Utførelse av takpunkt

Spurt 10:15 - 24.7.2007 av Utf|Siste svar 10:27 - 15.11.2007 av Svein Anton

Utf

I bolig installeres det takpunkter. Kunden skal selv montere lys i bl.a. stue og derfor monteres det ikke noe her. Kunden har ikke lov å montere lys selv, da dette er fast installasjon, og spørsmålet mitt er da om jeg bør installere et spesial-taklogg med spesialstigg i. Har sett slike på clas-ohlson, og de er gjerne utstyrt med en krok slik at kunden kan montere lampen og sette på en kontakt og plugge den rett inn i takpunktet uten å røre noe på fastinstallasjonens side.

Hvilke krav/anbefalinger gjelder?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (14)

Forumleder

Postet 20:13 - 24.7.2007
Du kan avslutte kabelen i en lyster klemme/sukkerbit og montere lokk med krok. Kunden kan selv koble seg på sukkerbiten.

mont

Postet 19:41 - 26.7.2007
Hvorfor har kunden lov til å koble seg på en sukkerbit? Er det også mulig å benytte seg av den såkalte 3-er og 5-er wagoen?

Er jo ikke alle vanlige folk som har sikkelig avmantlingsverktøy, og jeg mener ikke det er forsvarlig at de kobler seg til i en sukkerbit. Mange av dem forstår ikke engang at sikringen bør slås ned, mens andre tror de jobber sikkert ved å slå av den 1-polte bryteren.

Synes dette burde blitt ulovelig, dessuten har jeg lest en plass at vanlige folk har kun lov å gjøre alt som ikke er en del av den faste installasjonen, dvs. skifta lampettledninger osv på utstyr som kan plugges i en stikkontakt.

Forumleder

Postet 21:36 - 26.7.2007
Det du sikter til står i veiledningen til FKE Forskrift for kavlifikasjoner for elektrofagfolk

2. Ikke-faglærte kan utføre mindre arbeider i forbindelse med egne elektriske anlegg dersom slikt arbeid utføres sikkerhetsmessig forsvarlig i henhold til egen veiledning1 utgitt av sentral tilsynsmyndighet.
Mindre arbeid

Med mindre arbeid menes i denne sammenheng:

1. Tilkobling/skifting av topolede plugger til og med 25 A, med og uten jording.
2. Tilkobling/skifting av topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording.
3. Tilkobling og reparasjon av bordlamper/lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere.
4. Tilkobling/skifting av belysningsutstyr opphengt i takkrok eller lignende, og som normalt ikke betraktes som en del av den faste installasjonen, tilkoblet med kroneklemme eller plugg/stikkontakt.
5. Montering og skifting av varmeovner som leveres med bevegelig ledning og plugg.
6. Utskifting av dekklokk for brytere, stikkontakter og koblingsbokser.

Lavvoltsanlegg (under 50 volt) kan utføres/monteres av ikke-faglærte dersom:

1. effekten ikke overstiger 200 VA og
2. monterings- og bruksanvisning følges nøye og
3. hele anlegget er lett tilgjengelig for visuell inspeksjon og kontroll og
4. tilkopling til 230 V-nettet forestås av registrert virksomhet dersom tilkoplingen ikke er forutsatt gjort over transformator med sertifisert plugg/stikkontakt.

For lavvoltanlegg som forlegges i ikke brennbart materiale gjelder ikke begrensningen i pkt. 1 og 3.

Hvorfor blir bare en spekulasjon fra min side, ønsker ikke å spekulere på det.

l

Postet 16:09 - 27.7.2007
Vet at når du henger ned ledinger fra lampepunkt skal du ""avslutte"".
Du sier at sukkerbit er OK måte og gjøre dette. men ofte kommer lamper og utstyr med egen sukkerbit.

hva er meningen kunden da skal gjøre? fjerne vår sukkerbit? da kobler vel de fast installasjon?
Fjerne fra lampen, da er bryter de vel garantien på en del lamper viss vi skal være fin på det.

Forumleder

Postet 18:13 - 27.7.2007
Utstyr skal alltid monteres etter leverandørens montasjeanvisning, om ikke det går ann for kunden å gjøre det forskriftsmessig så må kunden kontakte en fagperson.

Nyutdannet mont

Postet 12:02 - 28.7.2007
Her synes jeg regelverket burde vært strengere.

Dessuten er det mange skjøteledninger som er koblet av kunden selv, som er begravd under jorden for å forsyne for eksempel en garasje med strøm. Alt blir lagt opp av ufaglært og lovlig fordi det er en kontakt i begynnelsen på hele installasjonen. Direkte brannfeller. I Norge som bygninger blir laget av tre burde man ikke engang fått lov å koble lampettledning selv.

Anonym

Postet 16:23 - 28.7.2007
Når ble det lov å koble til en garasje via en nedgravd gummikabel med støpsel ?

FKE

Postet 23:37 - 28.7.2007
Ufaglærte kan koble to-ledet skjøteledninglampettledning selv så lenge ytelsene er under 25A og det ikke er fast tilkoblet bygginstallasjonen.

Men er ikke beinhardt sikker på dette.

FKE

Postet 23:38 - 28.7.2007
Og så var det [slash] tegnet da. skjøteledning eller lampettledning skulle det bety.

Mangart

Postet 22:05 - 29.7.2007
At ufaglærte skal kunne koble til lysarmaturer etc. er mot all fornuft. Her prøver vi å følge normen både når det gjelder utførelse og verifikasjon, og så avslutter vi ledninger i tak med kroneklemmer? Dette kan jo ikke være forsvarlig. For det første er det jo slettes ikke sikkert at det i hele tatt blir montert lamper der. Har selv vært borti flere eksempler der vi kommer igjen etter flere år, og ledningene fra takboksen henger fortsatt der. For det andre så vet ikke ufaglærte forskjell på faseleder, N-leder og beskyttelsesleder. Hvem skal måle kontinuitetet frem til disse lampene, for å verifisere at jord er tilkoblet? Nei, gjør som vi har gjort i lengre tid nå: Ved skjult anlegg(takboks) puttes endene inn i boksen, tett lokk settes på. Ved rørutstikk/åpent anlegg avsluttes kabelen med krympeslange eller kobl.boks. Da blir terskelen for å montere selv større.

l

Postet 16:43 - 30.7.2007
Når du/dere ligger de opp over taklokket.

Hvordan isolerer dere lederne? eller kobler dere ifra bryteren ?

:)

Postet 20:55 - 30.7.2007
wago

Petter

Postet 8:09 - 14.11.2007
Hvorfor ikke avslutte tak punktet i en enkel innfelt stikk kontakt. Da kan kunden feste lampen i taket slik han måtte ønske og deretter lovlig koble på et støpsel på lampen.

Dette vil hindre denne gråsone problematikken, og spare kunden for mye bryderi og eventuel fare.

Svein Anton

Postet 10:27 - 15.11.2007
Dette blir som å oppdra unger, før eller senere må du slippe dem ut i gata alene. Mener det samme gjelder kunder som tar over el.installasjonen. Å koble et takpunkt der det er montert sukkerbit må være gangbart. Dette er vel også noe som DSB har godtatt.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.