Utestengelse av industri-fagarbeidere i husinstallasjon.

Spurt 12:20 - 22.12.2014 av Automatiker|Siste svar 19:16 - 9.6.2024 av Kjell Arne Amundsen

Automatiker

Hei!

Noen som kjenner til bakgrunnen for de nye forskriftene som gjør at vi som jobber i industrien, som har lov til å koble elektriske anlegg for eksplosive områder, samt i boligkvarter offshore, ikke lenger har lov til å gjøre elektrisk egen bolig? (ikke en gang bytte stikkontakt)

Elektriske Industri anlegg er jo som ofttest langt mer komplekse enn husinstallasjon.
Vi er jo alle plikta til å følge de samme forskriftene?
Hvorfor skal ikke da mine papirer være gode nok lenger?

Den nye forskriften har nok ført til at MANGE kommer til å utføre elektrisk arbeidhjemme ulovlig. Ikke pokker om jeg kommer til å betale en elektriker mange tusen kroner for å gjøre det vi begge lærte på skolen.

Mitt intrykk på et generelt plan er at fagarbeider i Industrien er mer opptatt av sikkerhet, enn Fagarbeider i husinstallasjon.
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (14)

Elektro

Postet 19:44 - 22.12.2014
FEK (Forskrift om elektroforetak og elektrofagfolk) Er forskriften du henviser til.

Er du utdannet Automatiker uten fagbrev gruppe.l? (Elektromontor)

Elektro

Postet 20:09 - 22.12.2014
Ihht Elsikkerhet nr.64 Har DSB sagt at yrker under betydningen (elektrofagarbeider) ikke skal likestilles og har ingen innvirkning på det man har annledning til å gjøre.En automatiker skal i utgangspunktet styre prosesser og utføre enkle vedlikehold og driftsoppgaver på elektrisk ustyr og har i utgangspunktet ikke annledning til å arbeide selvstendig med elektriske lavspenningsanlegg utenfor sitt fagområde. NEK:400 gjelder heller ikke for petroleumsindistruer og oljeplattformer så jeg stiller meg tvilende til at en automatiker eller annen elektrofagarbeider uten gruppe.L kjenner til denne normen så godt at en kan arbeide selvstendig på bolig. DSB sier også at automatikere på ingen måte kan likestilles med gruppe.L
Ref: http://www.dsb.no/Global/Publikasjoner/Andre/Elsikkerhet/64.pdf

De som alikevel har fått disp fra lokale tilsynsmyndigheter for og arbeide selvstendig på egen bolig har fortsatt tilattelse da de ikke kan trekke tilbake dispansasjonen. De som søker etter FEK trådde ikraft uten gruppe.L har desverre ingen mulighet.
Ref:http://www.dsb.no/PageFiles/4731/Elsikkerhet_84.pdf

Gangs

Postet 23:35 - 27.12.2014
Skjønner hva du mener, men er ikke enig. Forresten så tar vi utgangspunkt i nek 400 offshore selvom vi har egne normer. Gruppe L er det vel ikke noe som heter lenger?
Det jeg sliter med å forstå er at en industri elektriker ikke lenger har lov til å gjøre hus installasjon, men en huselektriker kan gjøre industri installasjon?!

Vi Automatikere har også normer å forholde oss til, selvom dette ikke er NEK 400 gjør det oss i stand til å lese nek400 og forstå det som står der. Det jeg undrer på er hvorfor vi blir utestengt? Hva er grunnen? Hva er så spesielt med egen bolig?

Alle må jo dolumentere og bevise at det man gjør er ihht NEK400 og forskriftene så hva er problemet?! Vi må jo fortsatt følge det samme og vi lærer det på skolen.

Forumleder

Postet 13:31 - 31.12.2014
Industrielektrikere har lov til å utføre arbeid i egen bolig, men ikke automatikere. DSB krever fagbrev som elektriker (gr. L eller industrielektriker) og minst 3 års praksis med bygningsinstallasjon (også næring) etter avlagt fagbrev.

