Kabelskjøt i EX områdeKabelskjøt i EX område

Kabelskjøt i EX område

I tidligere versjoner av NEK 420 og IEC 60079-14 mener jeg det sto ganske tydelig at skjøt av kabel bare skulle gjøres i koblingsboks eller med skjøtesett anbefalt av kabelfabrikant. Jeg klarer ikke å finne noe slikt lenger, er det overlatt til oss for å risikovurdere eller sier normverket noe om dette ennå?

Re: Kabelskjøt i EX område

Det stemmer at normpunktet om skjøting av kabel er utelatt fra IEC 60079-14:2013, men jeg kjenner ikke til bakgrunnen for fjerningen ,og det er heller ingen nye retningslinjer om skjøting av kabel i Ex områder.

For å være sikker før jeg svarer hva man nå skal forholde seg til, så har jeg oversendt spørsmålet til normkomite NK31. Jeg kommer tilbake med et svar når jeg har fått avklaringen fra dem.

Re: Kabelskjøt i EX område

Takk for svar Henning, da venter jeg i spenning på tilbakemeldingen fra NK31 :)

Re: Kabelskjøt i EX område

Jeg har fått et foreløpig svar fra NK31 som sier at pga stor uenighet internasjonalt om dette punktet så ble det fjernet. Det vil bli videre diskutert i møtene for neste oppdatering av normen.
Problemstillingen er at det ikke stilles krav til at kabler for Ex områder skal være spesielt godkjent for dette, og kabler er derfor ikke inkludert i f.eks. ATEX krav for Ex utstyr. Skal man da stille krav at skjøtesett, som har til oppgave å videreføre kabelens egenskaper, skal være Ex sertifisert?

Inntil videre så er det opp til det enkelte lands praksis og godkjennelse. Noe den enkelte anleggseier i praksis står ansvarlig for.
Uten å spesifikt si at et skjøtesett kan benyttes her i Norge så vil det uansett ved bruk være en klar forutsetning at både kabelens elektriske og mekaniske egenskaper ikke svekkes. Dermed vil det i alle tilfelle måtte stilles krav til at man benytter skjøtesett som er godkjent av produsent for den aktuelle bruken (type kabel osv.).

Trainor AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

Vi beklager! Trainor.no støtter dessverre ikke lenger eldre versjoner av Internet Explorer.

Oppgrader til en nyere versjon her eller bytt nettleser, feks. til Google Chrome.

For mer informasjon eller hjelp, kontakt oss.

Trainor behandler personopplysninger og benytter cookies. Les mer her.
nor