbeidsmiljøloven § 14-9 første ledd første punktum. Kvalifisert personell kan likevel leies inn eller ansettes for en begrenset periode dersom det er tillatt i medhold av arbeidsmiljøloven § 14-9, § 14-12, § 14-13 eller øvrig lovgivning.
Dette blir tydeliggjort i veiledning til § 5: Kravet i annet ledd om at kvalifisert personell skal være fast ansatt i foretaket, er i samsvar med krav gitt i arbeidsmiljøloven § 14-9 første ledd første punktum. Innleie og midlertidig ansettelse er regulert i arbeidsmiljøloven § 14-9, § 14-12 og § 14-13. For at midlertidig ansettelse skal være lovlig, må arbeidsgiver på ansettelsestidspunktet ha grunn til å anta at arbeidsoppgavene vil være avgrenset slik at arbeidstaker ikke trengs på varig basis i virksomheten. Det må la seg gjøre å fastsette en tidsramme eller å definere oppdragets avslutning nærmere i arbeidsavtalen.
Min mening er at jobben som beskrives av trådstarter ikke åpner for innleie i henhold til ovenstående tekst, fra veiledning til FEK § 5. Det er DLE og/eller Arbeidstilsynet som eventuelt må beskrive avvik/komme med pålegg i slike saker. Det er selvfølgelig lov å sende bekymringsmelding/tips til disse om man ønsker.
Tusen takk for svar :D
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.