Varmepumpe

Spurt 7:13 - 13.5.2009 av Installat|Siste svar 9:59 - 14.5.2009 av Forumleder

Installat

Har jeg forstått dette riktig:

- Varmepumpen skal vere tilkoblet nettet enten via låsbar sikkerhetsbryter eller plugg

- Når pumpen kobles til v/innedelen og når denne står i en ujordet omgivelse skal den fast tilkobles via sikkerhetsbryter. Må trekkes jord.

-Vanlig ulåsbar 2-polet bryter strider mot forskriftene

-Jordfeilbryter kan utelates når pumpen er fast tilkoblet, og kobles til i eksisterende jordet uttak installert før 1998
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (6)

Installat

Postet 8:24 - 13.5.2009
Les elsikkerhet nr. 65

Der står det at man kan bruke en enkel merket jordetstikk som plasseres mest mulig utilgjengelig for annet bruk.

Merkes ""Bare for varmepumpe

Installat

Postet 8:00 - 14.5.2009
Elskkerhet nr 65 er fra 2007. Er det fortsatt lov og montere jordet stikk i en ujordet omgivelse når denne er merket????

Forumleder

Postet 8:17 - 14.5.2009
Ja du kan referere til Elsikkerhet nr 65 når du installerer stikk til varmepumpe i installasjon fra før 1998.

Forvirret

Postet 9:13 - 14.5.2009
FAQ Id
246
Dato
2008-02-25

NEK 400 avsnitt
753.411

Emne
Jordfeilvern utendørs, varmepumper

Spørsmål
NEK 400-7-753, avsnitt 753.411 krever at det benyttes et 30 mA strømstyrt jordfeilvern som beskyttelse for varmeanlegg i gulv og tak. Hva med varmekabel som blir montert i drain i selve kompressor delen som er plassert utvendig. Skal de her monteres jordfeil bryter for denne kursen?

Tilkobling av tilførsel kurs til varmepumpa anbefales å vere en jordet stikkontakt. Kan denne kontakten inneholde f.eks en 4 veis STIKK slik at kunde for bort evn. løseledning og alt blir plugget til jordet kontakt. Eller skal varmepumpen tilførsel berre tilkobles 1 veis stikkontakt.

Svar
NEK 400-7-753 gjelder kun for varmeanlegg montert i gulv eller tak. For andre fast monterte varmeanlegg kommer NEK 400-8-802 til anvendelse. NEK 400-8-802, avsnitt 802.41 krever et strømstyrt jordfeilvern med merkeutløsestrøm som ikke overstiger 30 mA for ethvert fast montert varmekabelanlegg. Varmekabler som inngår som en integrert del av et utstyr, og er omfattet av utstyrets CE-merking og samsvarserklæring, kommer ikke under NEK 400-8-802.

NEK 400 inneholder ingen krav som vil hindre det å benytte en flerveis jordet stikkontakt for tilkobling av varmepumpen, under forutsetning av at stikkontakten monteres i en omgivelse hvor det ikke er anvendt beskyttelsestiltaket ikke-ledende-omgivelser i samsvar med NEK 400-4-41, tillegg 41C.1. (dette tiltaket er kun anvendelig for områder med adgang for sakkyndige eller instruerte personer)

NK64 har tidligere behandlet spørsmål om tilkobling av varmepumper, og ga i den forbindelse følgende svar:

Utstyr som er montert utendørs er ikke plassert i ikke-ledende-omgivelser og skal såfremt utstyret ikke er klasse II tilkobles en beskyttelsesjordleder som skal gi forbindelse tilbake til installasjonens hovedjordskinne.

Kravene knyttet til bruk av beskyttelsestiltaket ?ikke-ledende-omgivelser? er gitt i Tillegg 41C.

Dersom et utstyr monteres i 'ikke-ledende-omgivelser' og utstyret er tilkoblet en beskyttelsesjordleder, har man ført inn jordpotensial inn i den 'ikke-ledende-omgivelsen', og bryter med det kravet i NEK 400-4-41, avsnitt 41C.1.3. Som en konsekvens av dette må det gjøres ett av følgende:

a) Den eksisterende installasjonen i det ikke-ledende-omgivelsen gjøres om slik at et eller flere av de andre beskyttelsestiltakene i NEK 400-4-41tilfredsstilles. Det mest nærliggende er da at det fremføres beskyttelsesjordleder frem til utsatte ledende deler, samt at det monteres jordete stikkontakter. Hvis dette i så fall innebærer en rehabilitering, må det i IT installasjoner også installeres strømstyrt jordfeilvern i samsvar med 411.6.1.01 for kursen(e).
b) Området hvor varmepumpen er plassert og i en avstand 2,5 m ut fra varmepumpen defineres som et ledende område. For ikke å komme i konflikt med NEK 400-4-41, avsnitt 41C.1.4 for den resterende ikke-ledende-omgivelsen, må det i det ledende området ikke være montert utsatte-ledende-deler. Varmepumpen må være fast tilkoblet da tilkobling via stikkontakt vil medføre at kravet i NEK 400-4-41, avsnitt 41C.1.6 ikke tilfredsstilles.

NK64 anbefaler at man benytter alternativ a) da kravene knyttet til bruk av alternativ b) gir dårlig fleksibilitet i bruken av den eksisterende installasjonen. Beskyttelses?ikke-ledende-omgivelser? er ikke lenger tillatt for bruk i installasjoner beregnet på usakkyndig betjening.

NK64 er også av den oppfattning at den aktuelle problemstillingen ikke er aktuell for installasjoner bygget etter NEK 400, men kun aktuell for montasje av varmepumper i installasjoner bygget før 1999. Forskriftene før fel og den praksis som ble fulgt hadde noe lempligere krav til ikke-ledende-omgivelser enn det som er lagt til grunn i NEK 400. Med basis i den praksis som ble fulgt, og med et ønske om å bedre sikkerhetsnivået opp mot det som er nedfelt i NEK 400 kan følgende løsning skisseres så lenge varmepumpens innerdel har en ikke-ledende overflate:

- varmepumpen tilkobles jord permanent, enten i form av en egen jordelektrode eller med en separat opplagt beskyttelsesjordleder; og
- varmepumpens plugg tilkobles vanlig stikkontakt i den-ikke-ledende omgivelsen; og
- kursen som forsyner varmepumpen og andre utsatte-ledende-deler i den ikke-ledende-omgivelsen (i en avstand 2,5 m fra varmepumpen) beskyttes av et strømstyrt jordfeilvern med merkeutløsestrøm som ikke overstiger 30 mA; og
- det utarbeides dokumentasjon som deponeres i installasjonens hovedfordeling som beskriver løsningen som er valgt.

Forumleder

Postet 9:59 - 14.5.2009
Jeg kan ikke svare for det NK64 har på sine hjemmesider. Synest det er litt merkelig at det ikke henvises til Elsikkerhet i det svaret. Det er selvsagt fornuftig å følge de råd som Nk64 kommer med. Det er alikevell kun en anbefaling fra NK64.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.