Vurderer å bytte til LED downlights

Spurt 22:33 - 9.12.2011 av Mont|Siste svar 5:13 - 20.12.2011 av Mont

Mont

Hei.

Jeg har nå 35W 12V halogen downlights i stua. For å få litt mer lys så har jeg lurt på det med å skaffe meg LED pærer til disse downlightsene da jeg ikke har så mye kapasitet til overs på trafoene.
Jeg må da selvsagt ha en bunnlast på hver dimmer.


Men hvordan er egentlig LED lyset? Har det den samme varmheten som vanlig lys? Ser lyset naturlig ut?

Jeg har alltid hatt litt fordommer mot LED uansett hva produsentene sier, omtrent som at Coca cola mener cola zero smaker som cola, for å bruke en metafor.
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (6)

MA

Postet 16:23 - 10.12.2011
LED = Kun helt topp minus prisen.

Mindre brannfarlig
Mindre strøm
Mindre skift av pærer
Samme farge på gulhet og nå fra disse dager reklameres det for at master phillips kommer med LED som dimmes som blir gulere og gulere jo lavere man dimmer dette gjøres ved en diode som fremtrer mer etter hvert som man dimmer denne ekstra nye dioden er dominant gul
Mange klager på dimming men vi har montert mange ingen problem men vi benytter kun master Phillips de er enestående gode.

Men vi benytter heller ikke 12 V kun 230 V 12 V varianten fåes heller ikke med den nye funksjonen som gjør at pæren blir gulere og gulere ved ned dimmimg så derfor anbefaler jeg gjør om til 230 V og bytt lyskilde da for du det hyggelig også ved neddimmet lys.

Mont

Postet 23:20 - 10.12.2011
Ok.

Nei, for kjerringa kjøpte for et par uker siden et lite kunstig juletre og hun kjøpte samtidig en slynge med flere LED lys å dekorere det med. Koblet i parallell med 12V strømforsyning.

Og jeg var overrasket over hvor ""naturtro"" lys det ble. Veldig varmt og behagelig lys, så da tenkte jeg at om dioder nå til dags lyser på denne måten, og ikke det karakteristiske skjærende LED skinnet, så er det kanskje håp for downlightsene i taket.

Jeg tenkte å installere LED pærer som ihvertfall tilsvarer 50W.

Er det samme dimensjon på 230V pærer? Slik at de passer inn i eksisterende 12V rammer.


Jeg driver ikke med downlights i mitt daglige virke, så jeg setter pris på råd fra folk som gjør det.

Mont

Postet 0:37 - 11.12.2011
Dioder kommer i mange ulike farger.

Til å begynne med var det bare fargen på huset rundt som bestemte fargen. Men nå styres dette av hvordan silisiumkjernen dopes for å bruke riktig uttrykk. Der bølgelengden på lyset kan manipuleres direkte, noe det menneskelige øyet oppfatter som forskjellige farger.

En kan produsere en diode til å matche standardiserte lysfarger. For eksempel 827, 830, 840 eller 960 lysrør for å erstatte LED lysrøralternativer i rørarmaturer.

Eller en kan lage en lyskilde med mange flere dioder der flere lysfarger blandes omtrent som i en LED skjerm for å gi en helhetlig lysfarge.

Så idag så finnes det så mange farger å oppnå og en kan lett kopiere alle glødelamper, halogenlamper eller lysrørfarger.

Ta kontakt med produsentene av lyskilder og hør med dem hva de kan anbefale. Eksempelvis Osram eller Philips.

Mont

Postet 0:45 - 11.12.2011
Og som bunnlast kan du også la en halogenpære stå igjen på hver dimmerkrets. Men ulempen med det er at den vil se annerledes ut enn de andre.

Synet vårt er utrolig detaljorientert og man kan som regel se forskjell bare ved å eksempelvis blande philips og osram på to lamper.
De klarer ikke få lampene sine dønn på standarden.

Men du kan også bruke en helt vanlig effektresistor eller lang kveil med tynn kobbertråd som bunnlast. Personlig betaler jeg ikke 60kr for en elko bunnlast som egentlig består av en effektresistor som koster 50 øre hos elfa. Men jeg er kanskje litt nerdete og litt sær akkurat der.

SoW

Postet 14:49 - 15.12.2011
12 volt led fra elprodukter er genial. kjører på 350mA istedet for 700mA. Også genial kjøling på LED, istedet for at driver ligger på led.

Mont

Postet 5:13 - 20.12.2011
Og disse kan kobles rett på trafoene uten noen form for likeretter i mellom eller noe? (Bortsett fra bunnlast på dimmerne da. Den kommer jeg ikke unna uansett).
Samme sokkeltype og fysisk fasong?

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.