Fagbrev gr. L (elektriker lavspenning) ble forøvrig erstattet av elektrikerfagbrev i 1996, samtidig ble gr. H (høyspenningsmontør) erstattet med energimontør.

Gangs

Postet 12:17 - 1.1.2015
Så mye for de 3 åra med nek400 på skolen, og en fagprøve med 40% elektro!

Elektro

Postet 15:02 - 5.1.2015
Gangsø: En automatiker har ikke annledning til å utføre selvstendige elektrikerarbeider verken på industri eller bolig. Det er utenfor en automatikers fagområde selvom det kanskje blir praktisert anderledes ute på felten. En automatiker kan utføre vedlikehold/installasjon av følere/givere osv som en del av en prosess på maskiner og utstyr, men ikke legge frem nye kurser, montere sikringer, stikkontakter, lamper osv. Hvis dette hadde vært tilfelle kunne man likegodt slå sammen alle fagbrev til et felles elektrofagbrev?

Gangs

Postet 14:44 - 6.1.2015
Dette stemmer vel ikke helt, en Automatiker lov til arbeide selvstendig på el anlegg tilknyttet automatiseringsutstyr. Etter hva jeg husker fra skolen har vi lov på lik linje med en elektriker til å montere elektriskutstyr tilknyttet automatiseringsanlegget. Dvs. Nye kurser. Om det er en lampe, stikkontakt, solenoid, motor eller elektrisk ventil som henger på gjør ikke så store forskjellen, det må beregnes uannsett!
hvis du setter en Automatiker og en elektriker vedsiden av hverandre kan vi se hvem som kan mest om hvem sitt fag rett etter avlagt fagprøve. Da får du svaret om dette med hvorfor det er to fagbrev.

Frem til 01.07.13 hadde vi lov til å stå
Ansvarlig for eget arbeid i egen bolig, bakgrunnen for hvorfor dette ikke er lov lenger har jeg ikke fått svar på.

Automasjonsingei

Postet 17:40 - 6.1.2015
Når ""Elektro"" sier at automatikere kun utfører vedlikehold/montering av følere/givere er det ikke vits å diskutere. I bedriften hvor jeg er ansatt er det ikke uvanlig at man som automatiker installerer motorer på flere hundre ampere med tilhørende drive/frekvensomformer. At man da ikke har lov til å montere en ekstra stikkontakt når man kommer hjem fra jobb er helt utrolig. Synes også det er merkelig at ikke alle som tok fagbrevet som automatiker før 01.07.13 har lov til å installere i egen bolig.

Elektro

Postet 10:36 - 13.1.2015
Les elsikkerhet 64. Der står det tydelig. Er du uenig må du ta det med Dsb.

Forumleder

Postet 6:34 - 14.1.2015
Er helt enig med Automasjonsingeniør i dette (selv om jeg er elektriker, elkraftingeniør og installatør :-).

Som nevnt tidligere i dette forumet så sa vi i Trainor klart i fra om vårt syn i møte med DSB, men de er ikke til å rikke.
Nå er det lite å få gjort med kravene tror jeg, og man må bare forholde seg til hva som gjelder.

Til Elektro: I Elsikkerhet nr. 64 (og 61) står det blant annet følgende: Automatiker og automatikkmekaniker vil kunne forestå drifts- og vedlikeholdsoppgaver innenfor en bedrift, men fremdeles kun begrenset til det kompetanseområdet som det enkelte fagbrev tilsier.
Her er det snakk om å forestå (= være faglig ansvarlig for).
I Elsikkerhet nr. 84, til § 6 i 1. avsnitt, står det: Kravene til de som skal bygge og vedlikeholde elektriske anlegg er i hovedsak uendret (kommentar forumleder: unntaket er arbeid i egen bolig).

