FEU/FME - krav til dokumentasjon av utstyr

Spurt 13:08 - 23.2.2016 av Peder|Siste svar 9:19 - 29.4.2016 av Jan Ødegaard

Peder

Hei,

Spørsmålet gjelder utstyrsleveranser til skip, eksempelvis en starter, distribusjonstavle eller lignende. Her gjelder Forskrift om Maritime Elektriske anlegg (FME) som ihht §2 også gjelder utstyr ("Forskriften gjelder også for elektrisk utstyr som er tilkoblet maritime elektriske anlegg"). Dog står det referert i veilledningen til §2 følgende "Omsetning av elektrisk utstyr er regulert i forskrift 14. januar 2011 nr. 36 om elektrisk utstyr".

Hvis vi kikker i Forskrift om Elektrisk utstyr (FEU), så er der noen unntak knyttet til skip:

§3. Utstyr delvis unntatt fra forskriften

§17 til §19, §23 og §24 gjelder ikke for oppfyllelse av kravene i §6 til §8 og §11 første og tredje ledd for:

d) spesialisert elektrisk utstyr til bruk om bord i skip, fly eller jernbane som oppfyller sikkerhetsbestemmelser utarbeidet av internasjonale organer som Norge er medlem av

Jeg er i tvil hva dette egentlig betyr. Det er jo tydelig at noe ikke helt gjelder, men det som egentlig står er at man ikke kan benytte de nevnte paragrafene for å hevde at utstyret er i henhold til de generelle kravene i FEU. Altså kan det tolkes som at det er tilleggskrav for skip et sted. Paragrafene som "ikke gjelder for oppfyllelse" er følgende:

§ 17.Produksjonskontroll§ 18.Krav til samsvarserklæring for elektrisk utstyr§ 19.Krav til teknisk dokumentasjon for elektrisk utstyr§ 24.CE-merking av elektrisk utstyr

Teknisk dokumentasjon og produksjonskontroll kommer man neppe unna, det står nok flere andre plasser. Men for å gjøre et langt spørsmål kort: Er det da ikke krav til CE-merking av utstyr til skip? Hva med samsvarserklæring?

En form for samsvarserklæring for at utstyret som er benyttet ombord krever også i FME, men da ikke nødvendigvis som et separat dokument for produktet.

Takker for innspill og svar.

Helpful answer marked by forum leaderLøst
Havtil/IEC 61892-serien (Offshore) rev. 2019

Kurs for elektrikere, automatikere, ingeniører og annet personell som arbeider med eller prosjekterer elektriske anlegg offshore. Les mer.

Svar (8)

Jan Ødegaard

Postet 8:17 - 24.2.2016

Velformulert og gjennomtenkt spørsmål. Svaret er greit - det er IKKE krav til CE-merking eller tradisjonell samsvarserklæring for skipsutstyr. Derimot er det annet regelverk som ligger i bunnen her - SKIPSUTSTYRSFORSKRIFTEN. Denne baserer seg på et EU-direktiv som heter Marine Equipment Directive. Her finner vi tilsvarende krav til merking av utstyr, men ikke CE-merking som kun gjelder for Europa. Dette direktivet spesifiserer det såkalte "rattmerket" som skal tilsvare CE-merket.

Peder

Postet 13:49 - 24.2.2016

Hei og mange takk for god tilbakemelding. Når du sier det så har jeg jo hørt om dette rattmerket før, så burde kanskje tenkt på det. Jeg oppfatter da at rattmerket er "tilsvarende" CE-merking for utstyr som er godkjent for bruk på skip. Finner også at teknisk kontrollorgan kan være eksempelvis DNV, NEMKO og tilsvarende godkjente av myndighetene.

Men likevel: I Skipsutstyrsforskriften står nevnt svært spesifikt hvilken type utstyr som kreves merket med rattmerket, men det er jo enda mer utstyr som er essensielle på en båt uten at de tas hånd om i forskriften. Alt fra en enkel elektrisk starter, et forsyningspanel, en hovedtavle eller omformertavler til framdrift for den del. Disse omfavnes ikke av Skipsutstyrsforskriften, og ordlyden i FME/FEU gjør meg fremdeles i tvil om denne typen utstyr da skal CE-merkes (selv om jeg vet det i stor grad ikke gjøres).

Det jeg synes er forvirrende er at overskriften i §3 er "delvis unntatt fra forskriften", mens selve paragrafteksten sier at enkelte paragrafer ikke gjelder for "oppfyllelse av kravene". Jeg mener ikke å være vanskelig, og er heller ikke jurist :) Men om jeg skulle fritolket teksten ville jeg sagt at utstyret burde vært CE-merket, men at CE-merket i seg selv ikke holder som dokumentasjon for å oppfylle kravene på skip.

Likevel leveres jo mengder av utstyr til skip som ikke er CE-merket. Komponentene er oftest CE-merket fordi de også benyttes på land, mens det ferdige produktet i stor grad kommer med en samsvarserklæring eller produktsertifikat/typesertifikat fra klasse.

Kjenner noen til om det er klargjort eller understreket i rundskriv e.l. fra myndighet om hva som egentlig menes?

På forhånd takk!

Kal-El

Postet 23:24 - 1.3.2016

Venter i spenning på tilbakemelding denne

Jan Ødegaard

Postet 7:41 - 2.3.2016

Har kurs i Bergen denne uka og Kristiansand neste uke. Får ikke svart deg før slutten av neste uke.

Peder

Postet 7:52 - 16.3.2016

Hei! Noen som har synspunkter på denne?

Kal-El

Postet 22:52 - 17.3.2016

Tolker det likt som deg. Produkt (tavler, startere, sentraler osv) bygges ihht FEU, aktuell norm / klassekrav og CE merkes.

kan være interessant å høre fra formuleder / andre.

RH

Postet 22:38 - 21.4.2016

Har forumleder noen kommentarer til denne?

Jan Ødegaard

Postet 9:19 - 29.4.2016

Det er ikke krav til dette fordi bestemmelsene om CE-merking er begrenset til utstyr som omsettes innenfor EU-området. EU har ingen mulighet til å sette krav til noe som helst utenfor dette området (tilsvarende for ATEX), og kravet om CE-merking blir derfor ikke gjort gjeldende for skip som seiler globalt.

Siden begrepet "tavler" er nevnt vil jeg også skyte inn at NEK 439-1 skal legges til grunn.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.