Vi er ofte ute og jobber i vannkraftverk, gjerne større ombygginger etc. I forbindelse med dette så er det varierende hvem som utpeker AFA, av og til så får vi myndighet til å utpeke selv, mens andre ganger så skal kunden utpeke. Hva er regelen her?
I forbindelse med et nytt lite kraftverk så skal vi gjøre elinstallasjonen ifm turbin, generator og kontrollanlegg, det er i byggeperioden kun byggestrøm i stasjonen, det permanente nye anlegget vil ikke kunne settes under spenning, vil det da være krav til AFA??
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hvem som har myndighet til å utpeke AFA er det eieren av anlegget, ved faglig ansvarlig (driftsleder/driftsansvarlig), som bestemmer.
Det er ikke krav til AFA hvis de som deltar i arbeidet ikke kan bli utsatt for elektrisk fare (§ 2 i FSE, samt punkt 3.4 i NEK EN 50110-1:2013).
Jeg tolker forskriften (som er krøkkete skrevet i mange tilfeller) til å legge følgende til grunn:
1.Godkjenne en person som ansvarlig for arbeid (dette er en generell godkjenning som skal være tidsbegrenset), og
2.Utpeke ansvarlig for arbeid.
Det er bare driftsansvarlig som kan godkjenne en person til å kunne ivareta/inneha rollen som AFA
Driftsansvarlig skal i tillegg definere hvem som har myndighet til å utpeke en person som AFA for et konkret arbeidsoppdrag. Her vil det være varierende praksis, alt fra at bare driftsansvarlig kan utpeke til at man kan utpeke seg selv.
For et hvert arbeidsoppdrag på el.anlegg skal det alltid være klarlagt hvem som er utpekt som AFA
Enig, og grei avklaring dette (men trådstiller spurte kun om utpeking av AFA).
Dette koker jo ned til følgende: er det krav til AFA for arbeid på et anlegg som ikke kan komme under spenning? Ref nytt anlegg som ennå ikke er tilkoblet nett/ trafo?
Det svarte jeg på i mitt første innlegg: FSE gjelder ikke hvis man ikke kan bli utsatt for elektrisk fare ved å utføre et arbeid. Anlegg som ikke kan komme under spenning, som ny trafo hvor det ikke er lagt inn tilførsel, er ikke omfattet av FSE. Her gjelder kun Byggherreforskriften.
Godkjenning av AFA står omhandlet i neste avsnitt i §6, rett etter avsnittet om utpeking av AFA, og derfor mener jeg dette må sees i sammenheng.
Når det gjelder §2, står det også at forskriften gjelder for bygging eller demontering av el.anlegg, selv om de ikke er tilrettelagt for å komme under spenning, dersom anleggene kan komme under spenning på annen måte. (f.eks atmosfæriske fenomener/berøring av/overslag fra bestående anl/induksjon fra bestående...)
Konklusjon i forhold til om FSE gjelder, må risikovurderes før arbeidet starter (og dette er jo hjemlet både i AML, Byggherreforskriften, FSE og til og med FEL)
Det som også vil være interessant, er på hvilket innslagspunkt FSE skal begynne å gjelde: er det når tilførselskabelen begynner å nærme seg fysisk trafoen, eller er det når tilførselskabelen er ferdig kobla på trafoen og de skal koble til på HS-siden, eller...
Dette avhenger av, som du skriver, risikovurderingen som skal utføres i forkant av ethvert arbeid. Og det avgjørende er å unngå skade på liv, helse og materielle verdier.
NEK EN 50110-1 definerer arbeid som: Enhver form for elektrisk eller ikke-elektrisk aktivitet hvor det er mulighet for elektrisk fare.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.