I veiledningen til § 13 i FKE, i 3. avsnitt står det følgende, under overskriften Kompetanse innen andre elektrofag:
Elsikkerhetskompetansen i de forskjellige elektrofagene er i ulik grad dekkende for flere typer elektriske anlegg. En elektrofagarbeider som har utdanning i et fag vil kunne utføre selvstendig arbeid på elektriske anlegg innenfor beslektede fagområder dersom vedkommende kan dokumentere relevant tilleggskompetanse. Eksempler på slike beslektede fag kan være elektriker, automatiker og heismontør.

Det er ikke noe som tilsier at avsnittet jeg henviser til i FKE ikke gjelder lenger. En elektriker med relevant tilleggskompetanse (praktisk og teoretisk) vil i samråd med faglig ansvarlig i virksomheten kunne utføre arbeid på bedriftens automatiserte anlegg. Det samme vil gjelde for en automatiker som skal arbeide på det elektriske anlegget. Virksomheten må imidlertid kunne fremlegge skriftlig dokumentasjon på vedkommende sine kvalifikasjoner på forespørsel fra tilsynsmyndighet.

MA

Postet 22:30 - 14.1.2015
Meget enig med forumleder og meget godt besvart av forumleder.

Rolf

Postet 22:47 - 20.7.2018
Gangsø: En automatiker har ikke annledning til å utføre selvstendige elektrikerarbeider verken på industri eller bolig. Det er utenfor en automatikers fagområde selvom det kanskje blir praktisert anderledes ute på felten. En automatiker kan utføre vedlikehold/installasjon av følere/givere osv som en del av en prosess på maskiner og utstyr, men ikke legge frem nye kurser, montere sikringer, stikkontakter, lamper osv. Hvis dette hadde vært tilfelle kunne man likegodt slå sammen alle fagbrev til et felles elektrofagbrev?

Vi er enige om at det er felles fagbrev for elektriker. Man kan ha eksamen i en eller flere av følgende områder:

- Bygningsinstallasjoner

- Maritime installasjoner

- Industrielle installasjoner

Når forumleder påpeker at industrielektriker også har adgang til å montere elektrisk i eget hjem, hvorfor har han da unnlatt å ta med elektriker med eksamen i maritime installasjoner. Hva er det som skiller en industrielektriker fra en skipselektriker i forhold til relevant kompetanse på bygningsinstallasjoner. Hvorfor har industrielektrikeren adgang til å få sin praksis godkjent? Er svaret på dette at industrielektrikeren har erfaring i å bygge anlegg mens skipselektrikeren bare vedlikeholder anlegg? Endel industrielektrikere jeg kjenner svært begrenset erfaring på bygging av elektriske anlegg i likhet med en automatiker.

Et annet spørsmål er hvorfor medregnes ikke læretid? Da var kanskje i læretiden man som elektromontør (tidligere gr. L) lærte mest. Praksis etter avlagt fagprøve er basert på det man lærte i læretiden.

Hans Olav Arnesen

Postet 6:50 - 30.7.2018

Første spørsmål besvarer du helt rett selv. Skipselektriker har kun lov til å utføre drift og vedlikehold.

Ditt andre spørsmål må du eventuelt rette til myndighet (DSB), men det har liten hensikt.

Kjell Arne Amundsen

Postet 19:16 - 9.6.2024
Industrielektrikere har lov til å utføre arbeid i egen bolig, men ikke automatikere. DSB krever fagbrev som elektriker (gr. L eller industrielektriker) og minst 3 års praksis med bygningsinstallasjon (også næring) etter avlagt fagbrev.

Fagbrev gr. L (elektriker lavspenning) ble forøvrig erstattet av elektrikerfagbrev i 1996, samtidig ble gr. H (høyspenningsmontør) erstattet med energimontør.

Gruppe H er også gruppe L, Gr. A + Gr. L = Gr. H

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.