Varmtvannstank

Spurt 13:14 - 4.2.2010 av Huseiger|Siste svar 21:50 - 6.2.2010 av Baretta

Huseiger

Er reguleringsbryter gått ut på dato?
Den nye varmtvannstanken har ingen bryter som jeg kan se . Er d termostat styrt?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (10)

Mr VVB

Postet 14:29 - 4.2.2010
Vel, reguleringsbryteren brukes fortsatt, men er som regel termostatregulering på moderne VVB. Dette skyldes vel kanskje at berederne har fått veldig gode isolasjonsegenskaper, og gevinsten ved å ha en reg bryter er derfor mindre.

Hvis man vil vil regulere effekten kan man på noen VVB fjerne en lask i tilkoblingspunktet, slik at effekten halveres. Det vil jo her være mulig å koble inn en bryter for å regulere effekten på en enklere måte. Dette er selvfølgelig noe man bør få en kvalifisert person til å gjøre.

huseiger

Postet 15:14 - 4.2.2010
Takk for svar Mr VVB.
VVB min som ble skiftet i (kjelleren) ble styrt av reguleringsbryter på kjøkken i 1 etg, står et kjøkkenwattmeter der også.
Går ut fra at det har noe med overforbruk som var i gamle dager kunne skru av tunglasten (VVB) når pilen bikket over overforbruk.

De nye VVB kommer med støpsel så kan ikke bruke reg.b på kjøkkenet.

Betyr det at nye VVB kjører full pinne hele tiden? begge elementene inne, kobler ut og inn?

Mr VVB

Postet 16:01 - 4.2.2010
Ja, var vanlig å se disse tablåene før i tiden, de fleste er vel enten fjernet eller koblet ut nå.

VVB kjører full pinne til ønsket innstilt temperatur er nådd, og slår seg ikke på igjen før temperaturen er noen grader lavere enn innstilt verdi. Som sagt har noen beredere mulighet for å koble ut et element, slik at effekten blir lavere, man kan altså velge å kjøre på feks 1,5kW eller 3,0kW. Dette gjøres vanligvis ved en liten omkobling, personlig har jeg ihvertfall aldri sett noen bryter for dette.
Noen beredere har riktignok bryter for hurtigoppvarming, ideen er at man kun varmer opp vannet i en del av tanken, slik at man får varmt vann raskt. Disse brukes gjerne på hytter ol.

Er man bortreist over en lengre periode, og ønsker å spare litt energi, kan man bare regulere ned termostaten til feks romtemperatur. Selv om berederen fortsatt kjører på maks effekt hvis temperaturen blir for lav, vil den nesten aldri koble inn.

huseiger

Postet 17:58 - 4.2.2010
Flott, nå ser jeg bare fordeler med å skifte til ny.
Den gamle var kraftig irra.

Harald

Postet 17:15 - 5.2.2010
Bare av nyskjerrighet.

Hvorfor ikke bare slå av berederen når man reiser bort?

huseiger

Postet 17:18 - 5.2.2010
Blir litt kaldt når du kommer hjem, tar litt tid å varme opp.

Harald

Postet 22:53 - 5.2.2010
Det blir jo ikke kaldere enn romtemperatur.
Hvorfor skal varmeelemente holde på å jage på litt varme i ny og ne bare for å variere en grad eller to opp og ned.

Skjønner at en kanskje burde gjøre det i minusgrader (eller heller spare strøm og tømme tanken istedet)

J.D.

Postet 0:16 - 6.2.2010
Ja, kan selvfølgelig slå den av hvis det er enklere. Men du vil nok ikke spare noe mer energi av den grunn. Med mindre du ikke har fyring på i huset i det hele tatt, noe som ikke er lurt på vinteren ihvertfall hvis man skal være lenge borte. Berederen vil bidra til å holde varmen i rommet oppe, hvis temperaturen blir lavere enn innstilt.

trikker

Postet 8:42 - 6.2.2010
Dette har litt med bakteriefloraen i tanken å gjøre også. Om vannet blir stående stille med litt lunk er det kjapt gjort å få skumle saker i tanken.

Baretta

Postet 21:50 - 6.2.2010
Var vanlig med reg bryter før ja, og var etter mitt syn en bedre løsning elsikkerhetsmessig sett. Det er flere grunner til dette, for det første,viser det seg at det har en tendens for å bli varmgang i støpselet særlig på 3kw utgavene.
for det andre, det blir langt sjeldnere koplingshyppighet på termostaten, som øker levetiden (hvis den er regulert ned )
for det tredje, mindre belastning på el nettet i boligen (hvis den er regulert ned) særlig på eldre og dårlig dimnsjonerte anlegg.

Det som i praksis også skjer ofte ,er at når berederen byttes blir den tilkoplet en eksisterende kurs, kanskje 10A i kjelleren.
Den gamle berederen var det vanlig at var tatt ut fra komfyrkursen som oftest er 20A. Noen setter en stikk på den gamle kabelen fra reg bryteren, men denne blir jo da oversikret til gangs (20A med 1,5 mm kabel)

På mange av dagens beredere er nok elementet det samme som har vært i alle år( 2 element, 1/3 og 2/3 effekt) men termostaten er 2 polig, dvs. termostaten må også byttes om det koples til reg bryter (ulike elemnt nr 29) men, hadde vært den beste løsningen.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.