Utgåtte kompetansebevis

Spurt 11:44 - 9.4.2009 av Roar|Siste svar 9:10 - 22.4.2009 av Karl

Roar

Hei.

Jeg lurer på mine rettigeter til å få fornyet mitt årlige FSE-kurs og førstehjelp for elektropersonell mens jeg jobber oppsigelse hos min nåværende arbeidsgiver? Jeg hadde gyldig FSE-kurs og førstehjelp når jeg ble ansatt men det går nå ut mens jeg jobber oppsigelse.

Jeg mener å ha lest et sted at en arbeidstaker ikke skal avslutte sitt ansettelsesforhold med dårligere kompetanse, eller med utgåtte, relevante kursbevis som var gyldige når ansettelsen fant sted. Stemmer dette?

Mvh
Roar
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (3)

Mont

Postet 18:59 - 10.4.2009
Du har de samme rettighetene i oppsigelsestiden som i ordinär arbeidsperiode.

Så du har egentlig rett til å nekte å jobbe om du ikke kan få dette kurset. Så enten får arbeidsgiver spandere et FSE kurs eller så får de tåle at du sitter med armene i kors hele arbeidsdagen.

Forumleder

Postet 11:20 - 14.4.2009
Om man skal ikke skal avslutte et ansettelsesforhold med dårligere kompetanse kan jeg ikke svare på. Hør med fagforeningen.

Men når det gjelder FSE og førstehjelp skal arbeidsgiver sørge for at personell (uansett ansettelsesforhold)gis nødvendig opplæring, øvelse og instruksjon i FSE. Det skal ikke være mer enn 12 mnd mellom hver opplæring. Se §7.

§ 7. Overordnet planlegging

I enhver virksomhet skal det være et system for overordnet planlegging.

Personellet skal ha tilgang til og gjøres kjent med relevante bestemmelser i denne forskriften med veiledning og gis nødvendig opplæring, øvelse og instruksjon i denne.

Til § 7 Overordnet planlegging

Overordnet planlegging skal minst omfatte:

a) utarbeidelse av instrukser,
b) bruk av kvalifisert personell,
c) nødvendige godkjenninger og tillatelser,
d) tilrettelegging i forbindelse med anskaffelse, bruk, oppbevaring, kontroll og vedlikehold av verneutstyr og annet sikkerhetsutstyr,
e) etablering av rutiner for standard typer arbeid,
f) opplæring, øvelse og instruksjon, og
g) nødvendig førstehjelpsberedskap.

Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften) pålegger eieren av en virksomhet å føre systematisk kontroll vedrørende helse, miljø og sikkerhet. Dette innebærer at eier av en virksomhet som omfattes av virkeområdet til denne forskriften, har ansvar for å føre systematisk kontroll med at bestemmelsene i denne forskriften blir overholdt og at interne rutiner som er innført følges opp. Delegering av myndighet i forbindelse med planlegging vil være et eksempel på områder hvor det må foreligge klare rutiner.

Kravet om at personell skal gis nødvendig opplæring, øvelse og instruksjon anses oppfylt dersom dette gjentas en gang årlig, men oftere dersom forholdene gjør dette nødvendig. Det skal ikke være mer enn 12 måneder mellom hver opplæring.

Gjennomgangen skal i nødvendig omfang tilpasses relevante problemstillinger for den enkelte virksomheten og den enkelte ansattes funksjon (leder for sikkerhet/ansvarlig for arbeidet eller leder for kobling). Den må også omfatte bedriftsinterne instrukser, prosedyrer og retningslinjer når slike foreligger. Gjennomgangen må etter behov også omfatte instruksjon og praktisk øvelse i bruk av relevant utstyr.

Nødvendig førstehjelpsberedskap innebærer at personellet også må gis årlig opplæring i førstehjelp og spesialopplæring i førstehjelp ved ulykker forårsaket av elektrisk strøm. Dessuten må det personellet som arbeider i luftledningsanlegg, være øvet i nedfiring av nødstedt person i mast. Slik øving skal gjennomføres minst en gang årlig.

Nødvendig førstehjelpsberedskap kan for større virksomheter kreve at det etableres førstehjelpsberedskap enten som egen beredskapstjeneste eller som en del av brann- og ulykkesberedskapstjenesten. Det forutsettes da at det utarbeides organisasjonsplan med tilhørende instrukser. I dette ligger at det må utarbeides varslingsplan både for varsling av nødetatene (politi, brannvesen og medisinsk nødhjelp) samt beredskapstjenestens mannskaper.

Kravet om at personellet skal gjøres kjent med relevante bestemmelser i forskriften indikerer at en del bestemmelser ikke er aktuelle for visse typer aktiviteter og spenningsnivåer. Dette betyr at det ikke er krav om at personellet skal være kjent med krav som ikke er relevante for de oppgavene som de selv utfører.

Ved kjøp av tjenester fra en ekstern virksomhet må eier av anlegg et legge forholdene til rette for at de som skal utføre aktiviteten, får nødvendig opplæring, øvelse og instruksjon for å utøve aktiviteten i det aktuelle anlegget.

Opplæringen skal være dokumentert i virksomhetens internkontroll.

Overordnet planlegging bør også omfatte krav i annet regelverk, herunder vurdering av de ansattes eksponering for elektriske og magnetiske felt. Dette fagområdet forvaltes av Statens strålevern.



Karl

Postet 9:10 - 22.4.2009
Ja.

I en slik sak så er generell logisk tenking tilstrekkelig for å skjønne at du er sidestilt en som er i fast ansettelse.

Du er jo like stor ""sikkerhetsrisiko"" som en som ikke er under oppsigelsestid om dere begge har like dårlig oppdateringer på lovpålagt kursing. Så hvorfor skulle det da vært noen unnskyldning at vedkommende er i oppsigelsestiden sin?

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.