Verifisere overgangsmotstand ti jord (sluttkontroll)

Spurt 5:34 - 16.6.2015 av JHS|Siste svar 6:26 - 8.6.2017 av Hans Olav Arnesen

JHS

I sluttkontroll skal du jo verifisere overgangsmotstanden til jord.

Hvordan gjøres dette i praksis?

3-punkts metoden? to-tangs måling? eller finnes det andre muligheter for å verifisere måleresultatet?

Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (9)

Hans Olav Arnesen

Postet 8:24 - 17.6.2015

For IT-systemer er jordelektrodens overgangsmotstand helt avgjørende for å ivareta krav til maksimal berøringsspenning på 50 V.

Det beste er å måle overgangsmotstanden med dedikert måleinstrument/metode (som f.eks. 3-punkts metoden).

En alternativ metode er, som du beskriver, å benytte strømtenger. Dette kan være et godt alternativ for eksisterende installasjoner, med kun en installasjon tilknyttet jordelektroden.

Et tredje alternativ kan være å måle impedansen i feilsløyfen, hvor overgangsmotstanden for jordelektroden vil utgjøre den klart største delen. Denne målingen vil dermed gi en tilnærmet verdi på jordelektrodens overgangsmotstand til jord, som i mange tilfeller vil være nøyaktig nok.

Hvis ikke noen av de ovennevnte metodene er praktisk gjennomførbare så må man jo finne andre løsninger. En mulighet (i mangel av andre betraktningsmetoder) kan være å verifisere utkobling av jordfeilbrytere (tid og strøm). For installasjoner med 30 mA jordfeilbrytere på alle kurser, som f.eks. nye boliger, vil dette kunne gi en indikasjon på at tilstrekkelig lav overgangsmotstand er oppnådd for jordelektroden (normen aksepterer inntil 1666 ohm, men jeg vil anbefale en vesentlig lavere overgangsmotstand - slik at en defekt jordfeilbryter ikke kan medføre høye berøringsspenninger i installasjonen).

For nye boliger, og andre installasjoner med største jordfeilvern på inntil 100 mA, aksepterer (så langt jeg har kunnskap om) DLE fortsatt verifikasjon av jordelektrodens overgangsmotstand ved hjelp av forenklede tabeller (som oppgitt i Montørhåndboka og Normguiden). Forutsetningen er at man selv har lagt jordelektroden, eller at man har forvisset seg om at den er forlagt som forutsatt.

esmokra

Postet 18:50 - 17.6.2015

Et tredje alternativ kan være å måle impedansen i feilsløyfen, hvor overgangsmotstanden for jordelektroden vil utgjøre den klart største delen. Denne målingen vil dermed gi en tilnærmet verdi på jordelektrodens overgangsmotstand til jord, som i mange tilfeller vil være nøyaktig nok.

Hvordan måler man impedansen I feilsløyfe for IT nett?

Hvordan kan man prosjektere jordelektrode utenom å bruke tabeller? Er det godt nok å feks bruke formler I jordingshåndboka?

elektrikkeren

Postet 18:17 - 18.6.2015

Er også interessert i vite hvordan impedansen i feilsløyfen måles. Og så lurer jeg på hvorfor du mener overgangsmotstand til jordelektroden vil utgjøre den største delen. Feilsløyfen består jo også av Kapasitansen i ledningsnettet og den kan være veldig liten ved for eksempel en liten trafo på bygda med lite kabler tilkoblet. Impedansen i feilsløyfen kan da bli så stor at jordfeilbryter ikke løser ut og dette er ikke pga dårlig jordelektrode

Jhs

Postet 18:25 - 18.6.2015

Stort sett på større eksisterende bygg jeg tenker på. Erfaringsmessig er jordingsanlegg noe elektrikere flest ikke legger for mye vekt på.

Utfordringen min ligger i verifisering av eldre jordingsanlegg hvor det ikke en gang eksisterer dokumentasjon på forlegning.

Håpte noe hadde andre metoder da trepunktsmetoden ofte ikke er praktisk mulig å benytte og 2-tangsmåling forutsetter liten overgangsmotstand til jordingen fra e-verket.

Hans Olav Arnesen

Postet 12:22 - 22.6.2015

Godt at dere passer på meg esmokra og elektrikkeren. Her har jeg blandet kortene, og mitt tredje alternativ gjelder ikke for IT-nett!!

Hans Olav Arnesen

Postet 13:03 - 22.6.2015

Innspill til jhs:

For TN-nett kan man måle impedansen i feilsløyfen, hvor overgangsmotstanden for jordelektroden vil utgjøre den klart største delen. Denne målingen vil dermed gi en tilnærmet verdi på jordelektrodens overgangsmotstand til jord, som i mange tilfeller vil være nøyaktig nok.

Som esmokra er inne på sa kan det benyttes formler i Jordingshåndboka for tilnærmet beregning av overgangsmotstand for ulike typer jordelektroder. Den store ulempen med disse formlene er at man må vite jordsmonnets resistivitet, noe som kan være vanskelig å ha en formening om for eksisterende jordelektroder.

Så, hvis ikke strømtang (kombitang) kan benyttes, kan det for eksisterende IT-systemer være utfordrende å dokumentere anleggets overgangsmotstand.

Undringtiljording

Postet 12:42 - 2.6.2017

Hei.

Vi har et anlegg med 3 stk 600kVA transformatorer og 1 stk 50kVA transformator som står inne i en liten tunnel. Det er IT-nett og de 3 600kVA transformatorene skal forsyne ett utstyr hver og kabellengdene er korte <50m. Det skal ikke brukes jordfeilbrytere da utstyr skal forsynes med 500V, valget er derfor jordfeilovervåking. Vi får dermed krav til overgangsmotstand til jord.

Kan man bruke formel for 2mA pr. kVA trafo for å beregne overgangsmotstanden til jord her, eller finnes det noen andre beregningsmetoder?

2mA pr. kVA er beregnet i forhold til kapasitansen til et luftnett og ikke til noen korte kabler inne i en installasjon.

EnToTre:)

Postet 15:47 - 2.6.2017

Det er en liten feil i det du skriver her. Formelen med 2mA er IKKE for luftstrekk.

Bakgrunnen for at større trafo gir større feilstrøm, er at en større trafo større sannsynlighet for mer kabler i bakken.

Jeg vil anta at deres jordfeilstrømmer vil være mindre i denne tunnellen, enn for vanlige installasjoner. Så om du bruker 2mA formelen så er du nok godt innenfor. Det vil nok medføre til at jordingsanlegget blir overdimensjonert og koster med enn det du trenger.

Hans Olav Arnesen

Postet 6:26 - 8.6.2017

Ja, aktuell kapasitans er mellom faseledere og jord, og fører til "naturlig" lekkasjestrøm. Dette oppstår i kabler og tilkoblet utstyr.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.