Hei
Jobber ombord på bilferje med en total effekt på 13000 kw. 690V. Vi har en maskinbestening bestående av maskinsjef og 1.maskinist. Vi har ikke elektrikker ombord. Alle våre sertifikater er oppdatert ihht stcw.
Mitt spørsmål er hvor går egentlig grensen på hva vi som maskinister/maskinsjef har lov til å utføre av elektrisk arbeid selv? Per i dag utfører vi det arbeide som vi selv føler oss komfortable med å utføre, og det resterende blir utført av innleid personell. Men jeg er interessert i å vite om det finnes noen rammer rundt dette, eller om dette bare er noe vi må føle oss frem til selv?
mvh Espen
Kurs for elektrikere, automatikere, ingeniører og annet personell som arbeider med eller prosjekterer elektriske anlegg offshore. Les mer.
Når det gjelder strøm og spenning er det ingenting man skal "føle seg til" ...
Forskrift om maritime elektriske anlegg: Merknader til § 4, Hvem forskriften retter seg motHvem som kan forestå prosjektering, utførelse, endring og vedlikehold av maritime elektriske anlegg reguleres av forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagfolk av 14. desember 1993 nr. 1133 (FKE).
Både når det gjelder å forestå utførelse og reparasjon av maritime elektriske anlegg og å forestå drift og vedlikehold av disse anleggene, kommer forskrift 1. juli 2006 nr. 458 om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg (FSE) til anvendelse.
Når det gjelder kvalifikasjonskrav til mannskap vises til Sjøfartsdirektoratets forskrift 1. januar 2012 nr. 687 om kvalifikasjoner og sertifikater for sjøfolk.
FKE: § 2.Virkeområde
c) drift og vedlikehold av elektriske anlegg om bord i norske skip, fiskefartøy og flyttbare innretninger.
Veiledning til § 6 Kvalifikasjonskrav for den som bygger og vedlikeholder elektriske anlegg
Annet ledd åpner for at personer med fagbrev som i seg selv ikke kvalifiserer for å kunne arbeide med bygging og vedlikehold av elektriske anlegg, likevel kan utføre visse oppgaver på anlegget. Forutsetningen er at utdanningen inneholder enkelte fag innen elektrofaget, og at oppgavene som skal utføres ligger innenfor fagene de har fått opplæring i. I tillegg er det et vilkår at de også har fått opplæring i samsvar med kravene som fremgår av forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg (FSE).
I bestemmelsens femte ledd åpnes det for at ufaglærte kan utføre mindre arbeid på et elektrisk anlegg. Med mindre arbeid menes
- tilkobling/skifting av topolede plugger til og med 25 A, med og uten jording,- tilkobling/skifting av topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording,- tilkobling og reparasjon av bordlamper/lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere,- tilkobling/skifting av belysningsutstyr opphengt i takkrok eller lignende, og som normalt ikke betraktes som en del av den faste installasjonen, tilkoblet med kroneklemme eller plugg/stikkontakt,- montering og skifting av varmeovner som leveres med bevegelig ledning og plugg,- utskifting av dekklokk for brytere, stikkontakter og koblingsbokser.Også arbeid på lavvoltsanlegg (under 50 volt) kan utføres/monteres av ufaglærte dersom alle de følgende vilkårene er oppfylt:
- effekten ikke overstiger 200 VA,- monterings- og bruksanvisning følges nøye,- hele anlegget er lett tilgjengelig for visuell inspeksjon og kontroll, og- tilkopling til 230 V-nettet utføres av registrert virksomhet, dersom tilkoplingen ikke er forutsatt gjort over transformator med sertifisert plugg/stikkontakt.
Hei,
Forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagfolk fra 14.des.1993 (FKE) er opphevet og erstattet av FEK.
Fra FEK §2 (bare å google FEK så får man den opp) gjelder forskriften ikke for:
c) drift og vedlikehold av elektriske anlegg om bord i norske skip, fiskefartøy og flyttbare innretninger.
Men det betyr kanskje at "bygging" er regnet inn i forskriften, mens "drift og vedlikehold" går inn under SDIR. Det gir i hvert fall mening. Da må man til en installatørbedrift for å få utført "bygging", mens drift og vedlikehold kan dere gjøre selv med nødvendige sertifikater.
Hvor grensen går mellom hva som er "bygging" og hva som er "drift og vedlikehold" er mer uklart, men vil tro at å skifte likt mot likt går under D&V mens installasjon av nytt utstyr faller under "bygging".
Eller er jeg helt på jordet her?
Om man tar utgangspunkt i forskrift nr. 1133 kap. 3, paragraf 6 og 7.
Jeg har som de fleste andre maskinister fagbrev som motormann pluss to års maritim teknisk fagskole i tillegg til fartstid. Blir dette definert som «fagutdanning med opplæring» eller «toårig utdanning som fagskoletekniker med relevant fagbrev»? Vil fagbrev motormann regnes som relevant i denne sammenheng? Ut i fra paragraf 6 og 7 ser jeg at det er betydelig forskjell på hva en kan utføre av elektrisk arbeid ut i fra hvordan vi tolker dette.
Hei,
Kan denne informasjonen fra DNMF (Det norske maskinistforbund) være relevant:
https://www.dnmf.no/Artikler/Sider/STCW-78-elektriker.aspx
Og, her er Forskrift om kvalifikasjoner og sertifikater for sjøfolk:
https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2011-12-22-1523/*#*
Ja,takk for det!
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.