Kan man som maskinist med FSE offshore, jobbe på elektriske annlegg onshore?Og kan man evt. jobbe på det elektriske i sitt eget hjem?
Kurs for elektrikere, automatikere, ingeniører og annet personell som arbeider med eller prosjekterer elektriske anlegg offshore. Les mer.
Svar spørsmål 1 og 2 er nei.
Dette er beskrevet i FEK § 7 fjerde ledd: Den som har det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg i egen bolig og fritidsbolig skal oppfylle kravene i første ledd eller ha relevant fagbrev og tre års praksis fra bygging og vedlikehold av lavspenningsanlegg.
Alt arbeid på elektriske anlegg skal normalt forestås/utføres av registrert elektrovirksomhet, ref. FEK §§ 3, 5, 6 og 7; https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2013-06-19-739.
For arbeid i egen bolig/fritidsbolig gjelder unntak for følgende:1) Person med relevant master- eller bachelorgrad (elkraft). Vedkommende skal i tillegg ha minst tre års relevant praksis (som saksbehandler/prosjekterende) opparbeidet etter endt utdanning.2) Person med relevant fagbrev (fortrinnsvis elektriker) og tre års praksis fra bygging og vedlikehold av lavspenningsanlegg.
Takk for svar.Er det krav om FSE kurse for maskinister som jobber på elekstriske anlegg om bord i fartøy?
ELSIKKERHET NR. 84 (02/2013)
AVKLARING OM BESKRIVELSER AV ROLLER I FORSKRIFT OM SIKKERHET VED ARBEID I OG DRIFT AV ELEKTRISKE ANLEGG (FSE) OM BORD PÅ NORSKE SKIP
DSB har mottatt henvendelser om hvordan rollene i forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg (fse) § 6 skal tolkes når det gjelder drift og vedlikehold av elektriske anlegg om bord på skip og flyttbare innretninger.
Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg (fse) gjelder om bord på alle NOR- og NIS-registrerte skip, samt andre norske uregistrerte skip. For mannskapet om bord på norske skip vil fse gjelde uansett hvor man befinner seg, både under seiling og ved vedlikehold.
I fse § 6 første avsnitt er det beskrevet roller for organisering av elsikkerhetsarbeidet. Dette er betegnelser som er hentet fra den nå opphevede Forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagfolk (fke).
§ 6. Organisering For ethvert anlegg skal det være utpekt en driftsleder (høyspenningsanlegg) eller driftsansvarlig (lavspenningsanlegg), som er ansvarlig for drift og vedlikehold av anlegget. Det skal treffes administrative tiltak som sikrer at ansvarsforholdene er entydige ved arbeid i og drift av elektriske anlegg.
Det er viktig å merke seg at både den opphevede fke og den nåværende forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr (fek) ikke omfatter drift og vedlikehold av elektriske anlegg om bord i norske skip, fiskefartøy og flyttbare innretninger, se § 2 tredje ledd bokstav c. Kvalifikasjonskrav for sjøfolk reguleres av Sjøfartsdirektoratets forskrift om kvalifikasjoner og sertifikater for sjøfolk.
I følge denne forskriftens § 36 er det maskinsjefen som har ansvaret for skipets mekaniske framdrift og for drift og vedlikehold av mekaniske og elektriske installasjoner om bord. Førstemaskinisten har rang etter maskinsjefen dersom maskinsjefen blir ute av stand til å ivareta sine forpliktelser. DSB vil presisere at det er maskinsjefen som fyller rollene driftsleder (høyspenningsanlegg) og driftsansvarlig (lavspenningsanlegg) om bord. Andre avsnitt i fse § 6 som omhandler funksjonene leder for sikkerhet, ansvarlig for arbeid og leder for kobling gjelder fullt ut om bord.
Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg (fse) ble oversatt til engelsk sommeren 2013 og er lagt ut på DSBs nettside www.dsb.no
https://www.dsb.no/globalassets/dokumenter/elsikkerhet-els/elsikkerhet-magasinet/elsikkerhet_84.pdf
Det vil si at de som er involvert i arbeid ihht FSE skal ha opplæring etter § 7.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.