ATEX merking av midlertidig utstyr

Spurt 19:22 - 26.8.2020 av Tom Inge|Siste svar 12:05 - 15.9.2020 av Tom Inge

Tom Inge

Hei

Skal alt midlertidig utstyr som har ATEX produkter montert, være ATEX merket som et sammensatt produkt ?

F.eks en Lager kontainer som kun har et lys, bryter og koblingsboks inn montert, skal det da settes ATEX merking på selve kontaineren ?

Og hvordan skal det eventuelt merkes ? Jeg har sett at det merkes på forskjellige måter, noen bruker både ATEX og normkoden Eks. Ex II 2 G EX db eb IIC T4 GB

Andre bruker kun ATEX koden eks. EX II G T4 GB, noe jeg mener er det mest korrekte.

Bruker av utstyret får den informasjonen de har behov for ved å lese ATEX koden, de har ikke behov for å vite alle kombinasjoner av norm koder som er montert på utstyr.

Helpful answer marked by forum leaderLøst
Havtil/IEC 61892-serien (Offshore) rev. 2019

Kurs for elektrikere, automatikere, ingeniører og annet personell som arbeider med eller prosjekterer elektriske anlegg offshore. Les mer.

Svar (7)

Tom Inge

Postet 20:21 - 26.8.2020

Ser jeg skrev litt feil på ATEX koden, mener EX II 2G IIC T4 GB

Karl Magne Pettersen

Forumleder
Postet 7:49 - 27.8.2020
Instructor contact card

Her er det NORSOK Z015 som gjelder. NORSO Z015 kap. 5.6 omhandler merking, også ATEX.

Tom Inge

Postet 8:06 - 27.8.2020

Det er jeg klar over. Men så lenge alt utstyr som benyttes er ATEX sertifisert og benyttes som forutsatt i bruksanvisningen til det enkelte utstyr, så kan jeg ikke se noe behov for å ATEX merke f.eks en lager kontainer.

Om derimot utstyret er en sammenstilling som er bygget med en kombinasjon av ATEX godkjent utstyr, og en egenprodusert sikkerhets kilde , f.eks et overtykk i kontainer ( Ex p)da er det potensielt er mange tennkilder om utstyret er produsert feil. Da må den lages en risikovurdering, og utfra dette lages en samsvarserklæring på hele kontainer som grunnlag for ATEX/CE merking av kontainer.

Er vi enige om det ?

Sverre Isaksen

Forumleder
Postet 9:34 - 27.8.2020
Instructor contact card

Hei,

dersom man leverer for eksempel en komplett kontainer med diverse Ex utstyr så skal produsenten i henhold til ATEX produsent direktivet (ATEX 2014/ 34/ EU) levere med en samsvarserklæring på hele sammenstillingen som en "assembly", dette er fordi man må som produsent vurdere om selve sammenstillingen kan ha skapt en ny potensiell tennkilde. For eksempel rør i plast som kan bygge opp statisk elektrisitet etc.

Magnus

Postet 12:38 - 27.8.2020

Hei. Da lurer jeg på hvor går grensen. Må man sammen stille, en konteiner vis man har kun lys og stikk i konteineren? ser ikke helt risikoen. Men er der roterende utstyr, en ovn. Er det krav først da?

Sverre Isaksen

Forumleder
Postet 11:56 - 15.9.2020
Instructor contact card

Så lenge man leverer en ferdig installert sammenstilling så defineres dette som "assembly" og leverandør må lage en samsvarserklæring. Skaper ikke sammenstillingen noen nye faremomenter/ nye potensielle tennkilder så er jo vurderingen enkel.

Tom Inge

Postet 12:05 - 15.9.2020

Hei

Forsåvidt enig i dette. Men jeg tør påstå at jeg har sett uendelig mange f.eks workshop oppgjennom årene, som typisk har hatt innmontert lys, lysbryter og PAGA høytalere. De har aldri vært ATEX merket, og det har aldri vært noe tema at selve kontaineren skal ATEX merkes. Er dette et 100 % krav, og har det eventuelt vært et krav så lenge ATEX direktivet har eksistert ? Vurderingen er enkel, men det kan skape problemer nå i ettertid og måtte deklarere og merke alle kontainere.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.